2022. július 24., vasárnap

Krónikus, Karikatúra, Kúria

Előre jelzem, hogy utánlövés következik. Egyszerűen azért, mert egy csoport-hírlevélben most jött szembe az a hír, hogy Pápai Gábor egyik, 2020. áprilisában megjelent karikatúrája kapcsán pert vesztettek a Kúrián. Mag a hír a Média1-en jelent meg mintegy tíz napja. A karikatúrista oldalán is látható maga a rajz. Ami alapján elég nehezen dönthető el, hogy mire is gondolt a rajzoló. Mart a rajz alapján az operatív törzs az egyik utolsó, ami eszembe jutott. Őszinte leszek: eszembe sem jutott. De olvastam, hogy azt célozta a rajz.

Habár... Ha a humort, egy karikatúrát magyarázni kell, akkor már biztosan tudható, hogy kisiklott valami. Itt valami eléggé kisiklott. Jézus ugyanis nem alapított sem vallást, sem egyházat. Így az egyház kifigurázása szóba sem jöhet a rajz kapcsán. Ráadásul Jézus követésére több egyház is alapítódott a történelem során, és így Jézus egyszerűen alkalmatlan bármelyik egyház jelképezésére. Ha pedig általános jelkép, akkor nem az egyházak valamelyikét, hanem a vallást jelképezi.

Amivel azonban az a bökkenő, hogy Jézus vallást sem alapított. A kereszténység abban a formában, ahogy ma ismerjük sokkal inkább tanítványai, apostolai, majd követőik, iskolák, alapvetően Pál, András és Péter tevékenysége, tanításai nyomán rajzolódott ki. Miközben Jézust a lázadó rabszolgák kivégzőeszközén ölték meg. Korántsem vallásalapítóként. Sokkal inkább a saját kora Lutherjeként. Mert alapvetően a szerinte tévútra tévedt zsidó vallásban szeretett volna rendet tenni, és a zsidó papságot "helyre tenni".

Az "alapbetegsége" eközben, ha tetszik egy mélységes türelem volt. Türelem a hatalom iránt ("a királynak, ami a királyé..."), és türelem, megértés az emberek iránt. Kiegészítve az emberismerettel (ld. a házasságtörő asszony esetét). Nem megvetve, hanem tanítva, felkarolva a szegényeket, nyomorultakat, elesetteket is. Ennek alapján akár baloldali liberálisnak is tekinthetnénk. Nem feledve, hogy zsidó származású volt. Így, ha tetszik, a mára szitokszóvá avanzsált "ballibsi" igazi megtestesítője volt. S arról Jézus tehet legkevésbé, hogy ezt a szitokszót rendszeresen használják olyanok, akik a hangos pofázás szintjén akkora keresztények, hogy Jézus a bokájukig sem érhet.

Sajnos a rajz azonban nem az utóbbiakat pellengérezi ki, hanem Jézust. Csak nehéz eldönteni, hogy Jézust, a zsidót, Jézust a liberálist, vagy Jézust a humanistát? Így az, hogy a Kúria döntésével ki ért egyet, vagy ki nem, az mindenki egyéni magánvéleménye. De abban, biztos vagyok, hogy valami nagyon félrement a rajzon. Mert azért abban bízom, hogy mégsem egy embertelen, illetve antiszemita cél vezérelte a ceruzát.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése