2024. július 29., hétfő

Megjegyzés - 2024. 07. 29. - Zárszó a párizsi nyitógálához

Perzsa Qaba
Forrás: Civilisable
Szép lassan lecseng a 2024-es Olimpia megnyitója körüli hullámverés. Így a véleményreciklátoroknak is más gumicsontok és farvizek után kell majd nézni. Nyilván lesz még néhány utánlövöldöző, aki annak ellenére meg fogja magyarázni mindenkimás helikopterségét, hogy maguk a rendezők is elismerték a féreérthető utalások nem túl szerencsés voltát. Az, hogy a kereszténységet froclizó életkép mentségére a görög mitológia froclizását hozták fel, az legfeljebb egy sajátos értelmezése a hitvilágok tiszteletben tartásának.

S noha továbbra sem gondolom, hogy az Olimpia bármely hitvilág froclizásáról kellene, hogy szóljon, azért el lehetne gondolkodni, hogy mi történt volna például akkor, ha a tízenkettőegytucat divatbemutató helyett egy a résztvevő országok hagyományos népviseletét mutatják be. A Közel-Kelet esetében az iszlám fundamentalizmus előtti korból véve az öltözetet. S ez még nem is számított volna Mohamed tanításával ellentétesnek. Ha pedig már hitvilágokba kartak belepöccinteni, akkor érdekes lett volna India, Kína, vagy a Közel Keletről a tradicionális zsidó vallás hasonló kezelése. De talán jobb is, hogy maradt a görög mitológia, és a kereszténység. Ha már a hitvilágokból kell válogatni.

Mert az említett divatbemutató után esetleg az Olimpiát is kellett volna fújnia a karakán rendezőgárdának. Már ami marad belőle.

Persze a legjobb az lett volna, ha mindenki hitét, mitológiáját tiszteletben tartják.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése