2013. június 30., vasárnap

Unortodoxia ellenzéke labdanézést tart

Nem is olyan régen írtam a szóvivői erózióról. Annak kapcsán, hogy miniszteri szerepéből kilépve, a trafikügyekben is oroszlánrészt vállaló, Lázár Jánosnak kellett gyakorlatilag szóvivői lózungokat emlegetnie. Akkor talán a kormányszóvivő hitelességi problémái miatt. A Fidesz részéről most úgy tűnik Hoppál Péter próbált meg túlmenni a falon. Kérdés, hogy mennyire ütötte meg magát, és cserélik-e, vagy csak tovább nő a Fidesz-szóvivők száma a kompromittálódások következtében.

Hoppál Péter ugyanis elővette azt a már karcosra játszott lemezt, ami a baloldal bankokat kiszolgáló voltáról szól. A lemez már annyira karcos, hogy már a tények is recsegve potyognak ki a barázdákból. Erre utal legalább is az, hogy a szóvivő olyan tényekre látszott hivatkozni, melyeket elég gyorsan, és tényszerűen cáfoltak az ellenzék részéről. Az MSZP részéről legalább is hangoztatták, hogy az ingatlanadó nem ellenzéki célkitűzés a jövőre, hanem a telek- és építményadók formájában a Fidesz jelene. Ezt az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (Együtt-PM) Szövetség részéről azzal egészítették ki, hogy Hoppál Péter kijelentései az adózási rendszer okozta megszorításokról kívánja elterelni a figyelmet. Bár kérdés, hogy mennyire érdemes a Fidesznek ebben az irányban törnie magát. A mindennapokban ugyanis az orbanizmusban való hit szemmel láthatóan mindent visz.

Az ugyanis alighanem gyorsan belátható lenne különben, hogy az energiahordozók nemzetközi pénzmozgások által szabályozott árából a kormány csak mások kárára képes rezsit csökkenteni. Ahogy végső soron a szinte naponta felszínre törő, és a kormányzati korrupciót bemutató, újabb adatoknak is legalább némi mozgolódást kellene kiváltania. Nem ragaszkodván persze a város felgyújtásához ennek kapcsán. De azért néhány ellenzéki aktivista szélmalomharc-szerű megnyilatkozásainál szélesebb körű népi ellenzést várva. Ezzel kapcsolatban a trafik-mutyi különben egyre inkább tényleg vízválasztónak tűnik. Fenntartva az áprilisban írtakat: „Ha azonban az ellenzék nem képes, vagy nem akarja a helyzetet kihasználni, akkor pont olyan alkalmatlan a feladatra, mint a kormánypártok”. Márpedig a jelenlegi helyzet nagyon erre utal. Érdemben azonban, mint az érintőleg kinyilvánított Hoppál-cáfolatok is jelzik, mit sem változott a fontolva baktatás politikája. Ebből a szempontból legalább biztosan teljes az egyetértés a Szárszón is kettesben eltáncolt széles ellenzéki összefogás szervezetei között.

Holott Hoppál Péter nyilatkozata elviekben éppen úgy magas labdát dobott fel, mint korábban Rogán Antalé. Korábban ugyanis a Fidesz frakcióvezetője keveredett bele abba a problémába, hogy unortodoxiában már a politikai oldalak is fordítva vannak. Amikor ugyanis azt nyilatkozta, hogy a baloldal képviseli a nagyvállalati érdeket, a tőkekoncentrációt, akkor elfeledkezett a történelemóráiról. S azok tematikájából arról, hogy a tőke érdekeit a jobboldal szokta képviselni. Mely például jól látszik a Fidesz ténykedésén. Például akkor, amikor komoly szolgálatot tesz a földbirtok-koncentrálódásának. Amikor a Fidesz szóvivője a baloldalnak tulajdonítja a bankok kiszolgálását, akkor belesétál ugyanebbe a retorikai útvesztőbe. A feldobott labda pedig csak száll, és repül. Az ellenzék meg hosszan, álmos szemekkel nézi. Lecsapni fáradt. Biztos fáradt az egymással való egyeztetésektől. Miközben alighanem azok, akiknek kezdetben még volt kedvük kimenni egy ellenzéki összejövetelre már belefáradtak a helyzetbe. S ez felértékelheti azt a helyzetet, amiről Gyurcsány Ferenc taktikája kapcsán írtam.

A kivárások lehetőségének egyszerűen azért lesz vége, mert az emberek nyugodt körülmények között nem lesznek megszólíthatóak. Egy darabig ugyanis vissza lehet élni azzal, hogy sokan nem szeretnek szembe nézni a saját rossz döntéseikkel. Ahogy ezt az egyszerű jelenséget Orbán Viktor most eredménnyel manipulálja. A körülmények akár objektív, akár szubjektív romlása azonban radikalizálhatja a reakciókat. Ha a demokratikus ellenzék képtelen lesz többségében felismerni azt, ami mentén az utóbbi időben a DK vezetője cselekedni látszik, akkor végső soron önként lökik az országot a Jobbik-Fidesz hatalmi koalíció karjaiba. Márpedig ehhez minden feldobott, de csak mélán nézve elengedett szóvivői teniszlabda is lépésről lépésre visz közelebb. De különben jó megbeszéléseket kívánok egymással mind az MSZP, mind az Együtt-PM tárgyaló delegációjának. Finom pogácsával, és forró teával a hűvös időben.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése