2021. december 16., csütörtök

Ellenzékfogyta MZP-módra?

Reggel óta a Klubrádióban többször emlegették, hogy az ellenzék az éppen aktuális közvéleménykutatások szerint vesztett a korábbi lendületből. Már ami a támogatottságot illeti. Alkalmasint a 444.hu is hozott ilyen hírt. Viszont a helyzet az, hogy már vagy két hete sem volt annyira rózsás ez a palacsinta.

Biztosan lehet nagyon körömönfont magyarázatokkal is előállni. De egy Occam nevű borbély annak idején az egyszerűséget részesítette előnyben. Az egyszerűség jegyében persze választhatjuk Vásárhelyi Mária magyarázatát is, aki egyszerűen kamunak nyilvánította a ma közölt hírt, eredményt, és ezzel napirendre is tért a probléma egy része felett. Mert ez arra kevésbé magyarázat, hogy tendencia nem a mai nappal indult, hanem hetekkel korábban is mérhető volt. Így marad az, hogy azon kezdjünk gondolkodni, hogy mi változott, illetve mi nem változott a korábbiakhoz képest.

Az, ami biztosan nem változott, az az ellenzék teljesítményhiánya. Abban az értelemben, hogy választási párt nincs. Konkrét, közös választási programot felmutató, biztosan egy listán induló választási szövetség sincs. S persze az a bizonyos program sem igazán. De mert ez a körülmény szinte stabilizálódott, marad az, hogy mi változott. Látszólag ezen a téren sem változott sok minden. Azonban, jobban belegondolva mégis változott pár dolog. Ezek egyike, hogy Márki-Zay Péter (továbbiakban MZP) egyre több kilométerkőnél, eresznél, illetve mikrofonnál fordult elő.

Ez pedig már hetekkel ezelőtt is világosan látható gondot jelentett. Egészen egyszerűen egy olyan retorikával házalt, ami nem szolgálja az ellenzék választási érdekeit. Amire az utóbbi időben rárakódott az, hogy felvetette ismét a párttá alakulását. Mármint annak a mozgalomnak az átalakítását, amit éppen azért támogatott még az, aki kellő szellemi mazochizmussal van megverve, mert a pártokon kívülisége legalább egy ernyő-mozgalom ígéretét hordozza. Ha ez egy pártalapítással végképpen elvész, akkor tulajdonképpen az ellenzéki összefogás puszta említése is okafogyottá válik. Az, hogy ezt a megoldást, a máshoz szerzett támogatással való visszaélést mennyire tartom gerincesnek, nem is játszik ebben. Az sem, hogy a Momentum már végigtáncolta ezt a morálmentesített táncrendet annak idején.

MZP szereplései tehát megváltoztak. A hatásukat az ellenzék támogatottságára nem zárnám ki. Miközben valószínűleg pontosan tisztában van azzal, hogy egy ok miatt biztosan megteheti. Azzal, hogy folyamatosan váltja le az ellenzékiséget márkizayizmusra, sikerülhet végleg túszul ejtenie az ellenzéket. Egyszerűen azért, mert nem marad, illetve már most sem igazán maradt idő arra, hogy lecseréljék ezt a politikai kalandort valaki másra. Maradna persze a kérdés, hogy ezt miként sikerült lenyomni az ellenzék, vagy akár csak a DK, torkán. Különösen, mert a realitás, hogy egy Jobbik-DK nagykoalíció esetleg hatékonyabb választási szereplő lehetett volna. Ami realitás attól is független lehet, hogy személy szerint a Jobbik-ot bottal sem szívesen piszkálnám.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése