2014. szeptember 13., szombat

Otromba tréfa Áder hivatalától

Nem is olyan régen találták ki a három dimenziós nyomtatást. Manapság pedig már olyasmiről olvashatunk, hogy a 3D-s nyomtatásé a jövő. Terjednek a hozzá tartozó eszközök. S jöhet utána a következő lépés. Amikor, mondjuk a szagokat is át lehet vinni. S akkor egy rohadt narancs kinyomtatott formában pont olyan büdös is lesz, mint az eredeti. Itt még nem tartunk, de Áder János hivatala egy kicsit mégis elé ment a kornak.

Mert a haladás megállíthatatlan. 3D-s nyomtatót ugyan még nem osztogatnak a rászorulóknak, és három dimenziós érintőképernyők sem igazán vannak a piacon, de a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) már erre is felkészült. Mármint az utóbbira. Gondoltak ugyanis a vakokra is. Mármint akkor, amikor az éppen aktuális honlap aktuális nyitólapját állították össze. Nem vitatva természetesen azt, hogy kellenek azok a megvalósítások, amelyek a képességeikben korlátozottak elől sem zárják el az információkat. De talán nem az a legjobb megoldás erre, amit a KEH gondolt ki a honlapjukra érkezők számára.

Gondoltak ugyanis egy nagyot, és Braille-írással szedett sort illesztettek be a honlapra. Ezt, mi tagadás, nem tudom még szemmel sem olvasni, s így nem tudom, hogy valójában mit is írtak ki pontokkal kirakva. Olyan felhívással sem élnék, hogy egy vak ismerőst kérjek fel a fordításra. Egyszerűen otromba viccnek gondolnám a kérést, hogy a sík képernyőn tapogassa ki a feliratot. Például azért, mert magam sem rendelkezem a már említett 3D-s érintő-képernyővel. Azonban nagyon szívesen megtekinteném fényképen azt a példányát ennek, amelyet Áder János hivatalában felállítottak. Ott bizonyára létezik, mert ellenőrizetlen honlap-tartalommal csak nem állnak ki a világ vakjai és nagyon gyengén látói elé. Ellenőrizni pedig az említett technikai eszközzel lehetne leghatékonyabban. Különben marad az otromba vicc. KEH-be töltve.

Egyébként a Braille-írás, mint kattintható internetcím működik, és egy akadálymentesítettnek nevezett honlap-mutációra hivatott elvezetni a tapogatással olvasókat. Itt a további tartalmak nem pontokkal vannak ugyan kirajzolva, hanem tényleg egy erősen kontrasztos oldalon jelennek meg. De, talán mondani sem kell, hogy még csak nem is nagyobb betűkkel. Arról meg mintha nem is hallottak volna az országot képviselni hivatott hatalmi irodában, hogy hangzó anyaggal is feltölthetnék a lényegi információkat.

De ez talán a következő lépés lesz. A kitapogatható monitortartalom után.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook