2017. január 12., csütörtök

Orbán szakdolgozata a legfontosabb?

Hiányzó ez-meg-az a hivatkozásoknál
A bélyegképp minőségéért elnézést
Annak idején a civil mozgalmak kapcsán írt Orbán Viktor egy szakdolgozatot. Most a civil mozgalmakkal szembefeszülő a kormányzati álláspont. A miniszterelnök számára akár közvetlen személyiségi konfliktust is okozhatna. Ott belül. De erre alighanem kár lenne nagy tétekben fogadni. Azért volt egy pillanatnyi szalmaláng azzal kapcsolatban, hogy a szakdolgozat eltűnt a netről. Majd kiderült: mégsem.

Arra azért mindenképpen jó volt az eset, hogy a miniszterelnöki köpeny igen alapos fordulataira irányítsa a figyelmet. Ami különben az egész pártjára jellemző. S ami alapján eléggé megkérdőjelezhető lenne a kormányfő hitelessége. Még akkor is, ha nem fejtegeti ki annak idején a pávatáncos életfilozófiáját. Ami nem annyira egy felelős kormányfőtől elvárható hozzáállás. A „mindenkinek azt mondani, amit hallani akar” pávatánca sokkal inkább egy szervilista felelősségkerülő alapelve lehetne. S Orbán Viktor esetében tudjuk, hogy nem igazán siet személyes felelősséget vállalni. De ez messze vezetne a szakdolgozattól. Attól, ami mégsem tűnt el. De amellyel kapcsolatban jó néhány kérdés maradt megválaszolatlanul. Hacsak az egykori konzulens Fellegi Tamás karrierútját nem tekintjük egyfajta válasznak.

Ugyanakkor erősen kétséges, hogy Orbán Viktor esetében pont a szakdolgozata lenne a legfontosabb probléma. Az sok szempontból a múlt. Az ország jelenét sokkal inkább a mostani ténykedése befolyásolja. Akármilyen segítséget is vett, vagy éppen nem vett igénybe a szakdolgozat évtizedekkel ezelőtti megírásához. Az persze egy másik kérdés, hogy az internetről mennyire lehet eltüntetni valamit, ami egyszer kikerült a világhálóra. A tapasztalat az, hogy legtöbbször előkerül, és nem is mindig a legjobbkor. De ez Orbán Viktort nem érinti. Egyrészt nem tűnt el, csak archiválódott a szakdolgozat. Másrészt a hithű orbanistákat az sem befolyásolná, ha annak idején bekötött üres lapokat ad be szakdolgozat gyanánt. Igaz, akkor a talán a tartalmával sem lehetne szembesíteni.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése