2017. december 5., kedd

Apróban: Heller modellje egy Jobbik-Fidesz szövetséget hozhat

Forrás: Wikipedia / By Arild Vågen
Heller Ágnes legújabb interjúja szerint: „ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz hatalmon fog maradni”. Heller Ágnes szellemi nagyságát nem vitatom. Akkor sem vitattam, amikor ostobaságnak tartottam az ellenzék felültetését 2014-ben. A saját retorikájának. Ahogy az idén, korábban, elvégzett Jobbik-fényezés sem a családi ezüstöt, hanem az alpakka-készletet polírozza. Szerintem.

A Jobbikban hangadók, Vonát is beleértve pontosan ugyanúgy a politikai hatalmat használó köznapi hatalomra hajtanak, mint bármelyik másik párt hangadói. Nem elméleti síkon létező entitás, hanem saját ambícióktól fűtött emberek gyűjtőhelye. Daját személyes ideológiákkal. Amelyekből olvashat ízelítőt az, aki Toroczkai, Morvai, vagy akár Vona saját korábbi munkásságát olvasgatja. Ezek a nézetek közelebb vannak a Fidesz mostani, széljobbos szavazókra hajtó idológiájához, mint egy néppártéhoz.

Elméleti entitásként kezelve a Jobbikot, velük meg lehet nyerni a választást, és félre lehet tenni a Fideszt. Ebben Hellernek igaza lehet. Valós emberek egyleteként a Jobbikot hozzá lehet segíteni egy olyan helyzethez, amelyből könyebben köthet hatalmi szövetséget a Fidesszel. Orbánt talán leválthatják a Jobbikkal. A rendszerét ellenben meg is erősíthetik. Igaz, amíg egymást akarják leváltani, addig egy Jobbik nélküli szövetségben elbukott választással is.

De a valós élet már csak ilyen. Nem egy elméleti modell letisztult filozófiai tisztasága, hanem a valós élet zavaros nyüzsgése. 2013-2014 fordulója körül az elméleti modellek kudarchoz vezettek. Lehet, hogy egyszer már az emberekkel is megérné foglalkoznia valakinek? Ott lent. A gépházban.

 Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése