2016. január 28., csütörtök

Balog az oktatás hazaffyasságáról

A mai nap a jelek szerint az oktatáspolitikai sündisznóság jegyében zajlik. Kezdetként, illetve napzártaként biztosan. Reggel, még félálmomban, a tényalapú tanítást szólta le valaki azzal, hogy a kompetencialapú oktatásnál nincs jobb. Este meg, kicsit megkésve Balog Zoltán miniszter fellépéséről olvastam a híreket. Azért is kár volt talán.

Sorban haladva: nézzük azt a fránya kompetencia-alapú izét. Jópofa varázsszó. Főleg akkor, ha nem gondolja végig valaki azt, amit mond. Akkor megkaphatja a czunyiné-díjat is. Aki, mint tudjuk, még büszke is arra, hogy semmit nem tud a természettudományokból. de azért irányítja. Ahogy kiváló elődje, és talán példaképe, Hoffman Rózsa is. Ő nem volt büszke, hogy buta. S az is lehet, hogy szimplán eljátszotta csak ezt a nagy kormányzati szimulátorban. Amelyik azt szimulálja, hogy Orbán Viktoron kívül bárki, bármiről mondhat a kormányfőtől független véleményt. Tehát talán lehet, hogy Czunyiné titokban a kémia nagyszerű ismerője. Csak hát nincs neki megengedve a kibontakozás. Hagyjuk is tehát magára, és nézzük a kompetencia-fetisizmust. Amit már akkor sem értettem, amikor a tanárképzés során esett tőle hasra az akkor éppen felkent papsága. Volt is pár vitám ezügyben. Értelmes, jó viták. Korántsem olyanok, mint amikor egy rádióadó morogja reggel, hogy kompetenciaország mennyország.

Persze! Tudom én, hogy a készségeket nem szabad elhanyagolni, meg fejleszteni kell. Ciceróról sem tudnánk, hogy létezett, ha nem fejlesztette volna a beszédkészségét. Tehát ez a fejlesztés kell. Azonban kíváncsi lennék arra, amint a gravitációval, aerodinamikával, és hasonlókkal kapcsolatos ténytudások nélkül próbálna valaki, pusztán képességfejlesztés alapján állva repülni. A talajfogásig biztos menne a dolog. Ha túléli, akkor a gipszpakolás alatt legalább elmeditálhat a Föld és a felette elinduló testek viszonyán. Tehát nyilván van, amikor a kompetenciafejlesztés, és lesz, amikor a tények, mondhatni a nyers adatok világa felé célszerű nyitni. Nem az egyszeri szója-programok mintájára, amikor a hegyi réteken is szóját kellett vetni a Párt szavára, hanem csak úgy. Az ésszerűség határait figyelembe venni. Mert biztos nagyon jó az internethasználati kompetencia. De a tízedik emeletről lefele repülve késő lehet ráguglizni az aerodinamikára. S természetesen a túlsó part sem zöldebb. Aki a diákokból kétlábú lexikonokat akar nevelni, az kerülje el messze az iskolai pulpitust.

Egy kompetenciát azonban mindenképpen hajlandó vagyok fétisként kezelni. Illetve kettőt, de egymáshoz lőcsölve. Az egyik a tanulás készsége, a másik pedig a tudásszerző kíváncsiságé. A diákokat meg kell tanítani tanulni. Valamint hagyni kell, merni kell őket kíváncsinak lenni. Hogy szeressenek tudni. Sok mindenről sokfélét. Még akkor is, ha tanárok rémálma a tudni szerető, és tanulni képes diák. Fétiscentrumuktól, szellemi g-pontjuktól teljesen függetlenül. Legalább annyira, ahogy az uralkodók rémálma a tőlük független egzisztencia és gondolkodás. Amivel nem lehet visszaélni, illetve amit nagyon nehéz becsapni. Esetleg lehetetlen is.

Idáig jutva aztán könnyű a monocentrikus orbánnyomatékkal hajtott kormányra asszociálni. Amelynek tagjai közül, ha már oktatás, tényleg figyelmezzünk Balog Zoltánra. Még akkor is, ha nem kirívó kormánytag. A szürkeségből sem emelkedik ki, és inkompetensnek is pont olyan tehetségtelen, mint sok más tagja kormányzatnak. Csak, ugyebár, az oktatásért is ő felel. Akkor is, amikor azzal haknizik a Pesterzsébeti Polgári Estéken, az MTI szerint, hogy „versenyképes tudást és hazafiasságot kell adni a felnövekvő nemzedékeknek”. Tudom-tudom! Ezt egy bullshit-generátor is mondhatta volna. S majdnem telitalálat. De nem! Ezt, mint írtam, az MTI szerint a miniszter mondta. Akinek nyilván csak halvány gőze van a versenyképes tudásról. Hazafiság-ügyben nem tudom, hogy áll. De azért gyanítom: a jövő generációja alól szétverni az oktatást nem éppen hazafias tett. Amellett a nem kevésbé lényeges egészségügy állapota sem azt mutatja, hogy a miniszter a szólamokon kívül sokat érdeklődik a haza fiai és leányai iránt.

Azért persze ez is relatív. Mármint a szólamiság. Mert a beszédírói szólamgenerátor a következő fordulóval azt adatta elő Balog Zoltánnal, hogy: „aki az egész világon mindenütt otthon van, a sehova nem tartozik”. Azért ezt, a minden embert megváltó Jézus lelkészének talán jobban meg kellene magyaráznia. Mármint akkor, ha nem a hasonló rizsára előszelektált hallgatóság előtt adná elő. Mert az, aki az egész világon otthon van, az egy helyre biztosan tartozik. A Földre. Arra a bolygóra, amit most éppen az önmagát értelmes állatnak hirdető Homo sapiens igyekszik tönkre tenni. Gaia pillanatnyi hangulatától most eltekintve, ahhoz, hogy valaki a világot tekintse otthonának, ahhoz el kell fogadnia: egy emberi faj globális közösségének a tagja.

Márpedig pont ez az a szemlélet, amelyik elvezet oda, hogy egy absztrakt horda az egész emberiség. Mely szemlélet viszont elejét veheti a rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek, a másikban csak az ellenséget látó, a tőle különbözőt állatnak tekintő ideológiáknak. Na mármost, kedves miniszterem! Aki az egész világon otthon van, az csak egy valahova nem tartozik. Az olyan ideológiák tapsoncai közé, amelynek jegyében le lehet állatozni még a honfitársat is, amelyik permanens szabadságharcot folytat lassan már önmaga ellen is, és legfeljebb gyűlöletkeltésben teljesít remekül. Mint Orbánia is. Miközben az emberi erőforrások százezrével hagyták el az országot.

Andrew_s

5 megjegyzés:

  1. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrás Minisztériumának vezetője, annak minisztere. Mit csinál Balog Zoltán, a reá bízott erőforrással? Igen, igen: herdálja, pazarolja. Neki, mint a reá bízott javakkal gazdálkodó miniszternek jobban kellene törődnie a reá bízott javakkal, és oda kellene csapnia ököllel kenyérke adó gazdájának az asztalára, hogy ami ebben az országban folyik, az nem más, mint az emberi erőforrás herdálása. Persze mondhatjuk, hogy ez nem igaz, nálunk nem herdálják az erőforrásokat, és példákat is hozhatnánk rá, mint például az orvosok, ápolónők, stb kivándorlása. Mondjuk: ez nem biztos, hogy jó példa, mert nem támasztja alá az emberi erőforrással való helyes, előrelátó gazdálkodást, de még hazafiasságra sem nevel, mert némi ellentmondást azért föl lehet fedezni a hazacsalogató propaganda nótákban. Balog Zoltán teológus gyáva ember, teológusként és miniszterként is. A bibliából idézve: senki sem szolgálhat egyszerre két úrnak, és ez Balog tiszteletesre is vonatkozik, csak Balog tiszteletes úgy látszik ezt: elfelejtette. Még kívülről sem tűnik úgy, hogy hezitálna, melyik úrnak is szolgáljon: Istennek, vagy kenyérke adó gazdájának? Úgy látszik testi éhsége jóval erősebb szomjas lelkénél. Ha lelki szomjának teret adna, akkor felmondana kenyéradó gazdájának, mert kenyéradó gazdája valójában megköti a kezét abban, hogy az emberi erőforrással gazdálkodjon. Kenyéradó gazdáját pedig nem is érdekli az emberi erőforrás, ez a hangzatos - tegyük hozzá: marxista - termelő erő, hiszen pont ez az, ami a kormányzásából, törvénykezéséből - uralkodásából - hiányzik. Ha Balog Úr kenyéradó gazdáját érdekelné ez az erőforrás, akkor nem lenne gond az értelmiség kivándorlásával, és úgy látszik nagyon sok értelmiség kivándorolt már, mert senki sem meri megmondani Orbán Viktornak, hogy téved, amikor azt mondja: hogy Kandó Kálmán óta nem született még egy olyan férfi, aki úgy értene a vasút villamosításához, mint falubéli cimborája, Mészáros Lőrinc. Az értelmiség pedig rábólint: igen! És hogy ez korrupció lenne? Dehogy az! Balog miniszter úr és tiszteletes szerint: Gazdálkodás az emberi erőforrással! Magyarország pedig egyre jobban teljesít: három helyet csúsztunk vissza az országok korrupciós listáján!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem biza. Balog nem hezitál. Ő tövig nyomja. Nyelvét a vezérbe

      Törlés
    2. Óh! Ő is? Hát már ez is a democsokrácia privilégiuma? Ezért nem férhet akárki bölcs vezérünk becses alfeléhez. Majd Ő megmondja, hogy ki villamosíthatja a Sopron-Szombathely GYSEV vonalat, és azt is hogy kinek enged meg egy-egy nyalintást, hogy megspórolja az egészségügyi papírt...
      S akinek nem tetszik, hogy olyan ember építi a felső vezetéket, akinek papírja van arról, hogy nem is ért hozzá: annak vajon megenged-e bölcs vezérünk egy soron kívüli nyalintást?

      Szerintem: nem! És erre két oka is van:

      1. Mert ha megengedné: vétene a democsokrácia íratlan szabályai ellen.
      2. Attól félne, ha mégis megengedné: nem nyalás érné becses alfelét, hanem egy esetleges jól irányzott rúgás, amitől aztán rendesen összecsinálná nadrágját. magát.
      (Hogy aztán azoknak is legyen kulináris örömük, akiknek megengedi...)

      Törlés
  2. Azt írja: "Miközben az emberi erőforrások százezrével hagyták el az országot."

    Pontosítani kellene: Miközben az emberi erőforrások százezrével hagyják el napjainkban is az országot. Ennek ugyanis - úgy látom - nincs még vége.
    Forrás: http://www.life.hu/sztarok/20160201-varnus-xaver-vegleg-elhagyta-magyarorszagot-es-berlinbe-koltozott.html
    És az, hogy Varnus Xavér is elhagyta: nem csak Varnus Xavért minősíti....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kétségtelenül és valóban folyton folyvást tartó folyamat.

      Törlés