2017. február 3., péntek

Orbán lett a máltai postás?

Fotó: Alekszej Druzsinyin / MTI/AP
Putyin jött, és Budapest feszült vigyázban várta. A lezárások az ifjabb generációknak is ízelítőt adtak az egykori baráti látogatások mellékhatásaiból. A hírek is. Annyiban, hogy mindenki biztosította a másikat az ő végtelen barátságáról. Miközben a gáz, az atomerőmű inkább olyan kérdések, amelyek alacsonyabb, szakpolitikai szinten szoktak eldőlni. Akkor meg minek is jött Putyin?

Alig valószínű, hogy a vazalloid magyar kormányfő pracliját akarta csak megsimogatni. A buksiját sem. Legfeljebb képletesen. Putyin elég régi motoros ahhoz, hogy tudja: ehhez nem kell okvetlenül eljönnie. Már csak azért sem, mert Orbán elég sokszor igazolta: látatlanban is csontig be tud nyalni az erősnek. Márpedig Putyin mögött van erő. Meg talán néhány dosszié is. Ezért aligha kellett felkavarnia Budapest közlekedését. Nem mintha az nem lenne eléggé kaotikus nélküle is. Putyin tehát jött és legfeljebb találgathattuk, hogy mi az ördögnek. Mert 2014 decemberében Tarlóst például simán kirendelték a szőnyeg szélére. Moszkvába. Ha nyomaték nélküli térdeltetésre rendelték volna, akkor valószínűbb, hogy Orbánt „hívják meg” Moszkvába. Így maradnak a találgatások.

Amelyek között az egyik iránymutató lehet az, hogy Orbán villámgyorsan elutazott. Máltára. Ahol a pénteki nem hivatalos EU-csúcstalálkozón hivatalos. Így könnyen előfordulhat, hogy elég lesz a megnyilatkozásait figyelni ahhoz, hogy kiderüljön: Putyin mit üzent az Uniónak. Még akkor is, ha tudjuk: hivatalosan is megtehette volna, hogy üzenetet küld a szigetországba. Vagy az Uniónak. De a jegyzékekkel az a baj, hogy hosszadalmasak, és nehéz gyors válaszokat adni általuk. Ugyanez a probléma természetesen a Putyin-Orbán jegyzékváltás, illetve postai eligazítás esetében fennállhat. A telefonhívás megszervezése is lehet hosszadalmas. Amellett nélkülözi a metakommunikációs hatások egy részét. Amelyekben nem kis szerepet játszhat, hogy Putyin bátran rájátszhat Orbán kisebbrendűségi komplexusára, konfliktuskerülésére, és meghajlására az erő előtt. A látogatással meg a magas szintű kapcsolatokat is kipipálhatta. Valószínűleg kisebb erőfeszítéssel, mintha Oroszország egy távolabbi csücskébe látogat.

Putyin jött, és Orbán feszült vigyázban várta. S eközben egyáltalán nem kizárt, hogy Putyin egyszerűen egy olyan postást keresett, aki képes a szempontjait -- Putyinét -- az aktuális körülményekhez adaptáltan tolmácsolni azon a bizonyos csúcstalálkozón. Amelyről valószínűleg jó előre lehetett tudni. Így a moszkvai vezető nyugodtan rászervezhette a saját látogatását az uniós találkozóra. S tudom: a hivatalos verzió szerint Orbán hívta meg az orosz vezetőt. De azért kár lenne azt hinni az erőviszonyok alapján, hogy a magyar kormányfő meghívását egy percig is komolyan veszik Moszkvában, ha nem jön kapóra valamiért.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése