2023. január 15., vasárnap

Elment Tamás Gáspár Miklós (TGM)

Most ért utol a hír, hogy 74 év jelenidőnkben tartózkodást követően, Tamás Gáspár Miklós (TGM) követte a múlt nagy, és már nem élő filozófusait. Oda, ahol hite, meglátása szerint az eltávozottak vitaköre ülésezik. A világ kezdetétől a világ végezetéig. S akár még tovább is.

A nézeteivel aligha értett mindenki egyet. Valamennyivel magam sem. Többek között azért sem, mert sok szempontból egy olyan idealisztikus megközelítését adta a baloldaliságnak, amiben szerintem kicsit elhanyagolta az embert. A hordából jött, abban élő, és horda nélkül horda, illetve vezér után kiáltó Homo sapienst. Melyből a „sapiens” sokakra csak igen komoly engedményekkel értelmezhető. A tömegek pedig a történelemben ritkán bölcsek.

De ez egy másik gondolatsor, amelyet már aligha fog bárki is TGM-al mostanában megvitatni. Azzal a filozófussal, aki most már sem cáfolni, sem megerősíteni nem fogja azt sem, ha előkerülnek azok, akik már pólyában is egyet értettek vele, vagy egyszerűen csak az ismertsége farvizén szeretnének szörfölgetni kicsit.

Az azonban biztos, hogy a napi politikából elég nyilvánvalóan kivonult filozófussal a tényleges, ideológiailag megalapozott baloldaliság egyik utolsó, talán idealista, hazai képviselője távozott. Nyugodjék békében, és vitatkozzon sokat a függönyön túl.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése