2013. június 21., péntek

Meghitelezték Orbán királyságát

A koronás fők sorába ezennel felsorakozott a magyar miniszterelnök is. Egyelőre még nem szó szerint, hanem az európai médiaszervezetek egyikének interpretálásában. S nem a valóságban, hanem csak rajzfilmen. De azért mégis. Orbán Viktor tehát megélhette azt, hogy királyt csináltak belőle. Kritikaként ugyan, de kicsire nem kell adni.

Szóvivői pedig már élesíthetik a billentyűzetet, és a mikrofonokat. Annak bejelentésére, hogy immár a nemzetközi baloldal összeesküvésébe beleolvadt Viviane Reding után, az European Initiative for Media Pluralism nevű szervezet is. Igaz ugyan, hogy ez a szervezet az Európai Bizottság szakpolitikájának alakításáért küzd, de ez is olyan apróság, ami aligha zavarja majd a kormánypárt szóvivőit. Elvégre küzdenek valamiért. Ezért tehát nyilván a küzdelem hevében követik el azt a mérhetetlen baklövést, hogy gúnyos kritika tárgyává teszik a hazai ősdemokrácia kíméletlen harcosát. Ahogy a kormányzat nevében a német animációs filmről is kifejtették, hogy pusztán az ottani választási kampány lehetett az oka a bohócként való megjelenítésnek. Így némethonból az unió felé haladva tulajdonképpen mégis csak karriert csinált Orbán Viktor. Bohócból királlyá lett.

Nem feledve persze, hogy még az is lehet: a médiaszervezet tud valamit. Nem csak a hazai viszonyok természetéről, hanem a kristálygömbök használatáról is. Az ugyanis, hogy a hazai viszonyok között, és Rogán Antal szerint, még a bal-, illetve jobboldaliság is unortodox, lassan hétköznapivá válik. Ellenben királyválasztásról még nem szóltak a konkrét hírek. Annak ellenére, hogy sajátos előjátékai azért lejátszódtak. Még annak idején, Schmitt Pál lemondása, lemondatása környékén kockáztattam meg annak felvázolását, hogy a kialakuló rendszer lehet egy egyeduralmi berendezkedés csírája. Azóta ugyan Áder János, mintha nem minden tekintetben viselkedne rendes pártkatonaként, de kérdés, hogy mennyire fekszik keresztbe a lényegi kérdéseknek. A Margitsziget átsorolását kezdeményező törvény visszaküldése ugyanis lehet alkalmas arra, hogy ellenállást demonstráljon, de aligha bír komoly súllyal. Legfeljebb Tarlós István morog majd kicsit. De a budapesti főpolgármester elég marginális szereplője Orbán Viktor udvartartásának.

Ugyanakkor számos elszólásából tudjuk Orbán Viktornak, hogy alapvetően semmi kifogása nem lenne a kancellári rendszerrel sem. Ahogy a diktatúra sem volt, már annak idején sem, olyan állapot, ami ellen komolyan fellépett volna. A jelen helyzetet illetően tehát az európai médiaszervezet talán nem teljesen lő mellé. Még akkor sem, ha a formális királyválasztás nem zajlott le. Azért persze a hirTV már kezdheti gyártani az ellenrajzfilmet. Hátha a korábbi, a német animációs filmre készített válasszal nem égtek elég nagyot. Esetleg majd prezentálnak egy tudósítást, ami szerint meg nem erősített hírek szerint, amit egy magát meg nem nevezni akaró hírforrás szivárogtatott ki, Bajnai Gordon maga rajzolta a filmben a királyi szereplőt. Ezt követően már csak egy lépés lesz, hogy a KDNP, vagy ahelyett esetleg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság beperli a volt kormányfőt. Azt, hogy miért, majd kitalálják menet közben.

De lehetne például felséggyalázással, vagy a korona megsértésével vádolni. A rajzfilmben szereplő korona ugyanis nem olyan, mint a magyar korona. Sokkal inkább hasonlít a mesefilmekben szereplő stilizált jelképekhez. Így ebből is látszik, hogy az European Initiative for Media Pluralism nevű szervezet semmit sem tisztel. Még a magyar koronát sem. Ezért aztán teljesen nyilvánvaló, hogy a rajzfilm miatt Békemenetet is kellene szervezni. No meg persze tömeggyűlést valamelyik Turul-szobor tövében. Ha pedig elég nagy tömeg gyűlik össze, akkor összedobhatnák a pénzt néhány sebtében legyártott jégtáblára is. Kivonulva a Duna jegére. Elvégre, ha már amúgy is bedobták a köztudatba azt a királyválasztást, akkor igazán nem okozhat gondot a dolog.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése