2024. április 14., vasárnap

Megjegyzés - 2024. 04. 14.- Cár-csere lesz?

Hirtelen felbukkanása óta Magyar Péter szép ívet írt le, és valószínűleg még nincs a csúcson. Azonban már eleget szerepelt ahhoz, hogy nagyjából kirajzolódjon az a határgörbe, ami mentén a szövegei értelmezhetők. Egyfajta értelmezési tartományként. Akár az olyan belső ellentmondásokkal, mint amikor elindítja a szuverenitásvédelmi lózungot, majd kiáll az ennek ellentmondó EU-s ügyészségbe való belépésnél. Ez van. Most éppen ezt szeretik.

A teljes értelmezési tartomány ugynakkor közelebb ál a Fideszhez, vagy akár Orbán Viktor szövegeihez, mint azt szeretném. Olykor az az érzésem, hogy Magyar Péter mozgalma alig lesz több, mint a celofánba csomagolt, Orbán nélküli Fidesz. Ilyen is volt már. Csak a Momentum akkori vezetésének, illetve Fekete-Győrnek ez nem jött össze. Talán nem volt jókor, jó helyen, és nem jól szikráztatta a retorikai sziporkáit. Ami pedig lényeges lehet, ha valaki a populizmus útjára lép.

Ami egyébként nem alanyi jogon elítélendő. A tömegeket sokszor lehet az érzelmeiken keresztül megfogni, vagy akár manipulálni. Ezt régen is tudták, és az emberi tömegek ma sem mások. Ezt figurázza ki a lila vs. zöld sálas drazi-epizód a Babylon 5 sorozatban, és joggal.

Magyar Péterről tehát egyelőre azt tudjuk, hogy jó szervező, és a közhangulat kiváló lovasa. Olyan kiváló, hogy a teljes politikai elittel szemben álló jogos elégedetlenségre alapozva, a Fideszre amúgy sosem szavazó ellenzékit is meg tud szólítani. A Fideszétől alig különböző szóvirágok mögé. Ezt tudjuk, látjuk.

Amit nem tudunk, az az, hogy Magyar Péter ezt annak a mézesmedzagnak szánja-e, ahonnan dobbantva egy valós, és valósan demokratikus centrumpártot akar, illetve tud létrehozni? Mert az alternatíva egy Orbán-, és Rogánmentesített Fidesz. A névtől föggetlenül. Egy új vezérrel a pókháló közepén. Mert, ahogy egy évtizede is úgy tűnt, most is cserélhető lehet a cár.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése