2024. szeptember 1., vasárnap

Igazgató és kommunikáció

Az utóbbi napok attól is hangosak, hogy felmentettek egy iskolaigazgatót azért, mert közleményben jelezte kitérését egy különben agyzakkant rendelettel kapcsolatban. Az ördög a részletekben van. Mert menet közben azért kiderült pár apróság is az ügyben. Túl azon is, hogy az igazgató a médiára mutogat. Miszerint az tehet az egészről, mert megírta az akcióját.

Ez utóbbi azt a fajta felelősségét is jelzi a médiának, az abban dolgozóknak, hogy lehetőség szerint ne ártson azoknak, akik erre nem szolgáltak rá. Mert a blikkfang, a politikai nézetek okozta megmondás-kényszer elé is lehet olykor "STOP"-táblát tenni. Aztán lehet elmeditálni azon, hogy a vezetési modell mennyire diktatórikus, a társadalom mennyire szolidáris. Azon is, hogy az előbbire a "meglehetősen", az utóbbira a "nem igazán" a jó válasz jelenleg.

Nem mellesleg kiderült közben, hogy az igazgató előtte jelezte az illetékes államtitkárnak. Figyelembe véve az előző válaszokat, úgy gondolom, hogy a közlemény elejére érdemes lett volna odaírni, hogy "az államtitkárral egyeztetett módon..." döntöttek, ahogy döntöttek. Ez a hatalom részéről kevésbé tehette volna támadhatóvá a közleményt, és a sajtóban dolgozó akárkik számára is kevésbé tette volna vonzóvá. Viszont a rendelet mellé odateszi a megszokott kiskaput, és így puhítja magát a rendeletet is. Szemben azzal, hogy esélyesen nem puhítja a rendeletet, de legalább a végrehajtás ellenőrzését is keményebbé teszi.

Az igazgató tehát valójában arról adott bizonyítványt, hogy a helyzetfelismerő képessége közel nulla. A helyzethez illesztett kommunikációs készsége így szintén közel nulla. Mert egy iskola igazgatójának, szerintem az adott helyzetből kell kihoznia azt a maximumot, amit ki lehet hozni úgy, hogy az intézményt használó diákoknak, és az ott dolgozóknak se ártson. Ez a jelen ismeretek szerint, az igazgató kommunikációs alkalmatlansága miatt, nem teljesült. Márpedig egy vezetőnek a kommunikációs készség is alkalmassági feltétel kell legyen.

Ettől a rendelet még hülyeség, a vezetés diktatórikus, az oktatáspolitika alkalmatlan marad. De amíg a társadalom cselekvő többségének ez a választása, addig ezek a körülmények képezik a létező társadalmi valóságot. Azt pedig csak erősen zárójelben jegyezném meg, hogy a pedagógusoknak, szervezetileg egyértelműen, de személyesen is sokaknak, nem kis szerepe volt a Fidesz melletti agitációban 2010 előtt.

Andrew_s