2024. február 11., vasárnap

Pedonerisztikus mellékzöngék

Novák Katalin, illetve Varga Judit pillanatnyilag távozott a közéletből. Ugyanakkor a Facebookon megjelent egy írás, amit aláírása szerint Kónya Endre, a kegyelemben részesült, jegyez. Ami a kirobban kegyelmi ügy pár mellékhatására, mellékszálára is ráüti a figyelemre méltóság bélyegét.

Az egyik ilyen tényező nyilvánvalóan az, amit korábban is emlegettem. A kegyelmi kérelem eljárásban részt vevő előkészítők sora. Akik közül korántsem biztosan az a legérintettebb, akivel elvitették a balhét. Még akkor sem, ha pozíciójukat tekintve sem Novák Katalin, sem Varga Judit után nem fogok hangosan zokogva a kardomba dőlni. A NER minden hájjal megkent, szervilista katonái voltak. A NER használta, majd Orbán eldobta őket.

Azonban talán érdemes elgondolkodni azon is, ahogy az ügy kirobbant, majd meglepő gyorsasággal lezajlott, és még az orbáni évértékelő előtt nyugvópontra jutott annyira, hogy esélyes legyen a harmadnapos feledésre. Holott a kegyelmi ügyben érintett lista már „forgalomban” volt. Budaházy is kegyelmet kapott, majd ellovagolt. Nem rémlik, hogy akár a média, akár az ellenzék olyan nagyon rászervezett volna jelentős akciókat arra az esetre. Vagy csak nyom nélkül elültek.

Így, miközben a kegyelmet kapott Kónya Endre kapcsán elég gyorsan kezdtek előkerülni a NER-kapcsolatok, a leleplezés kapcsolati hálója mintha kicsit érdektelen lenne. Holott a majd’ egy éves késedelem a kiderülésben csak felveti a „miért éppen most” kérdését. Sajátos bukét adna a történetnek, ha a kiderítő esetében is kiderülne némi ide-oda kötöttség. Elvégre még éppen időben derült ki, hogy gyorsított eljárásban lemondassák a NER hölgyeit, és ne nagyon zavarjon bele az orbáni évérték optikájába.

Miközben az is furcsa, hogy miért nem került ki a kegyelmi kérvény, ha azt az érintettek megalapozottnak gondolták. Talán nem is olvasták, és olvasatlanul nem akartak rá hivatkozni? Netán a damaszkuszi útra tért tanácsadók adták azt a tanácsot, hogy jobb nem feszegetni? Netán olyan magasról érkezett a kegyelmi, majd a hallgatási parancs, amit a NER rendszerében nem csak nem illik, de nem is tanácsos megkérdőjelezni?

Amúgy ez az utóbbi egy másik kérdést is felvet. Mert a 444 korábban, a jelek szerint megpróbálta az érintettet megszólaltani, ami a sajtóetikai minimum. A Facebook-ra azonban csak tegnap dél körül került ki a Kónya Endre aláírással jegyzett szöveg. Ami vagy hamisítvány, ahogy az ATV írja, vagy van némi köze az igazihoz. A benne levő olyan hivatkozás, miszerint felfüggesztett büntetéssel is meg lehetett úszni pedofil tettet, érdemes lehetne az ellenőrzésre akkor is, ha hamisítvány. De mindenképpen, különösen, ha igazi, alkalmas lehetne kicsit egy másik szemszögből is megvilágítani a kérdést. Vajon azért akkor, amikor, mert addigra már elintézett tény volt Novák és Varga lemondása? Azért, mert így már lényegében hatástalanként, akkor kapott a szerző zöld lámpát azoktól, akiknek még az önvédelemhez való jog feladása árán sem tanácsos ellent mondani? Esetleg az említett FB-poszt szerzője nem is az érintett, és az egész nem több egy hangulatmanipulációs kezdeményezésnél?

Azt nem tudom, hogy a kérdésekre érdemes-e választ keresni? De azt gyanítom, hogy a kérdések zömére nem lesz válasz. Vagy kint leszünk a válaszokkal az összes vízből.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése