2021. március 24., szerda

Járványügyi vezérpánik

Ahogy a múltkor kezdtem, csak ismételni tudnám: Az ember olykor beleéli magát, hogy a gyávaságnak, illetve a hatalmi trógerizmusnak vannak határai, illetve lejjebb már nincs is. Aztán kiderül, hogy ez mekkora tévedés. Most ez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a legújabb hírek szerint a járványhelyzet valós megoldásának lassítására az önkormányzati szakrendelők, illetve háziorvosok kerülődnek, kerülődhetnek a központi irányítás mocsarába. Amiben posvány van, de más aligha. Ami egyébként szinte független is a járványtól. Természetesen nyilván nem teljesen független, de a kialakult helyzetben, pontosabban a szakrendelők benyúlása szempontjából valószínűleg a vezéri pánik a jelentősebb.

Ennek kapcsán tekintsünk el, többek között, attól a conteo-jellegű fejtegetéstől, hogy a magyar vezetés rendkívüli felhatalmazása többek között a saját büntetlenségét is biztosítja. Miközben a rendkívüli felhatalmazást valójában a napi pánik-adag biztosítja, amelynek nem kis tétele a napi haláladag demonstratív biztosítása. Globális értelemben ez lehet akár a világ legrosszabb eredménye, de a vezetés szempontjából ez indifferens, mert Orbánnak belföldön kell mindenáron fenntartani a hatalmát. Ehhez annak az ördögi körnek a fenntartása is kellhet, amivel biztosítható: félj a mindennapokban, mert bármikor rád mutathatnak a csonttal, és majd én mondom meg kit mikor oltunk és mivel. Ha nem hiszed, majd meglátod. Ha hagyom. Addig viszont vagy felhatalmazol bármire, vagy vess magadra, ha meggebedsz. De, mint említettem, tekintsünk el az ilyen, és hasonló conteo-któl. Mert nem visz sehova.

Egy gondolatát azonban érdemes lehet figyelembe venni az önkormányzati rendelők kapcsán. Nevezetesen azt, hogy a hatalom akarja megmondani bármi áron, hogy kit, mikor, és mivel oltanak. Mert ez az egyetlen valós manipulációs pont, ahol sakkban tarthatók az emberek. A gazdasági helyzetükkel lassan sehogy, mert a olyan szinten blokkolt a gazdaság, hogy sokat ezen már nem lehet szorítani a komolyabb éhséglázadások veszélye nélkül. Azonban az életben maradás ígéretével még megfoghatók azok is, akik mással már alig. Ezzel szemben kevés alternatíva van. Az egyik nyilván egy fizetős, és aranyáron fizetős lehetőség biztosítása. Ez már a szűrőprogramok elején sem jött be. Attól, hogy az embereknek kevesebb a pénzük, attól sem fog jobban. A másik a központi cédulaosztást megkerülő, de még mindig igazgatási megoldások.

Vétkes. pontosabban a hatalmi centrum szemében valószínűleg vétkes, könnyelműséggel, erre mutattak rá azok az önkormányzati vezetők, akik abban a balga naivitásban ringatták magukat, hogy az ország vezetése szempontjából a lakosság védelmének önkormányzati kezdeményezése pozitív reakciónak számít. Holott csak annak kinyilvánításaként értékelik a jelek szerint, hogy van még élet a központi rúnákon is túl. Ha pedig innen nézzük, akkor teljesen logikus, mondhatni az egyetlen logikus lépés az önkormányzati szakrendelők központi irányítás alá vonása. Arra válaszként, hogy néhány önkormányzati vezető felajánlotta a lakosság vakcinálsásának biztosítását, ha a kormány a hírekben hangoztatott vakcinamennyiség rájuk jutó részét átadja. Most megkapták a választ: nem adja. Ellenben annak érdekében, hogy ilyen ötletei a jövőben ne is lehessenek egy-egy, a hatalmi fétiseknek fittyet hányó, polgármesternek, tőből írtják a bajt. S itt szintén engedjük el az adódó conteo-t arra nézve, hogy talán azért, mert nincs vakcina, amit átadhatnának. Hogy hírekben szereplő vakcinamennyiség esetleg tényleg csak a hírekben szerepel. Az ilyen kérdéseket majd esetleg az idő megválaszolja. Lehet, hogy akkor, amikor már a dédunokáink sem fogják látni a titkosítások végén, de előbb-utóbb talán megválaszolja.

Az azonban kétségtelen, hogy az önkormányzatok oltásügyi alternatíva-nyújtásának a megelőzésére, és így a hatalmi mindenhatóság látszatának a megőrzésére, tényleg a leglogikusabb lépések egyike a szakrendelők elvétele az önkormányzatoktól. Lehet, hogy az elmaradó ellenőrző-vizsgálatok, netán a szükséges ellátások késedelme miatt bekövetkező járulékos elhalálozások száma sem marad változatlan? Valószínűleg ezt sem fogjuk megtudni egyhamar. Hogy a lépés, ha tényleg megtörténik, a logikus volta mellett aljas? Hogy szemét? Hogy valójában embergyűlölő? Erről mindenkinek meg lehet a maga véleménye. Talán egyszer egy választáson is. Ha a vezér úgy gondolja, hogy hagyja játszódni az alattvalókat ilyesmivel.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése