2024. augusztus 1., csütörtök

2024. 08. 01. - A sportszerűtlen pofátlanság napja Párizsban

Az önmagára nagyon büszke Imane Khelif
A 2024-es Olimpia nem csak a bakihegyekkel terhes megnyitó, a mocskos Szajna miatt lesz valószínűleg emlékezetes, hanem egy olyan ökölvívó mérkőzés miatt is, aminek létre sem kellett volna jönnie. Történt ugyanis, hogy Imane Khelif az algériai kiválóság, a női ökölvívás nagy reménysége feladásra kényszerítette olasz ellenfelét. A dolog kis szépséghibája, hogy Imane Khelif biológiailag nem nő. Így ereje, izomzata, de akár ütésállósága sem a nőkre jellemző. Míg az ellenfele valóban nő volt.

Aki pedig azt hinné, hogy Imane Khelif valami titkos megoldást alkalmazott, az tévedne. Elvégezték rajta a nemi vizsgálatot, és ott meg is bukott. Az, hogy ennek ellenére a női versenyzők között léphetett a ringbe, az a szervezők, illetve a NOB egy sajátos döntése. Szerintem a lábon kihordott agyhalál nevében. Nem azért, mert Imane Khelif a magánéletben ne választhatna olyan identitást, amilyet akar, illetve olyat, amit a genetika csapongása kisorsol. Amely magánéletben, amíg nem közveszélyes, annak gondolja magát, aminek akarja, és azzal a partnerrel él, aki elviseli. Amikor azonban egy világversenyről, illetve egyáltalán, bármilyen versenyről van szó, akkor már nem a magánéletének a szentségéről van szó.

Angela Carininek pedig azért is a legnagyobb elismerésem, hogy a szervezők sportág-alázó döntése dacára egyáltalán kiállt. Bebizonyítva azt, hogy a mérkőzésen legalább egy igazi sportember megjelent a ringben. Miközben ellenfele nem a szabad identitásválasztással, hanem a sportszerűtlen pofátlansággal tüntetett. Gúnyt úzve az Olimpiából, a versenyből, a sportból. Mert a genetikai felépítéséről, a kromoszómkészletéről nem tehet. Az olyan, amit a természet kisorsolt. De az, hogy kinek, illetve hol húzódik a morál határa, az már nem igazán kromoszómatérkép kérdése.

Imane Khelif azért láthatóan nagyon büszke volt magára. Illetve arra, hogy az inkább férfias fizikumával meg tudott verni egy tisztán "XX"-nőt. Magam azt hiszem ez az a pillanat, amikor a teljes sportolói, de az ökölvívói mindenképpen, közösség kiállhatna egy kollektív bojkott-felhívással. Mindaddig, amíg Imane Khelif, vagy akár az egész algériai küldöttség kizárása nem történik meg. Különben esetleg még a szervezők is nagyon büszkék maradnak arra a rendszer-abúzusra, amit létre sikerült hozniuk, és ami valójában nem segít az biológiaitól eltérő indentitásukat megélők társadalmi elfogadottságán, hanem inkább ront rajta. Rengeteget. Mert az egybites szájtépők nem igazán foglalkoznak az esetleges interszex jelleg genetikájával, fenotípusos jellemzőivel, és hasonló árnyalatokkal.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése