2021. március 21., vasárnap

Vakvágányokon

Az utóbbi időben olyan érzete támadhat az embernek, mintha vezértémák kezdenék kirágni magukat a vízcsöveken, és aztán a csapon és mellette is ezek kezdenek csorogni, szivárogni mindenfele. Nem vitatva persze, hogy a vezérmotívumot kétségtelenül a napi horror-híradóval is szinten tartott köznépi pánik és ennek kommunikációs vámszedői határozzák meg. Valamint az ehhez kapcsolódó kommunikációs ötletelések. Ugyanakkor, elgondolkodva a tapasztaltakon, olykor olyan érzésem támad, mintha már-már konszenzus lenne egyes témák szétkenésére, illetve egysíkú kommunikációjára. Mint például az egyes vakcinák használatának a kérdése is.

S innentől, nyugodtan hagyja is abba az olvasást az, aki szerint az ellenzék mindent tökéletesen csinál. Valamint az is, aki szerint egy blogon megjelenő írás, ami nyilvánvalóan legfeljebb reflektál a történésekre, okozza majd az ellenzék vesztét. Mert azért elsősorban az elgondolkodtató, hogy az ellenzéki kommunikáció miért, olyan, amilyen. A kormánypárti teljesen érthetően olyan. Elvégre az teljesen világos, hogy a „Mészáros Lőrinc ma mit nyert, illetve kivel bújt ágyba” sokkal szívesebben szúrják ki a szappanoperákon szocializált híveik szemét, mint a járványkezeléssel kapcsolatos problémák feszegetésével. Ezért sokkal érdekesebb azon töprengeni, hogy az ellenzéki kommunikációban miért válik pártelnöki szinten kifigurázandó eseménnyé, hogy a Fidesz egyik, korántsem a legélesebb kései egyikeként ismert, udvari ostobája elírta a beoltottak számát. Értem, hogy kínos tévedés valakitől, akiből a korábbi pozíciói alapján akár a számok ismerete is kinézhető. De tényleg ez az a problémakör, amire rá kell ugrani? Mert minden más tökéletes? Mert ez az a pont, ahol fogást remélnek találni a kormánypárton? Erre futná csak?

Aztán itt van a vakcinák kérdése. Hosszasan ment az ellenzéki propaganda arról, hogy melyik vakcinát be ne adassa magának senki. Tudom, a hatpontos záradékban ott szerepelt a flastrom, hogy csak addig, amíg a papírok meg nem jönnek, stb. Azért az alapvető kommunikációs attitűd mégis a tagadás volt. S akkor eszembe jut, hogy tagadásos ökölrázásra, azaz alapvetően negatív kampányra alapozva eddig a Fidesz nyert. Mert ebben a mocsárban otthonosan mozog. Mert meg tudja szólítani vele azt a réteget, aki az ökölrázásban hisz, és nem lát tovább a szomszéd öklénél. Az ellenzék számára ez azért lehet rossz hír, mert a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ezt a mára hithű orbanistává önképzett réteget teljesen felesleges megcélozni. Megnyerni nem lehet, viszont sokakat elidegenít a negatív kampány. Az eddigi választások sem igazolnak mást. A vakcinák kapcsán van persze egy másik bökkenő is. Nem az, hogy a külügyér virológus lenne, akinek a papírja szakmailag mindent visz. Hanem az inkább tényekkel operáló tudományterületek. A biológia, a járványtan, és hasonlók. Ezek alapján a teljes vírust tartalmazó szérum, ahogy arra más vírusok kapcsán százéves tapasztalat van, bőven lehet hatásos a jelenleg fertőző vírus ellen is. Személy szerint, a vírus változékonyságára tekintettel, azt gondolom, hogy hosszabb távon akár hatékonyabb is lehet, de ez jelenleg most részletkérdés.

Tegyük fel, hogy hatásos a kínai vakcina. Ezzel minden olyan kommunikáció, ami negatív felhanggal indul, és hangulatkeltésre alkalmas lehet a kínai, orosz, stb. vakcinára nézve, rá fog égni az ellenzékre. Erről majd Orbán gondoskodik. Egyszerűen, mert a kérdést arra fogja leszorítani, hogy: „Hat? Naugye. Ezek szerint a külügyérem is jobb virológus, mint az ellenzék”. Aminek lehet egy olyan mellékhatása is, hogy eleve jelentősen hitelteleníti majd azokat a kérdéseket, amiket valóban fel kellene tenni. Árról, logisztikáról. Egészségpolitikáról. Ám amelyeknek pont semmi közük a biológiai hatásossághoz, papírokhoz. Amelyekkel kapcsolatban még pozitív üezenet is megfogalmazható lett volna. Azzal, hogy oltassa magát be bárki bármivel, amit orvosával egyeztetve hatásosnak vélhet. De kérjük a kormánytól a papírokat. Tehát alapattitűdként nem valami ELLEN, hanem valamiÉRT kommunikálva. De ez magánvélemény a részemről. Figyelembe véve azt is, hogy az a bizonyos harmadik szakaszos vizsgálat, amit az egybites fórumhasználók szajkózni szoktak a kínai vakcina hiánybetegségeivel kapcsolatban, a többi vakcina esetében is most zajlik. Alkalmasint mindannyiunkon.

Mert miről is van szó: „A fázis III. vizsgálatok során megerősítik a II. fázisban nyert vizsgálati eredményeket. Nagyobb számú betegen vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságot, követik a mellékhatásokat és összehasonlító vizsgálatokat végeznek más gyógyszerekkel. Valamennyi országban követelmény, hogy a gyógyszert biztonsági okokból a bevezetést követően még két évig figyelni kell” (forrás: SOTE - https://semmelweis.hu/klinikai-vizsgalatok/oktatas/a-klinikai-vizsgalatok-fazisai/). Márpedig a vírus feltűnését figyelembe véve, ez a két éves, az engedélyeztetést követően, nagyszámú betegen végzett vizsgálat a naptár szerint egyik vakcina esetében sem történhetett meg. Miközben milliókat oltanak velük. Így ez a harmadik fázis az, ami nagyjából másfél év múlva fog lezáródni, az oltottak alanyi részvételével. Így, ha ennek a hiányát kifogásolja valaki, akkor egyik vakcina sem biztonságosabb a másiknál. Viszont minden olyan állításból gyököt lehet vonni, amelyik a megtörténtét állítja. Mármint, ha hiszünk a SOTE kategória-besorolásának. Alkalmasint persze ennyit a mostanság szintén elég sokat hangoztatott „emberkísérlet” kifejezésről is.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése