2017. november 26., vasárnap

Eltemették az elítélt kópét

Fotó: Fuszek Gábor / Blikk
Pár nappal ezelőtt meghalt Stadler József, aki rendszerváltás utáni Magyarországon kétségtelenül az egyik szimbolumává vált a csibészeknek. Tegnap elkísérték az utolsó földi útjára, amelyről képek sorozata is megtalálható az interneten. Nagyjából ennyi. Meg egy kicsi.

Nem a halál ténye, mert az mindenkit utolér. A biológia jelen állása szerint. Mert a klónozás sem tudná az élet pillanatnyi állapotait, társadalmi környezeteit reprodukálni. Az azonban kétségtelen, hogy Stadler a stadionépítéssel megelőzte a korát. Orbánét mindenképpen. Ha kicsit később építkezik, talán még államtitkár is lehetett volna. Esetleg miniszter is, ha bizonyítani tudja: a terhére rót adócsalások egy részéért szotyolát vett a Fidesz-frakciónak. De ezt már nem fogjuk megtudni. Ahogy azt sem, hogy az akasztói vállalkozó vállalta volna-e ezt a fene nagy, és erősen kétséges megtiszteltetést. Ahogy azt sem fogjuk már megtudni, hogy Rózsa Sándor annak idején vállalta-e volna a nemzeti bankár állását. Noha a tehetsége talán meg lett volna.

Ha már Rózsa Sándor... Stadlert is elítélték, és nem távollétével tüntetett az el sem indított vizsgálat végén összeült bíróság ülésén. A felrótt csibészségek zöme is inkább egyfajta naivitást, kedves csínytevést sejtetett. Amitől nyilván nem lesz szent, és joggal érte utol az igazságszolgáltatás gépezete. Márciusban még öt évre ítélték. De már akkor megemlítették az egészségi állapotának nem éppen kívűló voltát. Ez okozhatta, hogy könyvének dedikálása közben lett rosszul, és ezt követően érte utol a halál.

A temetésen Lagzi Lajcsi zenélt. Aki nem kevésbé vitatható figurája a magyar közéletnek. Ugyanakkor érdemes a képeket megnézni abból a szempőontból is, hogy sokan búcsúztatták és rengeteg virággal. Aligha kirendelt statiszták, és aligha közpénzből kanyarított koszorúkkal. Ami azért azt jelzi: a környezetélben sokan szerették, kedvelték a sokak által inkább csak kópénak elkönyvelt Stadler Józsefet.


Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése