2021. február 28., vasárnap

Az ellenzéki összefogás, mint népmese

Forrás: www.fanpop.com
Az ellenzéknek, ha már beszáll egy kérdésesen legitim választási rendszer szabta csatába, nem igazán lenne más választása, mint készülni egy olajfa-szerű koalícióra. Ami természetesen nagyon komoly kompromisszumok megkötését követelné meg. Amellett némi korrektséget is. Példát mutatva ezzel a választóknak is. Akiktől támogatást, megértést, és nem utolsó sorban voksokat szeretnének kapni.

Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy kialakítanak egy olyan, kompromisszumokkal, de közösen képviselt programot, ami az egyes pártok által delegáltan, nevekhez, arcokhoz köthető. Akár annak kommunikációjával is, hogy melyik párt mit engedett, illetve miért cserébe a közös program kialakításakor. Ebből a szempontból, alig egy évvel a választások előtt, baromira indifferens, hogy az egyes pártok a saját honlapjukon, a saját táboruk számára publikálnak egy saját programot. Ugyanis, ha az összefogás nem kamu, akkor közösen, és egy közös programmal fognak indulni. Ilyen, egységesen képviselt, ismert kompromisszumok mentén kialakított programnak kellene lassan az ellenzéki vízcsapokból folyni.

Már csak azért is, mert a szavazóktól szintén nem kevés kompromisszumot, ha kell megalkuvást várnak el. Elvégre olyanoktól is elvárnák, hogy a Jobbikból indult jelöltre szavazzon, aki a Jobbikra önszántából sosem szavazna. S viszont. Ilyen esetben az a legkevesebb, a választókat is embernek tekintve, hogy elmagyarázzák: alapvetően a közös programra kérjük a szavazatodat. No igen, az a közös program... Ellenben ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne előszedni olyan érvelési technikákat, amelyek semmivel nem jobbak a jelenlegi kormányerők érveinél. Esetleg Rákosi elvtárs ajánlásával is. Ebből a szemponból kedvencem az, hogy „aki nem szavaz az összefogásra, az Orbánra szavaz”. Mert gyakorlatilag ugyanaz a retorika, mint a valamikori „aki nem velünk, az ellenünk van”. Ellenben ugyanazt kínálja az ezt visszhangzóknak: „nem kell gondolkodni, csak tapsolni”. Mármint az „összefogásra”. Ami csak egy szólam.

Mert a mögöttes tartalmat sajnos olyan kiszólások, gesztusok jellemzik, amiről leginkább a kutya és szalonna viszonya juthat az ember eszébe. Annak idején, amikor a nem éppen pártalapításra adott Olimpia-ellenző aláírásokra hivatkozva a Momentum Mozgalom párttá hazudta magát, Fekete-Győr még Gyurcsány ellenes kirohanásokkal házalt a politikában. Idáig még nem jutott el, de a Fideszből, az LMP-n is át, taktikai kanyart vett állatorvost azért már szembe-indítja az MSZP-s jelölttel. Nyilván az ellenzéki jelöltek erősítése érdekében. Mert mi másért. Ahogy a hódmezővásárhelyi, Jobbikból a Fideszen át kanyargó polgármester is szükségét látta simfelni kicsit Dobrev Klárát. Mert nyilván igen korrekt előválasztási felkészülést sejtet, ha már előtte minősítgetik a partner jelöltjét. Amúgy, mert azért csak összeér, ami össze akar tekeredni, azért Márki-Zay Péter azt is kifejtette, gondolom a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nevében is, hogy „Zuglóban Hadházy Ákost támogatják, aki az MMM alapító tagja”.

Úgy tűnik tehát, hogy az elvileg talán lehetséges összefogás jó néhány képviselője, továbbra is azt a tendenciát látszik inkább képviselni, ami már az előző választáso(ko)n biztos záloga volt az előre látható kudarcnak. Az ellenzéki tortát szerenék még kisebb darabokra, és lehetőleg minél élesebb késekkel feldarabolni. Egymást már nagyon jó hatásfokkal fikázva, de leginkább semmit nem téve a hihető, illetve hiteles kompromisszum érdekében. Azért persze jó lett volna, ha még időben rájönnek: nem egymást, hanem a Fideszt szeretnék leváltani. S bár tudom, a Fidesznek sem volt bemutatható kormányprogramja a választásokon, azért nem tartanám ördögtől valónak, ha az ellenzéknek lenne. Nem egyenként, hanem közösen. Nem a választások előtti estén, hanem egy kampány alapvetésénél. Mely kampányt ezzel kellene tudni indítani. Az előválasztás így arról szólhatna, hogy ezt ki tudja legjobban képviselni. Nem pedig arról, hogy ki melyik bokrot vizelte körbe, mint a saját szemétdombjának ékét-virágát.

S ezek kedvéért hozzak választóként kompromisszumot a fülkében? De, tényleg?

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése