2017. december 10., vasárnap

Havas margó, zaklatásilag

A zaklatási ügyek a jelek szerint tovább vetik az örvények gyűrűit. Alkalmasint igazi kis metszetét adva a társadalomnak is. Elég jól jelezve, hogy vannak egyenlők, és nem annyira furcsák. Holott maga a zaklatás gyanúja egyik esetben sem gyanúbb, mint a másik esetben. A bizonyított zaklatások esetében pedig továbbra is fenntartom: szülessen ítélet, és a közélet méltán dobja komposztra a zaklatót.

Az addig vezető út, a közhangulat gyűrüi váltak érdekesebbé. Elég egy korábbi, és egy jelenleg posványosodó ügyet összevetni. Nem zaklatásilag, hanem „környezetileg”. Adott egy köz előtt szereplő hölgy. Bejelenti, hogy egy korábbi potentát, munkaadó szexuálisan zaklatta. Évtizedekkel ezelőtt. A neten megindul az ítéletképzés. Bizonyíték, meghallgatás, igazságszolgáltatási eljárás nem történik. Beszáll a hölgy férje, és juszt sem fogad el még egy bocsánatkérést sem. Mert ő akkora macsó, hogy a neje nélküle még meg sem bocsáthat. Vagy színdarabot rendez? Most az is lényegtelen. A köz némely csatornáján a hangulatadók azzal indokolták a történet igazságát, hogy mások is jelentkeztek. Igaz, arcukat nem vállalva, de jelentkeztek.

Aztán adott egy másik köz előtt szereplő hölgy. Bejelenti, hogy egy korábbi potentát, munkaadó szexuálisan zaklatta. Mi tagadás, vártam, hogy ugyanazok, akik korábban, Sárosdi Lilla esetében szinte azonnal Marton fejét követelték. Tálcán, ha lehet, most Havas Henrik fejére fognak vágyni. Ugyanúgy szervírozva. Ám nem. Simán elfogadásra került az az állítás is, hogy az egész nem más, mint kitaláció. Holott jelentkezett legalább még egy, nevét is vállaló gyanúsító. Az kétségtelen, hogy Havas jóval ismertebb Martonnál. Az is igaz, hogy Havas jelenleg is ismert közszereplő, és egyáltalán nem a csendesen visszahúzódó stílusáról ismert. Miközben olyan véleménnyel is találkoztam, hogy a kisoroszi önkormányzat politikailag üldözi Havast, ha vizsgálatot indít az ügyben. Márpedig azt ígérték.

Mit szeretnék? Alapvetően ugyanazt, amit eddig. A felmerült ügyekben ne a média alapján, a pillanatnyi közhangulat alapján szülessen ítélet, illetve felmentés. Ha ugyanis ez bekövetkezik, akkor a bűnösök közt is lesznek bűnösebbek, és kevésbé bűnösök. Valamint az áldozatok között is lesznek áldozatabbak. Ez egyáltalán nem használ a közéleti biztonságérzetnek. Amelynek sokkal jobban használna, ha az ügyeket nem a hatalmi, politikai viszonyok, illetve az áldozat személye alapján minősítenék, illetve minősítgetnék, hanem tényleges vizsgálatokat követve megszülető, valós ítéletek születnének. Akkor is, ha tudom: évekkel korábbi, fizikailag nem igazolható ügyeket nagyon nehéz bizonyítani.

Nem. Nem várok csodákat. Az, hogy a hatalmi helyzettel való szexuális visszaélések megszűnjenek, az valószínűleg éppen olyan ábránd lenne, mint a szexualitással élő előrejutások megszűnését várni. Azonban az talán elvárható lenne, hogy hasonló ügyeket hasonlóan kezeljenek. Nem feledkezve meg azokról a százakról, ezrekről sem, akik úgy szenvednek el zaklatásokat, hogy nem a köz előtt szereplő „Nevek”. Talán ők is könnyebben fordulnának a zaklatók ellen, ha egyenlő mérlegek egyenlő serpenyőit látnák. Nem egy beárazott erőszak-viszonyrendszert.


Andrew_s

3 megjegyzés:

  1. Azért egy pillanat! Havasról simán el tudom képzelni, mert elég nagy tahó ahhoz, hogy miután egy nőről látja hogy könnyűvérű ribanc, márpedig ez egyértelmű az Évikéről! Akkor főleg ha esetleg legurult pár feles már, megengedi magának, hogy esetleg már a molesztálás, zaklatás tényállását kimerítő ajánlatokat tegyen, esetleg oda is paskoljon egyet... neki ez nem egy nagy ügy... Simán lehet hogy mondta hogy Éva kedves olyan ellenállhatatlan formás kerek kívánatos popsija van hogy bármit megadnék hogy belehatoljak... vagy hasonlót... simán lehet, viszont ez az lehet hogy verbális abuzus, és lehet hogy a visszautasítás sértette a Havast (ezt is ki lehet nézni belőle), hiszen hogy merészel a kis picsa ugyebár engem, a nagy Tanárurat kikosarazni, és jóhogy indulatból azonnal kirúgta... VISZONT EGY ÚJJAL HOZZÁ NEM NYÚLT... tehát itt oké hogy zaklatás történt, verbális szexuális zaklatás, de ez kb polgárjogi ügy, itt max pénzbeli büntetőjogi felelősség merül fel, azaz ha bebizonyosodik fizetnie kell mondjuk legfeljebb fél millió kártérítést, és esetleg lesz egy eltiltó végzés még 10 évre... ez azért a szexuális abuzustól, pláne az erőszaktól fényévekre van. Namost nézzük a másik lotyót, az Anikó drágát, akit végig kúrt a fél celebvilág az elmúlt 20 évben ugyebár, köztudottan mindenki Anikócskája volt, kézről kézre járt... nyilván nála is azért mert esetleg tolakodó tahó módon próbálkozni, mert úgy gondolta, hogy kis ribanc, ez hozzá van szokva, meg ezt úgysem zavarja, max fizetek érte neki stb... A Baukónak is ugyebár anyagi támogatást is ajánlott, lett volna sugardaddy neki... Bocs de sem egyik sem másik "sértett" nem az a kategória, akik morálisan alappal háborodnak fel és pláne mocskolnak be és hurcolnak meg egy köztiszteletben álló idős közszereplő tanárembert, aki azért tett le az asztalra, és szakmailag akkor is magas nívón van és műveli azt, hogy a stílusa nyilván tahó és megosztó (de ilyen világban, ahol Győzikék lehetnek sztárok, és ne feledjük a Csernyust sem pl!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az, hogy kinek mi a véleménye erről, vagy arról a figuráról az erőteljesen magánügy. De még egy hivatásos prostituált esetében is megáll a nemi erőszak, illetve a zaklatás, ha ott és akkor nem akarja.
      Az, ha valaki a fél világgal lefekszik, de Havassal nem, az Havast sem hatalmazza fel semmire. Ha megtette.
      De vagy elvárjuk mindenkitől, hogy ne zaklasson senkit, vagy minden nő szabad préda. Nincs olyan, hogy köztiszteletben álló, akkor rendben. Ha lefele menő rendező, akkor kötelet neki.
      S ez esetben eltekintek attól, hogy Sárosdi történetének gyakorlatilag nincs mozzanata, ami ne fordult volna elő színi jelenetként. Amolyan jelmezes főpróba gyanánt.
      Mert erre is igaz: vagy komolyan vesszük a zaklatásos bejelentéseket, vagy nem. Ha igen, akkor mindet.
      Ellenkező esetben eljutunk oda, hogy bemondásra lesz valaki bűnös vagy ártatlan. Bizonyítani nem is kell. Védekeznie nem is lehet. A koncepciós vérbírák és egykori inkvizítorok ajánlásával.

      Törlés
    2. De nem erőszakolta meg, ezt értsd meg! Célozgatott, ajánlatokat adott (nem tudom milyen frekvenciával, ez lehet persze verbális szexuális zaklatás mondjuk, de még emiatt sem arányos egy jó élet-karriert szétverni, már elnézést) legfeljebb párszor meglegyintette a popsiját fordultában, ennyi volt az a marha nagy zaklatás... A régi szép időkben, amikor még nem volt tele zombikkal a világ, akkor egy ilyenért kapott az úriember legrosszabb esetben egy jókora sallert és el volt boronálva, de sok esetben inkább egy mosolyt vagy kacsintást kapott válaszul... ugyebár amiből lehetett tudni hogy hogyan is áll a hölgy a kérdéshez... mivel számos olyan kedves (és amúgy rendes!) nőszemély van, aki ha szimpatizál valakivel, akkor még kimondottan is élvez egy popsi paskolást... ;)

      Törlés