2014. szeptember 7., vasárnap

Romba dőlt a Debreceni Egyetem?

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
A nemzeti stadionkultusz közepette, az a kijelentés, hogy a kormány felelősséggel tartozik a családoknak és az egész nemzetnek meglehetősen beszűkítő kijelentésnek tetszhet. Lehetne talán beszűkültnek is mondani, de egy miniszterelnöki kijelentésről vagy magáról a miniszterelnökről nem illik ilyet mondani. Még akkor sem, ha csak közvetett értelmezésként tekinthetjük orbáninak a fenti bejelentést. Mármint nem a stadionokról, hanem a kormányról.

A stadionok szükségességének épeszűségéről világos kritikát mondott az a játék, melynek eredménye egy hazai pályán elszenvedett vereség Észak-Írországtól. A focit borítsa azonban most éppen olyan homály, mint olykor a stadionok építését, a CÖF finanszírozását, vagy esetleg a miniszterelnök személyiségét. Aki különben a korábban említett kijelentést egy egyetemi évnyitón tette. Abban a formában, hogy: „az egyetemek felelősséggel tartoznak a családoknak és az egész nemzetnek, a kormány pedig osztozik ebben a felelősségben”. Így gondolom érthető az, amit a közvetett önbevallással kapcsolatban felvetettem. Ha ugyanis az egyetem felelősségében a kormány is osztozik, akkor nyilvánvaló, hogy mindazért a kormány is felelős. Ha már az egyetemi képzésért nem nyilvánvaló a felelősség vállalása, és legfeljebb a politikai komisszárok kiküldéséig terjed a kormányzati részvétel, akkor legalább a családokról legyen szó. Még akkor is, ha a gyermeküket egyetemre küldő családok támogatása enyhén szólva is kétséges.

Pedig például ugyanezen családok akár adakozhatnának is az egyetemeknek. Nem csak tandíjjal, hanem általában is. A Debreceni Egyetem például biztosan igen romos állapotban lehet. Erre éppen az említett ünnepélyes megnyitó helyszínéből következtethetünk. A százéves Debreceni Egyetem jubileumi tanévnyitóját ugyanis a debreceni Református Nagytemplomban tartották meg. Orbán Viktor részvételével. Közösen a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel. Mely utóbbi esetében talán teljesen rendben levőnek is látszik, hogy egy templomban tartanak évnyitót. Ha pedig a miniszterelnök, a frissen megtalált konzervativizmusa kapcsán, református, hát hívják is meg. Nehogy már megússzák egy hazai főreformátus beszéde nélkül. Különösen, ha az éppen a mintakonzervatív korszakát éli. Ez azonban nem magyarázza, hogy a nem csak teológusokat képző másik egyetem mit keresett a templomban?

Az egyik kézenfekvő magyarázat lehetne, hogy az egyetem vezetése olyan mélyen be akart nyalni a miniszterelnöknek, hogy oda szervezték a saját megnyitójukat, ahova Orbán Viktor egyébként is elbaktatott. Nehogy a nagyúrnak kocsikáznia kelljen még egy kicsit egy újabb haknira. Ezt a magyarázatot azonban vessük is el nyomban. Mert egy autonóm szellemi műhely, és az egyetemeknek ilyennek kéne lenniük, vezetése ilyen mélyre nem hajolhat, és nem is nyalhat. Demokráciában semmiképpen. Így aztán alternatív magyarázatok után nézhetünk. Melyek egyike szintén kézenfekvőnek ígérkezik.

Az, hogy a kielégítő létszám biztosítása miatt volt szükség az összevont tanévnyitóra. Ami ugyebár azt jelentené, hogy minden, az egyházi oktatás remekbe szabott ívét emelgető szövegnek, nincsenek elegen évet nyitni a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói. Az pedig mégsem járja, hogy Orbán Viktor meghallgatására ne sikerüljön összeverbuválni egy templomnyi fiatalt. Így jöhetett az a mentő ötlet, ami a kettős hallgatóság kihasználását jelenti. A megannyi Patyomkin-átadás után egy kis Patyomkin-hallgatóságot gründolni. Nehogy kiderüljön az elvártnál alacsonyabb szintű érdeklődés. Arra jutva, az egyetemek vezetése nem érzi az őszinteség igényét. Egy vállrándítással elintézve azt, hogy ha húszan érdeklődnek, hát annyian mennek el, és kész. Azonban egy, a tudományok terén komoly eredményeket elért egyetemi vezető így nem viselkedik. Mert őt védi a tudományos munkásságának elismertsége. Nem lehet vele ilyen alacsony szinten packázni. Egy demokráciában semmiképpen.

Így egy igazán kézenfekvő magyarázatként az marad, hogy a Debreceni Egyetem azért tartotta a templomban az évnyitót, mert másutt nem tudta, Az egyetem teremleltárából tehát hiányzik egy évnyitó megtartására alkalmas aula. Vagy azért, mert meg sem épült, vagy azért, mert olyan romos, hogy abban kész életveszély lenne az évnyitó Orbán-beszédre hömpölygő tömeget beengedni. Márpedig ebben az esetben mégis csak helye lenne a szülők adományának. Célzatosan az aula-gondok megoldására. Már csak azért is, mert különben maholnap egy stadionban fognak évnyitót celebrálni. A Floridából visszatért önkormányzati nagyságosok jelenlétében. Orbánnal a dísztribünön.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése