2020. november 15., vasárnap

Demagógisztáni napló: Net-színjáték

A legutóbbi igencsak „jól átgondolt” vezéri ötletelés az ingyenes inetrnetről szól. Némi korlátokkal a sorok között, de legalább sürgősséggel kihírdetve. Hadd szokja a nép, hogy a vezér adja az alamizsnát, tehát bármikor el is veheti. Amihez nem is kell túlságosan hinni a conteo-kban.

A rendelet szövege alapján ez a hihetetlen kedvezés csak 30 napra szól, csak annak, akinek már van szerződése, és csak „a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás” igénybevételére. De az utóbbiból is csak egy helyen. Tehát elmehet zabot hegyezni mindenki, aki:
 • nem rendelkezik internetkapcsolattal, és ehhez természetesen számítógéppel;
 • a mobilnetes szolgáltatásra szerződött;
 • családi, vagy iskolai okokból több helyen szeretné igénybe venni az internetet;
  Mely utóbbi pontot amúgy is kizárja a mobil-net kizárása.

 • A rendelet tehát megtámogatja Zabszemhegyezőfalvától a Rózsa-dombig mindenki internetét, aki legalább egy diákot fel tud mutatni a családban, de azt is csak egy hónapig. Nem ad támogatást sem számítógép beszerzéséhez. S az, aki ezen felbuzdulva köt majd, nem egy esetben hűségidős, szerződést egy vezetéskes szolgáltatóval, az hülye. Vagy hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle. A rendelet alapján a kormány nem támogatja azokat sem, akik nem diákok ugyan, de otthonról dolgoznak. Fizetve a netet, a magasabb rezsiszámlákat, illetve az adót.

  Tehát valójában a rendelet nem kicsit féllábas, mert:
 • nem támogatja az oktatásinformatikai penetrációt;
 • nem segíti pont azt a réteget, amelyiknek a legnagyobb kiesést okozza az otthoni tanulás. Mert otthon sem számítógép, sem internet nincs, de eddig legalább az iskolában elérhette ezeket;
 • az előző pont okán növeli a tanulmányi szeggregálódást;
 • szembeállítja a home-office-kényszerített „felnőtteket” a diákokkal;

 • Miközben nem árt nem megfeledkezni arról sem, hogy nincs ingyenes net. A szolgáltató meg fogja fizettetni. Vagy az állammal, vagy a többi ügyféllel. Esetleg mindkettővel. Ha pedig az állam fizet, akkor érdemes gyorsan körbenézni, hogy melyik Orbán-ismerősnek van érdekeltsége informatikai szolgáltatásokban. Ergo: az egész nem több Demagógisztán egy újabb színjátékánál.

  Andrew_s

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése