2016. szeptember 1., csütörtök

Törikönyv a sorok közé szoktatáshoz

Ha április lenne, és elseje, akkor kicsit komolyabban tűnne tréfának, hogy a történelemkönyvet teleszórták aktuálpolitikai tudnivalóval. A Kiskunhír képei alapján Orbán Viktor például igen komoly pozitív fényezést kapott. Míg más jelenkori politikusok inkább a még indultak közé sorolódott, kis korommal bekenve, ha lehet. Mégsem április van, hanem szeptember. Az új tanév kezdete.

Azért mégis nehéz elhinni, hogy tényleg ilyen a történelemkönyv. Már csak azért is, mert hazánkban nem igazán volt ez divatban még a rendszerváltás előtt sem. Bár, lehet, hogy az emlékeim fakultak meg az elmúlt számos évtizedben. Azért nekem úgy rémli, hogy volt a tananyagban lenini alapfogalmak gyűjteménye, hős szovjet katonák serege, de nem volt megemlékezés például Kádár Jánosról. Amiből két dolog is következik, ha az emlékeim valósak. Az egyik az, hogy Kádár János nem igényelte a tananyagi megemlékezést. Még akkor sem, ha rendszeresen felavatták kisdobosnak vagy úttörőnek. A másik pedig nyilvánvalóan az, hogy a környezetében serte-pertélőkben volt elég tartás az ilyen mélyre való benyalás elkerülésére. Ilyen szempontból az egy minőségi diktatúra volt az orbanizmushoz képest. S persze van egy harmadik probléma is ezzel a hírrel.

Nevezetesen az, hogy amennyiben később kacsának bizonyulna, akkor is elmondható az, ami akár egy súlyos ítélettel is felér. Az, hogy Orbán rendszerében egyre inkább hihető a bevonulása a tankönyvekben. Az is, hogy személyesen igényli ezt a fajta orbanista agymosást. De az is simán hihető, hogy a környezetében mára már csak azok maradtak, akik a beosztottak láncolatán át is kitapossák ezt a farpofa-feszítést a tankönyvek íróiból. Ahogy az illusztrátorokból is, akiktől nyilván elvárás volt valami olyan képanyag, amivel a Keletinél kényszerből feltorlódott menekült-hullámot lehetett illusztrálni. Elvégre a gyűlölködést nem lehet elég korán tanítani kezdeni. Még akkor is, ha ez csak rejtett tantervként jelenik meg a képek nyomán. Akként, hogy „na de mi nem ilyenek vagyunk ám”. Ahogy olyanok sem különben, mint a Planetárium elleni hősies támadásba lendülő ultrák. Akikről nyilván szintén van pár elrettentő kép a történelemkönyvben. Ha az említett cikk nem is hoz ilyeneket.

Ellentétben azzal, hogy a globalizáció árnyoldalait az indiai gyermekmunkással gondolták aláfesteni. Aminek ugyan kevés köze van a globalizációhoz, de azért hajrá. Hadd higgye az a hülye diák, hogy a globalizáció a gyermekmunkát vonzza. Mert különben esetleg még elhiszi, hogy a Homo sapiens egy faj, és a globalizáció a másik megismerését is jelentheti. Valamint a kulturális sokrétűséget. Amit különben az interneten is megtapasztalhatnak sokan. Ahol azokat a híreket is megtalálják, hogy a fiatalok sűrű V-alakban húznak el az országból. Legfeljebb nem beszélnek erről előtte az iskolában. Mert a manipulatív iskola végső soron legfeljebb azt a legalább kétrétegű kommunikációt élteti, amiben a mai középkorosztálytól felfelé felnőttek az emberek. Pontosan tudva, hogy a töridolgozatban a lenini alapfogalomnak van helye. Ahogy az iskolában is akkor szocialista volt mindenki, hogy még az egyetemek is a kétharmad és kilenc-tized közti tartományban versenyeztek a KISZ-szervezettség arányában. Igen kevés kivétellel. Aztán az iskola falain kívül mindenki élte a maga életét, és jobbára tojt Leninre, illetve az alapfogalmaira magasról. Még a KISZ-diszkókban is.

Most meg itt van a képekkel illusztrált, a mai magyar valóságban simán hihető hír a történelemkönyvi területfoglalásról. Amiben kicsit problémás lehet, hogy Orbán Viktor még miniszterelnökként van megjelölve. Mert ki tudja mi lesz egy-két év múlva? Ha a jelen ellenzéken múlik, akkor akár királlyá is koronázhatják. De lehet, hogy „csak” a vezér és kancellár titulusa jár majd ki az illiberális fődemokratának. Akkor ezek a tankönyvek mehetnek a levesbe. Átadván a helyüket egy sokkal komolyabbnak. Egyenesen Orbán Viktornak, a Pannon géniusznak a tollából.


Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. A fentiekből következik, hgy még a Kádár diktatúrája is bölcsebb volt, mint a Fidesz, s a fidesz utáni történelemkönyvnek talán ez is része lesz..

    VálaszTörlés