2022. május 22., vasárnap

Novák Katalin - Orbán az úr, és annak első prófétája

Tudom, tudom. Beiktatták időközben Novák Katalint köztársasági elnöknek. Olvastam, hogy városlezárás, mise, eskű. Ahogy kell. Elvégre egy falusi előljárónak is kijár egy kis főútfoglalás, meg egy kiemelt dobogón elmondott beszéd a köznek.

Gyakorlatilag részletkérdés. Pusztán annyi történt, hogy Orbán Viktor egy alá-íródeákot lecserélt egy aláírás-szakos titkárnőre. Ez szinte szóra sem lenne érdemes. A bajok mindig ott kezdődnek, ha a szimpla háttérmutyi nyilvános felszopásba megy át. Ami egyébként szinte biztos jele a személyi kultusznak.

Novák Katalin kommunikációja is átesett ezen az evolúción. Az erdélyi Magyarlapádon mondott pár napja beszédet, amit a Maszol.ro tett közzé a Facebook-n, s amelyben van egy szóra külön érdemes kitétel is. Ami szerint a köztársaság nélküli elnöki feladatát, mint a Városi Kurir is kiemeli, magától az Úristentől kapta. Ami egy kicsit sajátos értelmezése annak, hogy gyakorlatilag Orbán Viktor szemelte ki a feladatra és az Országgyűléstől kapta a mandátumát.

Az, hogy egy, a magyar határokon túli templom avatásán hivatalos a magyar köztársasági elnök, de ezt megelőzően a román kollegája nem tartja érdemesnek találkozni vele, az legfeljebb jelzés-értékű. Ha nem hívta meg, akkor az is, de ha a hazai külpolitikai apparátus gondolja ilyen nagy ívben leszarni Klaus Werner Iohannis-t, az még inkább. Még akkor is, ha megszületett a kommunikációs fedőszöveg arról, hogy magánlátogatáson vesz részt. Magánlátogatáson viszont nézzen múzeumokat, áztassa a lábát. Míg akkor, ha a feladata forrását is felemelgető templomavatást tart, akkor az nem is annyira magánlátogatás.

Különösen olyan kísérő-zöngék közepette, amelyek miatt a román külügy hivatalosan is tiltakozást gondolt benyújtani. Ráadásul egy Facebook-bejegyzés kapcsán. Amiben Novák Katalin, talán a parlamenti decibel-magyaroknak gondolt gesztust gyakorolni. Talán azért, mert elfelejtették kellően tudatosítani benne, hogy a pozíciója már túlnőtt azon, ami az Orbán előtti térdelést, és annak Istenkénti imádatát jelenti.

Miközben a beszédeiben adós maradt azzal, hogy Orbánt tényleg az Úristennek tekinti-e, vagy csak az úr prófétájának? Pedig jó lenne tudni. Függetlenül attól, hogy Novák Katalin, valószínűleg, így is, meg amúgy is hű szolgája marad.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése