2017. január 16., hétfő

A társadalom a civileké

Civilek itt, civilek ott, civilek és álcivilek kandikálnak ki lassan a vízcsapból is. Legutóbb Konrád György fejtette ki az ATV honlapján olvasható véleményét: a civil szervezetek pereljék be Orbánékat. Ami határozott előrelépés ahhoz képest, hogy sok más megszólalóval és véleményalkotóval ellentétben különbséget tesz a sokaság és a szervezetek között.

Ez pedig lényeges akkor is, ha még ennek a véleménynek a mentén sem okvetlenül angyalok és ördögök párharcaként szemlélni azt a helyzetet, amelyben még a kormánypárti megszólalók sem egészen látszanak kiismerni magukat. Elég arra gondolni, amiről már szóltam Németh Szilárd megszólalása kapcsán: Rétvári előtte a civilekre testálta volna a fagy-veszélyeztettek felkarolását. Mintha a kormány ott sem lenne. Ahogy valószínűleg nincs is ott. Az pedig külön bája ennek az egész ügyhalomnak, hogy az átláthatóságot a jelek szerint csak a Soros-alapítványok által is támogatott szervezetek kapcsán tartják égetően fontosnak. Legalább is, mintha a CÖF hasonló átvilágítási szándéka nem kapott volna túl nagy hangsúlyt a megszólalások során. Holott erősen politika-közeli szervezetről beszélünk, és saját bevallásuk szerint civilek. Ahogy valószínűleg civil szerveződés a Fidelitas is. Amennyiben aligha reguláris szervezet, ahova behívóval kényszerítve toborozzák a tagokat. Bár ebben nem vagyok teljesen biztos.

Ahogy számos más, pártok körül sertepertélő szatellit-szervezet esetében sem. Ahogy a pártok esetében sem vagyok biztos benne, hogy hol van vége a civil támogatók táborának és hol kezdődik a haszonelvű szimbionták köre. Holott, elvileg a pártok is civil szervezetek. Amennyiben szintén nem katonai parádék szereplőiből állnak. De talán érdemes egyszer majd elgondolkodni azon is, hogy kik a civilek, és kik azok, akik nem azok. Mert a civil és az amatőr nem egészen ugyanaz. Ahogy egy civil szervezet élén is állhat egy vérprofi szervező. Illetve egy hivatalos szervezet élén is állhat egy hebehurgya tökfej. Elég ez utóbbihoz a „hivatalos” politika közszereplőire tekinteni. Azokra a figurákra, akik szinte bármelyik IQ-teszttel inkompatibilisnek bizonyulnának. Akik különben akár egyenletesen is eloszolhatnak a teljes politikai térfélen. Még akkor is, ha jelenleg Németh és a többi kormánypárti politikus kap nagyobb nyilvánosságot.

Beleértve a műár korábban is idézett aranyköpést, amelyből következtetve Németh szerint: „A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják, hogy a globális nagytőkét, a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”. Az, hogy ez a mondat önmagában is baromság, nem nagy újdonság. Azonban a későbbi nyilatkozatok fényében még ez a mondat is újragondolásra szorulhat. Az általa is hangoztatott ál-civil kifejezés ugyebár azt sugallja: reguláris erő van mögötte. Nem sokkal később Kovács Zoltán azt kiabálja világgá, hogy ezek a szervezetek kapcsolatot tartanak fenn a terrorista szervezetekkel. Bár megengedően és leereszkedően megengedi: esetleg akaratukon kívül. Valószínűleg azért mert pontosan tudja: a híveknek ennyi muníció elég, és bizonyítékkal ő sem szolgálhat. Ellentétben azzal, ahogy a gárda-maradékokat lefényképezték anno a Hősök terén. Miközben belügyi védelemmel esküdöztek. Illetve, legutóbb, a MÁV biztosított egy, a HVG szerint, velük rokonítható szervezetnek lőgyakorlat-lehetőséget. Mármint nem a belüggyel rokoníthatónak. Még. Még nem. S ebből a szempontból szintén nagyon hasznos lenne minden civil szervezet átvilágítása. Ha ugyanis egy pártról, vagy a CÖF-höz hasonló egyletről kiderül a kapcsolatuk olyanokkal, akik kapcsolatot tartanak, illetve tartottak fenn a gárdák egyikével, akkor érdekes lesz Kovács kirohanása. Szóvivőileg. Meg az, hogy miként fogja minősíteni az egykor talán gárda-egyenruhában, ma pedig civil szervezeti figuraként megörökítetteket.

Miközben talán arról sem ártana megfeledkezni, hogy a civilek szervezetei és a civilek nem egészen ugyanazt a halmazt jelentik. Mert még a civil szervezetek sem képviselnek mindenkit. Miközben a civilek alkotják a társadalom valós többségét. Úgyszólván elsöprő többségét. A történelem során ezt már többször be is bizonyították. Amikor áradatként takarították ki a politikai Augeiasz-istállóból az esedékesen öntelt hatalmi elitet.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése