2022. február 24., csütörtök

Oroszország Nyugatnak indult - Cui prodest scelus, is fecit

Oroszország támadott. Sokan fognak meghalni, megnyomorodni, és még nem tudjuk hányan. Azt viszont tudjuk, hogy a háborúkat, noha eszmék nevében indítják sokszor, a gazdasági előnyök sem kicsit szokták befolyásolni. Valamint az ezek érvényesítéséért folyó politikát, az ezt képviselő politikusok.

Az egyik ilyen pont lehet, hogy az afganisztáni menekülés után nyilván maradt némi raktárkészlete az USA-nak, amit érdeke lehetett elhelyezni valahol. Decemberben Biden keresztülvitte, hogy fegyvert adjanak el Ukrajnának. A hírek szerint januárban azok első adagja meg is érkezett. Az orosz vezetés már ekkor jelezte, hogy a minszki megállapodás betartását szorgalmaznák, illetve Ukrajna felfegyverzését „úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyeck-medencei katonai művelet végrehajtására”.

Még kap Európa orosz energiahordozókat. De arra az esetre, ha ez változna, biztosan lesz jelentkező, aki el akarja majd adni a sajátját. Itt sem zárnám ki az USA-t, aki a drága, és tudj’ Isten milyen minőségű cseppfolyós izéjét szívesen eladná másnak is.

Természetesen a másik, de a harmadik oldalon sem szentek ülnek. Azt azonban senki nem cáfolta, hogy 2014 óta Oroszország nem indított mostanáig nyugati offenzívát Bár Oroszország kétségtelenül pártolta korábban is a keleti szeparatistákat. Miközben Ukrajnában azért mégis csak államilag elismert, és nem túl háborgatott a szélsőjobboldali Azovi Gárda, akiknek az eredeti jelvénye kínosan hasonlít egy náci csapatjelvényre.

Egyelőre leginkább olyan a helyzet, hogy Putyin ugyan nem támadott nyolc éven át, de alig várta, hogy provokálják. Amely szívességet az USA a fegyverszállításokkal megtette az oroszoknak. Az értelmetlen halálokat nem menti. Az oroszok ismert városi „hadműveleteiről” Berlin 1945-ös emlékei is sokat tudnának mesélni. A mostani, még leendő, áldozatokat is csak sajnálat illeti.

De a háborúkat, noha eszmék nevében indítják sokszor, a gazdasági előnyök sem kicsit szokták befolyásolni. Marad a régi bölcselet: Cui prodest scelus, is fecit...

Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. Az USA januári fegyverszállításáról a Politico-nál is:
    https://www.politico.com/news/2022/01/19/us-allies-ukraine-weapons-russia-invasion-527375
    A CNN-nél is:
    https://edition.cnn.com/2022/01/23/politics/ukraine-us-second-weapons-shipment/index.html
    A DefenseNews-nál is:
    https://edition.cnn.com/2022/01/23/politics/ukraine-us-second-weapons-shipment/index.html

    VálaszTörlés
  2. Az összes elfekvő mészkletet felhasználta már az EU, Norvégia, USA, most jön a veszélyesebb és veszlyeztetőbb szakasz: a modernebb fegyverek szállingózása, azért csapatostól, persze. Csak hát a gyártókapacitások végesek, de ha felfuttatnák az még sokkal rosszabb lenne mindenkinek, a készletek meg kimerültek, szerencsétlan ukránokat hülyíti csak a hazug propaganda, Lengyelország meg a Baltikum gerjeszti a hisztériát minden valós alap nélkül, és agresszíven provokálja Oroszországot, borzasztó és végtelenül cinikus álláspontok döngenek mindenütt, az oroszokat meg sikerült a végsőkig bőszíteni - egyre jobban közeledünk egy III. Világháborúhoz. Csak remélni tudom, hogy azt már nem érem meg.

    VálaszTörlés