2024. augusztus 14., szerda

Fotel-conteo az ukrán támadáshoz

Forrás: liveuamap.com
Az ukrán támadások érthetően felcsigázták a fórumokat. Tekintettel arra, hogy a kommunikációban még Zelenszkijnek is visszanyalhat ez a fagyi, a találgatások is érthetőek. Magam pusztán ezek tárházát gondoltam bővíteni. Már csak azért is, mert a hasonló információs szinten levők egyikéből sem nézem ki a telepátiát. A hivatalos hírforrásokból, a hárborús helyzet okán érthetően, a teljes őszinteséget.

De tegyük fel, hogy korábban, mondjuk a 2021. év vége fele olyan tárgyalások indulnak meg, mely egyfajta koreai típusú megosztást eredményezett volna a Krím kapcsán. Mielőtt a háború azon fegyveres szakasza elindul, ami nem független az orosz tiltakozások ellenére elindult nyugati fegyverszállításoktól 2022. januárjában, és ami számtalan áldozatot követelve változtatta véressé az elmúlt éveket. Természetesen nem tudom, hogy létezhetett-e volna az említett, kevesebb halottal járó forgatókönyv, de talán igen. A jelen helyzetet azonban ismerjük.

Ugyanakkor nagyjából az is tudható, hogy a Nyugat támogatása nélkül Zelenszkij talán a szomszéd sarokig tudna elhatolni. Mely támogatás, nem kicsit az USA esetleges kihátrálása miatt, korántsem biztos, hogy végtelen. Ez pedig azt jelentheti, hogy muszáj lesz tárgyalni. Ebben az esetben a jelen, akár a Nyugat hallgatólagos biztatásával indult, támadással elérhető, hogy a Krím ugyan marad az oroszoké, de az ukránok visszavonulásáért cserébe a jelenleg orosz erőktől átjárt megyékből egy kölcsönös fennhatóságú demilitarizált zónát alakítanak ki.

Ahol senki sem úr, de nemzetközi a hatalomgyakorlás. Ismert recept. Ideig-óráig olykor még működik is. Ez megnyitja az utat az újjáépítési pénzek előtt. No meg levegőhöz juttatja az érintetteket. S persze pozícióhoz juttathatja akár Kínát is. Mert egy ilyen helyzetben olyan egyezség aligha fog működni, ahol csak a Nyugat ad rendfenntartót. Mert abba az oroszok aligha mennének bele.

S akkor kialakul az a koreai típusú megosztás a Krím kapcsán, amit említettem. Az, ami esetleg sokkal kisebb területi kompromisszumokkal 2022 januárja előtt is talán elérhető lett volna. Kevesebb áldozattal is. De hát a pénz beszél, a karaván halad.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése