2017. február 10., péntek

Sajnálatot Sándor Máriának

Olvasgatom a híreket, és leginkább most már a reakciókat, Sándor Mária kapcsán. Aki, mint tudjuk, fekete ruhát öltött. S ezzel, vagy akarata ellenére, de belesiklott idővel a polceleb szerepébe. Aztán kisiklott a fókuszból. A legutóbbi hír alapján volt egy öngyilkossági kísérlete, és adott egy interjút. Mely utóbbit a 168órában olvashat a nagyérdemű. S az, aki szerint Sándor Mária a felkent messiás, az inkább ne is olvassa innentől tovább.

Nem azért, mintha a magyar egészségüggyel minden rendben lenne. Sőt! Nagyon is nincs rendben a hazai egészségügy. Ahol szinte biztosan jobb helye lett volna, illetve lenne azoknak a milliárdoknak, amelyekbe a szellemstadionok kerültek, illetve az Olimpia kerülne. A probléma azonban rendszerszintű. Amire lehet, hogy képes felhívni a figyelmet egy-egy karizmatikus tüntető, de a rendszer szereplői nélkül aligha sikerül megváltoztatni. A rendszer csúcsán pedig nem biztos, hogy olyanok ülnek, akiknek érdekükben állna a jelenlegi hűbérbirtokok feladása. Maradna a külső nyomás fokozásának elérése. Ehhez, egy pont után nyilvánvalóan kevés kiállni és a sokak számára amúgy is látható hibalisták felmondásáról szóló szólamokat szólni. A katarzis ettől még törvényszerűen elmarad. Az emberek általában tenni akarnak. Legkésőbb a hibák feletti hirtelen felháborodás szülte pillanatok zsigeri ökölrázásai után. Tenni azonban az egészségügyben inkább szakmai, szakmapolitikai alapon kellene. Lehet ettől még az össznépi lelkiismeretet furdalni, és sok szempontból talán kell is, de egy vakbélműtét mikéntjéről inkább ne a népharag döntsön. A külső nyomás fokozása tehát jó dolog, de csak akkor éri meg kijátszani, ha van egy masszív szakmai program, ami mellé utcára lehet szólítani az embereket. Ellenkező esetben vagy lelohad a lelkesedés, vagy robban a helyzet.

Ez a folyamat különben nem Sándor Máriára specifikus. Számos ellenzékinek nevezett, vagy talán nevezhető egyéb kezdeményezés ugyanezen a ponton halt el. A pedagógusoké is. Az emberek pedig lassan, de biztosan belefáradnak azokba a politikai és szellemi pótcselekvésekbe, amelyek nyöszörgnek valamit a problémákról a színpadokon, majd fegyelmezetten hazaküldenek mindenkit. Hogy aztán továbbra se történjen semmi. A fekete ruhát öltött nővér esetében sem történt másként. Az emberek egy darabig elmentek, illetve meghallgatták az aktuális jólmegmondást. De mert szakmailag láthatóan nem hatott, és politikailag láthatóan szintén hatástalan volt, belefáradtak. Ha, mint önbevalotta, nem alkalmas vezetőnek, akkor ezen nincs is mit csodálkozni. Azonban, ha valaki úgy érzi, hogy folyamatosan kihasználják, akkor megpróbálhat nemet mondani. Valójában mégis inkább azt tapasztaltuk, hogy Sándor Mária nem igazán mondott nemet. A Jobbikkal való kötődések kialakulására például biztosan nem. Ahogy egész „véletlenül” a Margit-hídnál Dunába lőttek újratemetésekor gondolta az időpontot a legalkalmasabbnak a média-figyelem megosztására egy tüntetéssel. Igen komoly jelét adva annak a bizonyos polcelebségnek. Ami, ahogy akkor is írtam, nem pejoratív önmagában. De azon utána kár csodálkozni, hogy amennyiben valaki felvállalja ezt a szerepet, akkor ekként is kezelik a továbbiakban.

Onnantól elsősorban nem ápolónő, hanem tüntetésszervező a többség szemében. S így többször meggondolja egy munkáltató, hogy egy „fejben” esetleg a legközelebbi tüntetést szervező aktivistát alkalmaz-e ápolónőként. A személyes politikai nézetrendszertől akár függetlenül is. Azon problémázni, hogy nem veszik fel ápolónőként, elég szemforgatónak tűnhet ebben az esetben. Lehet, hogy a korábbi abbahagyási kísérletet kellett volna végigvinni. De ezt már sosem fogjuk megtudni. Az azonban már egy éve is tudható volt: a polcelebségből nincs valós visszaút. Ettől még lehet emberként sajnálni. Különösen, mert láthatóan már olyan eszközökkel kér egy kis figyelmet, mint az öngyilkossági kísérlet. Amit, mint valós halálvágyat szinte biztosan nem kell komolyabban venni, mint azoknak a gyermekeknek a kísérleteit, akiknek az önkezű halála sokszor inkább baleseti halál. Ha a szülő, elakadva a dugóban, egy kicsit később ér haza a szokásosnál. Miközben emberileg még lehet nagyon is sajnálható és szánható a feketeruhás nővér. Ezt a sajnálatot természetesen nem irigylem sem Sándor Máriától, sem az azt megélőktől

Ami politikailag, és valószínűleg szakmailag, sem teszi mássá a fellépését, mint az említett hasonló kezdeményezéseket.

Andrew_s

22 megjegyzés:

  1. Gyalázatos blog!
    Nem Sándor Máriát kell sajnálni, hanem az országot! Ő nem celeb, hanem talpig becsületes és tisztességes ember! Nem akarata ellenére csöppent a dolgok sűrűjébe, hanem tudatosan akart változtatni valami borzalmas állapoton.
    Gyalázat, hogy annyira gyávák, megalkuvók, sunyik, nyakik szarban ülők az egészségügyben a munkaadók, hogy nem merik alkalmazni a remek nővért! Előbbre való nekik a büdös kis biztonságuk, mint a betegek érdeke, előbbre való nekik a hatalomhoz való dörgölődzés, mint az emberek sorsa.
    Sajnálni a kiszolgáltatottat kell, ostorozni meg azokat, kik miatt vannak kiszolgáltatottak.
    Az ilyen blogírók és az ilyen munkáltatók meg mélységes megvetést érdemelnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd, ha elmúlt az indulat, és érveid is lesznek, akkor fuss neki. Mégegyszer.

      Törlés
    2. Ne reménykedj, az indulatom nem csitul!
      Kapásból válasz: egy nővér nem válogathat pártállás terén, ha betegről van szó. Sem jobbikos, sem fideszes, sem szoci!
      Mert mindegyikért harcol! A betegekért, a beteg gyerekekért, bárki is legyen a szülője!
      Hogy nem jut ötről a hatra, az nem Sándor Mária hibája, hanem az országé, hogy nem áll mellé, az orvostársadalomé, hogy nem áll mellé és inkább elnézi emberek méltatlan halálát.
      Többről van szó, mint társadalmi feszültség - az életünkről!
      Mert aki nem csókos, az ellenség, az az út szélén marad!
      És bizony az ország a sajnálni való, mert egyik része elnézi tétlenül, a másik része meg kihasználja.
      Érvek kellenek? Menj el egy kórházba, vagy legyél beteg - mint nem csókos, hanem civil!

      Törlés
    3. Ha nem, hát nem. Akkor pácolódj az indulataidban nyugodtan.
      Nem akarlak ebben zavarni.
      Már csak azért sem, mert láthatóan nem sikerült két mondatnál messzebb jutni a szövegben.

      Törlés
    4. Szégyelld magad, hogy te nyugodtan alszol és nem háborít fel a jelen helyzet!
      http://24.hu/poszt-itt/2017/02/07/elgyotort-orvosok-rohangalnak-a-betegek-korul-es-ez-baj-kurva-nagy-baj/

      Törlés
    5. Jó. Elszégyellem magam, és földhöz vágok tíz poharat az elkeseredéstől. Te gondolom húsznál tartasz, és rongyosra tapsoltad a kezed S.M.-nak. Változott ettől valami. Ha kimész, és S.M. huszadszorra is elmondja neked, hogy pocsék a helyzet, és Te már a lábaddal is dobogsz, akkor változik valami? Sőt! Ha kimegyek veled tapsolni, akkor fog?
      Nem.
      Változni akkor fog, ha valaki egy cselekvési és szakmai tervet, programot tesz le az asztalra. Azt meg fogom tapsolni. Addig legfeljebb helybendübögésből lehet rekordot javítani.

      Törlés
    6. Bizony, ezt újra és újra ki kell mondani.
      Ugye nagyon nem tetszik a magadfajtának?
      Ugye félsz? Pedig a jelen hatalom mögötted áll! ;-)

      Törlés
    7. elnyomott,
      Te tényleg reménytelen vagy :-)

      Törlés
  2. Sándor Mária elsősorban ápolónő, jó és lelkiismeretes ápolónő, aki tenni akar az áldatlan állapotok ellen. Nincs más lehetősége, mint a tüntetés, mert szarik rá a kormány, szarik rá az orvostársadalom és szarik rá a magadfajta kommentelő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mindig hiányzanak az érvek.
      Ne csússz át a személyeskedésbe, ha kérhetem.

      Törlés
    2. Egy ilyen sunyi alakkal, mint te, csak személyeskedni lehet.
      Ha Sándor Mária érvei nem hatottak rád, akkor rád már észérv nem fog hatni.
      Az érdeked amíg kívánja, addig tartozol csak bárhová. Istentelen dolog.

      Törlés
    3. Te ne kérd számon máson, hogy mit kell gondolnia valamiről. Ha nem vagy képes érvelni, csak személyeskedni, akkor elveim fenntartása mellett kiváglak innen.
      Kapd össze magad, vagy állj le.
      Köszönöm.

      Törlés
    4. Megtisztelnél vele, ha te kivágnál innen!

      Törlés
    5. Te se tudod már, hogy mit írsz.
      Semmi gond. Ez van.

      Törlés
    6. Nocsak Endrei úr!!Kivágással fenyeget egy hölgyet...ez a módi??Le sem tagadhatná hogy melyik oldalon áll.Hisz csak önök engednek meg maguknak ilyen viselkedést!!

      Törlés
    7. Nocsak Simay úr!!Kivágással fenyeget egy hölgyet...ez a módi??Le sem tagadhatná hogy melyik oldalon áll.Hisz csak önök engednek meg maguknak ilyen viselkedést!!

      Törlés
    8. Miért kell mindent kétszer mondani, kétszer mondani :-)
      Henrik Tibos és Balázs, mint hölgy?

      Törlés
  3. Simay nem a lényeggel, a társadalmi jelenségekkel vagy akár csak S. Máriával foglalkozik, hanem a jelen establishment értelmezése szerinti technológiávál. Meglehetősen életszerűtlen és irreleváns. Beszopta azt a sulykolt axiómát, hogy a politika előbbre való, mint a társadalom maga? Szinte olvashatatlanul nyakatekert is, mint mindig. De máskor a helyesírás legalább rendben szokott lenni. És a lényeglátás is. Most nem - és mindenkivel szembeni empátiahiânyos lényegnemlátása a kontextus (a belehaló betegek) miatt itt egyszerűen visszataszító.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Evo, a Nick végéről a Lite, vagy a Lution hiányzik? Mert a műmájer lúzer-szöveg már megvan.

      Törlés
    2. EVO kedves, akárki is vagy.
      Kettőnk közt az alapvető különbség, hogy névvel vállalom a véleményem. Te meg elnyomott, alias oncogito arctalanul személyeskedtek, és képtelenek vagytok az érzelmeken kívül bármit felvonultatni.
      Az egészségügyben az érzelmi megközelítés fontos, de nem kívánom neked, hogy bélcsavarodás veszélyekor empátiát kapjál beöntés helyett. Mellé tényleg jó lenne néha.
      A társadalom és a politika általad alkalmazott szembeállítása mögött vagy alapvető ismerethiány, vagy túl sok sör húzódik meg? Az ismerethiányt pótolhatónak a sört meg elhagyhatónak gondolom.

      Írod, hogy a lényeglátás általában rendben van. Akkor nem lehet, hogy most is? Vagy úgy gondolod, hogy ami téged igazol az rendben van, míg ami kevésbé tetszik, az baromság?
      Jut eszembe. A tanártüntik kapcsán többször, visszatérően leírtam, hogy le fog csengeni, és nem vezet sehova. Mára alig páran mennek el tüntetni, és gyakorlatilag nem értek el semmit. Még a tanárok nagy részének a megszólítását sem. Egy éve ezen mindenki anyázott. Az idő (megjegyzem sajnos), nem az akkor anyázókat igazolta.
      Ennyit a sületlenségekről, amit összehordtál.
      További jó estét, sörözést, anyázást, avyg ami a szíved csücske.

      Törlés
  4. Csak még annyit....szerintem is gyalázatos blog!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsigeri beszólásaid nyomán megtisztelő a véleményed. Szégyelném magam, ha egy ilyen, érvekkel semmi mellett és semmi ellen kiállni képtelen nick, mint Te, tulajdonosának megfelelne a blog.

      Törlés