2020. március 12., csütörtök

COVID-19: Médiapánik? Cui Prodest?

A COVID-19 (alias SARS-CoV-2) elhozta Orbán Viktornak azt, amire régóta vágyott. Ráadásul úgy, hogy a WHO bejelentésére, és számos más ország korlátozó intézkedéscsomagjára hivatkozhat. Ha tetszik: nemzetközi felhatalmazással vezethette be azt az intézkedéscsomagot, amire a menekültekkel kapcsolatos kommunikációt is figyelembe véve öt éve áhitozik.

Hivatalosan veszélyhelyzetnek hívják, ahogy Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető szócső bejelentette. De ugyanakkor gyakorlatilag a belügyi ellenőrzések kapcsán is teljhatalmat kap a rendőrség is. Hivatalosan talán nem is annyira a vírusfertőzések miatt. Azért a naptárra tekintve mégis ugyanakkor, amikor a kormány biztosítja magának gyakorlatilag a teljhatalmat. Beutazási tilalmak SARS-CoV-2 által érintett országokból, és alkalmasint gyülekezési tilalom is. Egyelőre 100 főnél húzva meg a beltéri, és 500-nál a kültéri gyülekezésben részt vevők számát. Azért nyugodtan gyanítható, hogy amennyiben súlyosbodik a jelenleg leginkább bemondásos licittel megállapított hazai fertőzöttség, akkor majd csökkentik a lehetséges létszámokat. Amit majd szépen kiegészíthet az, ha mindenki támadható lesz, aki mást mond a járványról, amit a hatalom alul, illetve sehogy sem képzett, netán kilóra megvett trolljai.

Mert azért a helyzet továbbra is az, hogy nem igazán látszanak szűrni mindenkit, akinek „csak” nátha-szerű tünetei vannak. Ezek egy része, különösen, mert a védőfelszerelés-hiányról, a háziorvosok elkerüléséről szóló hírek is erre motiválnak, az orvosokhoz sem jut el. Ha nem válik kórház-éretté, akkor csendben kiheveri otthon. Úgy, hogy jó eséllyel maga sem tudja: koronája volt, vagy csak sima megfázása. Holott könnyen lehet: egy átfogó szűrés magasabb fertőződést mutathatna ki, mint amennyin jelenleg a média rugózik. Ugyanakkor ez azt is jelezhetné, hogy a súlyos szövődmények valós előfordulási aránya esetleg messze alacsonyabb, mint amit a blikkfangos szalagcímek sugallnak. Ez jó lenne az embereknek, de nem lenne jó a hatalomnak. Ugyanis letörné a pánikot, és racionális alapokra helyezné a fertőződés veszélyeivel kapcsolatos viszonyrendszert.

Alkalmasint egy ilyen szűrés a hatalom érdekeit is szolgálhatná, ha objektív adatokkal erősítené meg azokat a híreket, amikre a jelenlegi vészhelyzetet alapozzák hazánkban, és pár más országban is. Ezt nem, de jelenleg azt tudjuk, hogy általános, bármilyen megfázásos tünet esetén igénybe vehető szűrési program nincs. Ami nem azt a gyanút erősíti jelenleg, hogy az eredmények a pánikkeltőket igazolnák. Egyben van a bejelentett intézkedéscsomagnak egy nagyon nagy szépsége és vonzereje. Az, hogy a történelem nem ismeri az alternatív valóságok megismerhetőségét. A valós indokoltságot sosem fogjuk megtudni, mert azt simán lehet majd az intézkedésekkel indokolni, ha nem lesz tömeges fertőződés. Ha lesz, akkor lehet szigorítani, és sápítozni, hogy a gonosz ellenzék, és az emberi jogok miatt nem lehetett abszolút korlátokat felhúzni. Ha nem lesz, akkor sem fogjuk megtudni, hogy egyébként mekkora volt az országon átvonult fertőzési hullám valós mértéke.

Maradnak a központi számok, a központi vélemények, a központi információk. Ahogy a központ szereti. Márpedig nyugodtan szeretheti. Mert nincs kontrollálhatóbb tömeg a megfélemlített tömegnél. Azér' persze Orbán Viktor sem lépi át az árnyékát. Miközben szócsövei megágyaznak a rendkívüli állapotnak, addig a bátrak bátra elhúzott az országból. Mert mikor lehetne halaszthatatlanabb külföldi útja, mint akkor, amikor itthon beleverik a tömeg orrát a mocskába. Nem először a regnálása során.

Robin a bátor elszaladt
Bátran elfutott, el ő
A vész láttán, ahogy tudott
Farkát behúzva elfutott

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése