2017. január 28., szombat

Holocaust emléknap - 2017

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Január 27.-e 2005 óta a Holocaust áldozatainak emléknapja. Ennek kapcsán jelent meg Zalmen Gradowski hagyatéka. Hivatalosan azért nem lehetne azt mondani, hogy a kormányzati vízcsapokból a megemlékezések sora folyt volna. Ellentétben azzal, hogy a budapesti Olimpia ellenzőit hazaárulózók még mindig tematizálják a kommunikációt. Kicsit talán érthetően. Miközben tudjuk: olimpiai szereplőket sem kímélt a náci gépezet.

Ugyanakkor talán nem is baj, hogy a kormányzat mélységes hallgatásba bocsátkozott az emléknap alkalmából. Tulajdonképpen nem is nagyon hiányzott volna, ha folyamatosan azt hallom, olvasom, hogy Orbán itt, Balog ott, jelent meg, és haknizta végig a pénteket. Egészen egyszerűen azért, mert azt sem igazán lehetett volna elhinni, amit kérdeznek. Ahogy két éve Orbán (fején kalap) az emléknapot megelőzően tartott egy megemlékezést, és már akkor is hiteltelen volt. Eltekintve attól, hogy egy nagyon kétfenekű beszédet mondott a zsidó katonák hamvai felett. Olyan publikum előtt, amelyben képviseltette magát az előző kormányok neohorthysta hordalékát képviselő Boross is. Az, aki szerint a zsidótörvények tengernélküli tengernagya egy morális példakép. S aki szerint a moralitás mélypontját képviselte az a korszak, amelyben, többek között, igazgató is volt. Miközben önként csatlakozó harcos volt a nyilas kormány ideje alatt. S akkor tényleg kellett volna egy ilyen csapattól egy „őszinte” megemlékezés? Aligha.

Azért persze az sem baj, hogy az oktatásért felelős államtitkárság részéről megszólalt Palkovics László. Megemlékezve a holokausztról, és naponta megnyilvánuló előítéletek elleni küzdelem fontosságát emlegetve. Ez utóbbi fontosságát kár lenne alulértékelni. Elég baj az, hogy miközben az államtitkár ezt fontosnak tartja, aközben tudjuk: a diszkrimináció kormány-propaganda. Mert nehéz lenne másként értékelni a szegények iránti megvetést, az iskolai szegregáció pártolását, a szélsőjobbnak tett gesztusokat, és számos más megnyilvánulást a kormány egyes tisztségviselői, olykor intézményi részéről. Tudva, hogy eközben elfelejtenek elhatárolódni a két éve még a miniszterelnökkel haknizó Boross Pétertől, a szalonzsidózó kormánytagoktól, az egyes embereket származásalapon állatnak tekintő párttagoktól.

Így aztán, visszatekintve a tegnapi napra, tényleg kár lett volna, ha komolyabban megerőlteti magát a kormányzati propaganda. Függetlenül attól, hogy álmatag résztvevőt sikerült összerántani a Páva utcai emlékközpontba.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése