2017. május 4., csütörtök

Ki a milliárdos embere?

Fotó: EISimay
A valamikor Moszkváról elnevezett tér környékén egy plakátba botlottam. Ez, kiadóként a Fidelitast feltüntetve, Sorost ábrázolja, amint Botkát igazgatja. Felirata: „A milliárdos embere”. Ami igen gondolatébresztő cím. Elfogadva, hogy a Fidelitas tagjainak a kora, és a hitviláguk esetleg felmentheti őket pár gondolat alól, azért a gondolkodás tilalma nem egy általánosan kötelező állapot. Még.

Alaphelyzetként egy pillanatra tegyük félre azt a szellemi színvonalat, amit valószínűleg puszta alakoskodásként érzékelhetünk a Fidesz-kormány közelében sertepertélők némelyikénél. Mely alakoskodást azért sejtem, mert a volt rezsibiztos, vagy a Debrecenből szalajtott frakcióvezető önerőből nem lehet a megnyilatkozásaik szintjén. De ezt most hagyjuk, és vegyünk elő néhány alaptézist a Fidesz és vezére lózunggyűjteményéből. Ezek közé tartoznak a Soros György aktuálisan kötelező utálatának olyan szólamai is, amelyek bőven túllihegik az összeesküvés-elméletek határát. Ilyen például az is, hogy Soros György az ország gazdaságának destabilizálására törekszik, és ennek érdekében mozgósítja a teljes vagyonát és szürkeállományát. Az orbáni hitrendszer ezt érintő evangéliuma szerint Soros ennek érdekében pénzeli a migránsokat is támogató civil szervezeteket, illetve a civileket általában. A Fidelitas plakátja szerint pedig Botkát is.

Ezt követően tekintsünk el egy pillanatra attól is, hogy Soros György vagyona elég lenne-e a magyar gazdaság zsebre tételéhez vagy sem. Ellenben fogadjuk el azt az alapgondolatot, hogy Soros valóban a magyar gazdaság hosszú távú destabilizálásában érdekelt. Ő tudja miért. A másik oldalon meg villantsunk fel pár olyan jelenséget, ami szinte biztosan jele a destabilizálódásnak. Különös tekintettel azokra, amelyek hosszú távra is kihathatnak. Ezek között szinte üvöltve kéredzkedik az elsők közé az innovatív és hatékony munkavégzésre alkalmas munkavállalók nagyfokú elvándorlása. A gazdasági exodus nem csak az adott generációt érinti, hanem értelemszerűen a szülőnek alkalmas korban kivándorlók utódgenerációit is. Mind a gazdaság hosszú távú fejlődését, mind az itt maradók ellátását is veszélyeztetve. Kieső adókat, kieső nyugdíjalapokat is eredményezve.

Az elvándorlás mellett szintén megemlíthetjük azokat a beruházásokat, amelyeket bátran sorolhatunk a nonproduktív kategóriában. Mert aligha mondhatja valaki, hogy a stadionok az elsődleges termelés eszközparkjába tartoznak a mezőgazdasággal, illetve az ipari termeléssel szemben. Még a szellemi szférákban sem. Ahol azonban bátran számba vehetjük az oktatáspolitikát. Amelyet legutóbb a lex-CEU kapcsán szoktak emlegetni. Holott a zuhanórepülésnek az is legfeljebb csak egy kísérő jelensége. Akkor is, ha Soros ellen irányul, és akkor is, ha nem. Az oktatás színvonalára a CEU-tól függetlenül is jellemzők a szinte rendszeresen jelentkező röhögő-, illetve sírógörcsök. Attól függően, hogy kinek milyen kedve támad a tankönyvek, vizsgatételek idiotizmusai kapcsán. Miközben a tanárok alkalmasságának kérdése lassan a talpnyalásra való alkalmasságot fedi le legjobban. Vagy távoznak a pályáról, illetve akár az országból is.

Az eddigiekkel párhuzamosan mérlegeljük egy pillanatra azt, hogy amennyiben egy ország gazdaságát, és ezen keresztül a politikai berendezkedését akarná valaki destabilizálni, akkor erre kik a legmegfelelőbbek. Azok, akik a hatalomba vannak, és akár káros törvényi környezetet is meg tudnak valósítani, vagy azok, akiknek alig van országosan értékelhető politikai befolyása? Mely utóbbi kategóriába nyugodtan besorolhatjuk a civil mozgalmakat éppen úgy, mint Botkát, és az szinte az egész ellenzéket is. Tekintve, hogy operatív politikai hatásuk a mindennapokra nem igazán van. Miközben a kapcsolatok rendszere Soros Györggyel igencsak áttételesnek tekinthető. Ha ezt követően elkezdjük mérlegelni a manapság tapasztalható tendenciákat, a hatalom megoszlását, a politikai befolyásolás lehetőségét, és a Soros-pénzekkel való kapcsolatot, akkor egy akár furcsának is tekinthető véleményhez is eljuthatunk.

Orbán Viktorról például pontosan tudható, hogy Soros-pénzen tanult. Botkánál alighanem nagyobb és közvetlenebb befolyása lehet a hazai politika mindennapjaira. A kormány politikájára mindenképpen. Azokra a tendenciáknak a kialakítására is a hatalomban levő kormánynak van nagyobb ráhatása, amelyek hosszú távú hatással bírnak. Ha tehát Soros az ország hosszú távú bukására fogadott volna, akkor Orbánnak és kormányának a támogatásánál keresve sem találhatott volna jobb végrehajtót. Így azonban eljuthatunk oda is, hogy amennyiben az említett országromboló beavatkozás gyanújának helyt adunk, akkor a plakáton Botka helyére sokkal inkább Orbán kívánkozna. A „milliárdos embere” címre mindenképpen ésszerűbb jelölt lenne, mint a civilek és az ellenzék együtt véve. Már akkor, ha Soros tényleg az ország romlását akarná, és ehhez tényleg egy potens ügyvivőt akarna kiválasztani. S akkor is, ha ez a felségárulással. és istengyalázással egyenértékű gondolat lehet a Fidelitas háza táján.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése