2017. november 3., péntek

Keresztet a haldoklóknak

Del Parson festményén
a nem igazán kínt hirdetõ, Jézus
gyermekeket áld meg.
Forrás: www.lds.org

A Népszava gyakorlatilag komment nélkül közölt két hírt. Egy egészségügyi, és egy látszólag kulturális hírt. Egymás mellett. Azt sugallva ezzel, hogy lehet némi rosszallásuk az ügyben. Abban, hogy a gyógyíthatatlan betegek, haldoklók ellátásra kevesebb pénz látszik jutni, miközben egy Franciaországban leszerelt kereszt Magyarországra szállítása, láthatóan, minden pénzt megér.

 

Holott a szimbólumok fontosak. A kereszt márpedig szimbólum. Magának a kereszténységnek is egy általános szimbóluma, de ismertségét mégis annak köszönheti, hogy az egyházi intézmények, templomok ezzel jelzik vallási hovatartozásukat. Ábrázolása nem egy esetben még az egyházak, vallási irányzatok közötti eligazodást is segítheti. Ahogy a „hagyományos”, Jézus kereszthalálát szimbolizáló, latin kereszt (crux oblonga) a katolikus egyházé. A nevét azonban nem Jézus kereszthaláláról kapta, hanem fordítva. Jézust azért feszítették keresztre, mert a maga korában igen elterjedt kivégzési mód volt a keresztre feszítés. A kereszt ebben az értelemben a halál jelképe. Egyes pletykák szerint ezt annyira komolyan vették a korai keresztények, hogy szinte rájátszottak elfogatásukra, majd mártírhalálukra a Római Birodalomban. De ez a pletyka lehet, hogy csak ókori kitaláció.

 

Az inkvizíció és a keresztes háborúk már korban kicsit közelebb vannak. Valószínûleg nagyobb kötõdéssel az egyház és a világi hatalom összefonódásához, mint az alapvetõen humanista jézusi tanításokhoz. Ami nem jelenti azt, hogy kínvallatásokról hírhedtté vált inkvizíció ne pápai felhatalmazással mûködött volna. Mintegy hitelesítve azt, hogy a kereszténység, illetve annak katolikus interpretációja egyfajta halálvágyó, halálkultuszt képviselõ vallási irányzatot képvisel. Függetlenül Jézusnak, alapvetõen a zsidó vallás megreformálását szolgáló, tanításaitól. Ezért tûnt már évekkel ezelõtt is morbid gesztusnak a karácsony-közeli, köztéri keresztállítás.

 

Ugyanakkor ezért lehet teljesen érthetõ gesztus az, ha a haldokló, nem egy esetben daganatos betegségektõl gyötört embereknek az emberhez méltó ellátása helyett egy kereszt hazánkba szállítására költ a kormány. Egy kín-haláleszköz szimbólumával jelezve a betegeknek a személyes kínok megélésének lelki szükségességét. Így csak remélhetjük, hogy a kormánytagokat hamarosan az utcán láthatjuk egy körmenetben. Saruban, ágyékkötõben, és a hátukat korbácsolva.

 

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése