2018. április 14., szombat

Majd este kiderül!

Forrás: Midnightpunk
Este tüntetés lesz. Fiatalok szervezik, és ez talán ad némi reményt arra, hogy szakítanak a hazai hagyományokkal. Azzal, hogy csak a két véglet létezhet. Az ultrák köztérre hugyozós kultúrája, és a csendes hazakullogás behódolása. Ki fog derülni. Orbánék már előre meghekkelték a kommunikációt. A saját szempontjukból igazuk van.

A realitások szempontjából nincs. De eddig bejött. Emlékezhetünk arra, hogy a tanártüntetések előtt kihirdették: a tanárok balhét akarnak. Aztán akadt egy celeb, aki csendet vezényelt, majd mindenkit hazaküldött azzal, hogy: mutassuk meg, nem akarunk balhét. Amit akkor sem igazán értettem. Nem azért, mert égő városra vágyom. De az látszott, hogy a hazakullogás a fásultságot, a beletörődést növeli csak. A tanártüntetések kiüresedése, senkit meg nem szólító volta, a belső támogatás erodálódása alérte azt, mait az Orbán-csapat akart. Demonstrálta az ál-demokrácia tényét és nem vezetett sehova.

Szokták volt emlegetni a net-tüntetést. Azt, ahol a szervezőnek szerintem előbb volt meg a támogatást tarháló számlaszáma, mint a spontán felolvasott beszéde. De arra is emlékeztetnék mindenkit, hogy ott egy olyan tervezet ellen tüntettek, ami valójában nem lépett soha életbe. A „volna”, meg nem mond semmit a történelemben. Amellett ott Orbánnak és kormányának nem volt valós veszteni valója a net-adó témájának elengedésével sem. Egyszerűen azért, mert az uniós pénzek többet hoztak, illetve hoznak a baráti zsebekbe.

A jelen tüntetés esetében azonban egy regnáló hatalom megdöntése a cél. Itt komoly veszteni valója lehet a hatalomnak. Maga a hatalom. Ami nem egy virtuális kupon egy videó-játékban, hanem a kassza kulcsa is egyben. Lehet a választási rendszert manipuláltnak tekinteni. Ha felénél kevesebb támogatottság kétharmadot hoz, akkor az. Manipulált. Lehet, hogy technikailag lehetőség volt a csalásokra. Lehet, hogy a határon kívüliek szavazatát levél-nepperek vásárolták meg a falvakban. Az utóbbit valószínűleg a büdös életbe nem fogjuk megtudni, illetve bizonyítani. De a lehetősége adott volt. A kompenzációs rendszer lehetővé teszi, hogy az a bizonyos néhány százezer levél eldöntsön körzeteket, és ezzel az országgyűlés sorsát. Mindez lehet.

De Orbán bebetonozottnak tekinti, és tekinteti a hatalmát. Ami, mint írtam, egyben a kassza kulcsa is. No meg az eddigiek büntetlenéségének záloga. Ezt a hatalmat védenie kell, mert nincs más lehetősége. Elment a falig. A sarokba szorított patkány pedig felfut a seprűnyélen és támad. Amellett van valós bázisa a társadalomban. Tetszik. Vagy sem, van. Ilyen körülmények között a hagyományos recept szerinti tüntetés szart sem érhet. Az emberek kimennek és vagy van valós kormánydöntő indulatuk, vagy nincs. Ha nincs, kevesen lesznek, és csendesek. Ha van, akkor sokan lesznek. Vagy csendben, vagy nem.

Az azonban biztos, hogy az utóbbi esetben meg lehet kockáztatni, hogy a szokott recepttel mindenkit csendben hazaküldenek. Ha megpróbálják és sikerül, akkor Orbán évtizedekre megnyugodhat. Ha csak a látszatát sikerül ennek kelteni, akkor is. Akor is, ha a hatalom ki tudja bekkelni, amíg a tüntetésbe beleunva elegen hazamennek ahhoz, hogy a maradékot egy igazoltatással ha lehessen zavarni, illetve el lehessen izolálni. Innentől pedig fokozott a szervezők felelőssége. Mert vagy az élére tudnak, illetve mernek, állni a tömegnek, vagy hiba volt belekezdeni. Ha a tömeg nem kapja meg a katarzist, akkor könnyen elsöpörheti a szervezőket is. Ebben pedig nem az a pláne, hogy Orbán mit fog mondani a balhés ellenzéről. Sokkal inkább az, hogy a hatalomnak nem marad más lehetősége, mint bevetni a karhatalmat. Amire alsó hangon három éve vár. Amióta megpróbálta az egész fővárost provokálni a menekültekkel.

Ugyanakkor arra hivatkozni, amivel Orbán meghekkelte a kommunikációt: baromság. Orbán számára nyilvánvalóan mindenki balhét akar, aki nem ért vele egyet. De ez a „na bumm, és akkor mi van” tipikus esete. Ha az ellenzéknek a valós helyzet megoldásánál az kezd fontosabb lenni, hogy a hatalom mit mond róluk, akkor valójában a hatalmat erősíti.

Azt kellene eldönteni végre, hogy a feszültség hatalompárti levezetésén kívül akr-e bárki változást. Ha igen, akkor nem a hatalom szólamai lesznek számára fontosak. Ha nem, akkor viszont az utóbbiak remek kifogássá érnek majd.

Majd este kiderül.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése