2020. március 13., péntek

COVID-19: Mennyi lehet az annyi?

Megy a matek a betegek száma körül, és a találgatás. Holott világos: A járvány terjedni fog.

A hírektől, és a politikai statisztikáktól függetlenül. Ha kellően manipulálják a szűréseket, a híreket, akkor legfeljebb a tudtunk nélkül fog terjedni.

Egyszerűen azért, mert:
  1. Adott egy fertőzött ember, akin még nincsenek vagy nagyon enyhék a tünetek. A „normál” üzemmódja, hogy vesz levegőt, napjában egyszer tüsszent, nem tulajdonít neki nagy jelentőséget egy zsúfoltabb szmogosabb városban.
  2. Tegyük fel, hogy 10 másikat exponál. (többet különben). Ebből sacimetrikusan, de általában a fele elég fertőző anyagot inkorporál ahhoz, hogy potenciális áldozat legyen. Ez nagyjából 50%. Elég, ha ezeknek csak a fele válik maga is fertőzőképessé. Ez is nagyjából 20%-os terjedési rátát biztosít.
  3. Meddig? Nagyjából addig, amíg a keresztfertőzések és a fertőzési kitettség egyensúlyba nem kerül. Ez belátható módon nagyjából az a szint, ahol a tényleges fertőződés kezdeti infekciós rátája van. Egyszerűen azért, mert a nem megbetegedő, de fertőződő 50% ellenálló-képessége, kevésbé az életmódja, stb. nyújthat tartós védelmet.


Ergo a lakosság közel fele át fog esni a fertőzésen. Akkor is, ha ebből egy darabot nem mond be a rádió, és akkor is, ha reális képet festenek. Az utóbbit az általános szűrések elmaradása eleve kizárja. Nem meglepő, hogy számos külhoni országban is a lakosság felére, hatvan százalékára kiterjedő fertőződést emlegetnek.

Ami a blikkfangos hírekből rendre kimarad „valamiért”: Ezek nem egy időben következnek be, és a többség szinte spontán is gyógyul. Félni tehát nem okvetlenül indokolatlan. De a politika korbácsolta, a rendkívüli intézkedéseknek megágyazó pánik mértéke legalább ennyire indokolatlannak tűnik.

Ellenben lehet jó üzlet. Még akár azzal is, ha „csak” egy piaci rést nyit meg. Kezdetben olyan hírek röpködtek, hogy egy teszt önköltsége másfél-két ezer forint. Számoljunk a duplájával. A kiegészítő műveletek költségét figyelembe véve ennek csapjuk hozzá a felét. Nagyon-nagyon becslés, de kijön, mondjuk, 7-8 ezer forint mintánkénti díj. Felkerekítve sem több tízezernél. Ez, nagyjából, az, amit a Napi.hu is közölt korábban. Hosszú ideig sehol, most a Mikromikomed-nél lehet önköltségesen vizsgálódtatni. Az mfor.hu információi szerint: „A mintavétel háromezer forint, a további vizsgálatokért, leletezésért huszonnyolcezer forintot kérnek el, a kiszállás díja tizenötezer forint”. Ami azt jelenti, hogy ha a becslés nem nagyon elrugaszkodott, akkor vizsgálatonként tízezer forint körüli haszonnal, plusz kiszállási díj lehet számolni. Nem vitatva a labor hozzáértését, a szakemberek jóindulatát, a tulajdonosok piaci érzékét, azért azt is megállapíthatjuk: ha „hivatalos” egészségügy nem teszi lehetővé az önköltséges szűrést, és ezt valaki kihasználja, kihasználhatja, akkor a pánik-ipar nem rossz bevételt biztosíthat.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése