2024. március 15., péntek

Rákay Kálmán Philip esete a zacskóval

Rákay Kálmán Philip néhány, az általa gründolt filmet érő, kritika szerint nem érti az 1848-as forradalmat. Lehet. 1848-ban nem éltem, és a Petőfi-filmet sem láttam. Ami biztosnak látszik, az az, hogy R. K. Philipke nagyjából semmit sem ért, ami túlmutat azon, hogy kisorsolt statisztáknak felmutassák a táblát: "Taps".

Amúgy volt taps? Volt. Számított? Nem. A műsort nézőket nem a közjáték érdekelte. A műsoron táblára tapsolók meg célfeladatként, a kisorsolt részvétel lényegtelen mellékhatásaként élték meg. De R. K. Philipke ezt sem érti valószínűleg. Neki a taps hozott valamit a konyhára, és neki itt vége volt a történetnek. Ahogy az anno bemondott kétmilliós részvétel is nyilván hozott neki valamit a zsebébe. Azon meg túlemelkedett, hogy azóta is rajta röhög bárki, aki csak a gondolkodás látszatával viszonyul a tér és ember viszonyához. Most feltette a táblát: "Hazafias kötelesség". Mármint megnézni a filmjét.

Lehet azzá tenni? Lehet. Táblákat lehet mutogatni. Meg lehet tölteni így mozikat? Tudjuk, hogy igen. Számít? Nem. Illetve, de. Számít. Csak kontraproduktívan. A film, tegyük fel, hogy jó. Eddig mi volt a hazai kötelezőségek sorsa? Kiüresedés. Aki még emléksztik az egykor volt kötelező mozi-, és színházlátogatásokra, az talán igazolhatja. A filmekre figyelt oda legkevésbé a publikum, és lélekben már a kötelezőség miatt is megutálta az egészet. Akár jó volt a műsor, akár nem. Akár hivatalból filmes R. K. Philip, akár nem.

Mert azért Rákay-kartárs nem egy Szergej Mihajlovics Eizenstein, de még csak Mihail Konsztantyinovics Kalatozov sem. S itt nem a név eltérése a lényeg, hanem a tehetségé. Mely összehasonlításból aligha R. K. Philip jönne ki győztesen. Amivel szemben gyenge kísérlet az a szöveg, hogy bezzeg az említettek kötelezősége baloldali volt, ám a Rákay Kétmillás Philip kötelezősége jobboldali. Amitől az sokkal jobb lesz.

Nem lesz jobb. Amin csak ronthat az, ha a film tényleg rossz. Mert lehet a szart színes zacskóba csomagoltatni, az attól, még pont olyan büdös marad.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése