2024. június 21., péntek

Donald Sutherland lepörgette az életfilmet

Kiefer Sutherland jelentette be a nagyobb nyilvánosságnak édesapja halálhírét. A hír koppant, és a visszhang még sokáig fog ide-oda bolyongani. Hiszen alig van talán olyan moziban, TV-ben filmet látott ember, aki ne találkozott volna Donald Sutherlanddal valamelyik szerepben. Háborúsban, horrorban, bármiben. Szinte bármiben.

S amiben játszott, azt meg tudta emelni. Szerintem. Melyre példaként hoznám a már idősebb színész alakítását abban a filmben, mely hazánkban „A parazita” címmel futott (eredeti cím: The Puppet Masters). A filmet valószínűleg nem a világ legjobb scfi-fi filmjeit felsorakoztató listában fogjuk megtalálni. Talán azért sem, mert az alapmű negyven évvel előzte meg a filmet, és az sem mondanám Robert A. Heinlein legkiemelkedőbb alkotásának. De minkét „kategorizálás” szubjektív. Ahogy, nyilván, a színészek megítélése is. Mégis kiemelném az öregurat, mert Donald Sutherlandon látszik, hogy együtt tudott élni a karakterrel. Így, amikor a már fertőzött ember „ottfelejti” a korábban mindig használt botját, és ezzel lebuktatja magát, szinte leugrik az alakításból, hogy amíg csak szikrányi lehetőséged van, addig irányítsad a történést.

Most eljött az a pont az életében, amikor már nem tudta, és amely ponttól már odafentről nézi a világ nagy műtermében a mindennapok forgatókönyvét. Mi pedig emlékszünk Vernon L. Pinkley-re, Csodabogárra, „Sólyomszem” Pierce-re, Andrew Nivens-re, és a többiekre. Mindazokra, akik bőrébe bújva okozott maradandót a filmtörténelemben.

Andrew_s

2024. június 10., hétfő

Demagógisztáni Napló - Máltai Szeretetcsomag Böröcznek?

A választások előtt, még májusban vált publikussá, hogy a Máltai Szeretetszolgálat börtönt ketdett üzemeltetni az 1. kerületben. Mert mi mást lehetne mondani arra, hogy egy 77 férőhelyes intézménybe 840 embert zsufolnak be. Bejelentve minden esetre annyian voltak. Amennyiben a 77 férőhelyes idősek otthonába 840 ember volt bejelentve.

Azért a helyi jegyző véleménye, érdekes lenne, akár magánvéleményként is, abban a kérdésben, hogy hány embert találtak volna ott, ha megpróbálják a valós tartózkodási helyet ellenőrizni. Különösen annak a fényében, hogy maga a Máltai Szeretetszolgálat nyilatkozott arról, hogy ezek az emberek még véletlenül sem laknak ott, ahol hivatalosan tartózkodnak.

De Böröcz László véleménye sem lenne érdektelen, aki a választási névjegyzékből egyébként ellenőrizhető létszám, és annak venezuelai vendlégekkel való duzzasztását „színvonaltalan uszításnak” minősítette. A menekültekkel szemben. Mely státusszal kapcsolatban még emlékezhetünk a tényleges uszításra 2015-ből. Arra, amit a kormánypárt művelt. Az a kormánypárt, amelynek jelöltje az a Böröcz László, aki most minősítgetett. Mintegy illusztrálására annak, hogy az, aki a golyók elől menekül, de továbbállna, az megvetetendő. Mert nem alkalmas szavazónak.

Ami az eredményeket illeti, nekem úgy rémlik,hogy a feldolgozottságnak volt olyan pontja, amikor nem Böröcz vezetett. Ha ez igaz, akkor érdekes lenne tudni, hogy mely szavazatszámláló bizottság adatai billentették át legjelentősebben a trendet. Mert kínos lenne, ha az ominózus otthon körzete lenne ez. De érdekesek a számok is. A korábbi választást 121 szavazattal nyerte V. Naszályi. Most 463 szavazattal maradt alul. Természetesen semmi nem garantálja, hogy mindenki ugyanúgy szavazzon, mint 5 évvel ezelőtt, de a ledolgozott hátrány, illetve a kapott előny összesen mégis csak beleesik a címnepper-keretbe.

Böröcz László pedig könnyen lehet, hogy ezt kapta ajándékba a Máltai Szeretetszolgálattól. Így nem csak az lehet érdekes, hogy melyik szavazókör billentett a választáskor, hanem az is, hogy a Máltai Szeretetszolgálat mennyi támogatást fog kapni ezt követően. Akár a polgármestertől, akár a gazdájától.

Andrew_s

2024. június 8., szombat

Orbán + Fidesz == Rettegéspolitika

Akar háborút a fene. De nem kicsit vicces onnan hallani a háborús rettegésmaszlagot, mely irányból már harcoltak, azaz háborúztak, minden ellen. Brüsszel ellen, bevándorlás ellen, Soros ellen, az infláció ellen, a klotyópapír ellen, és leginkább a józan ész ellen.

Ergo, aki a Fideszre, és annak a szatellit szervezeteire, illetve a szélsőjobbra szavaz, az valójában nem a békére, hanem a háborús retorikára, a közösségi félelemkeltésre, a társadalom megfélemlítésére szavaz.

Nem vitatva természetesen, vannak olyan szellemi mazochisták, akiknek pont ez hiányzik. Mert ők rettegni akarnak. Valamint azoknak is hiányozhat, akik rettegésben akarnak tartani másokat. Az utóbbi hominid biomasszák viszont elfeledkeznek arról a történelmi tanulságról, hogy nem minden névsort ezek olvasnak mindig. Nem egyszer ők kerülnek a lista másik oldalára. Oda, ahol a vádlottak, a megvetettek, a történelem söpredékei vannak.

Andrew_s