2021. január 19., kedd

Nyílt kérdések fotelvirológusoknak is

Hazánk a majdnem tízmillió virológus, illetve vakcinaszakértő országává vált. Politikusok nyilatkoznak a biológiáról, és jószándékú, ám a biológiai tárgyú tankönyveket is régen a poros sarokban örző emberek folytatnak hitvitákat a fórumokon. Holott, ahogy azt sokszor írtam már le: a vírus nem kéri ki a politikusok véleményét. Nincs rászorulva. A biológiája biztosítja a terjedését, illetve ehhez a bejutását a szervezetbe. S itt kezdődnek a kommunikációs vetélkedések metélkedésbe hajló problémái. Valamint az, amikor a tudomány, az orvoslástan képviselői fel akarnak zárkózni a populistákhoz. Talán azért az öt perces hírnévért. Rajtam igazán ne múljon.

Az interneten, illetve a Facebook-on egyre másra felbukkan Duda Ernő virológus professzor szegedi nyilatkozatának a terjesztése, reklámozása. Amelyben egyértelműen a kínai vakcinákat leszólja, és promotálja a Pfizer–BioNTech félét. Amiről továbbra ia legbiztosabb információ az, hogy mRNS-t tartalmaz. Ez a promóciós tevékenysége a professzornak annyira nyilvánvaló, hogy már-már az érdekeltségét illetően is kiváncsivá tesz. De maradjunk egy biológia tankönyv szintjén a kiváncsiságunkkal. Amely alapján a professzor hasonlata teljesen világos, és helyénvaló. Mondotta volt a hírek szerint, hogy „Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között”. Ami teljesen találó. Annyiban is, hogy a régi repülőgépek technológiájáról az utolsó csavarig lehet információnk, és messziről hallhatók, mert zajosak. A lopakodóról azt sem tudni, ha jön, és a technológiájáról nem olvashatunk sokat a tankönyvekben.

Melyekben az mRNS-ről nem azt írják, hogy a sejtek közötti közlekedésre teremtette az evolúció. Sokkal inkább a sejtmag-közeli területeken található meg, és az élettartama is erősen korlátozott. Ráadásul, ha ezek a sejt-alkotórészek kikerülnek a sejtből, például a sejt pusztulásakor, akkor a szervezet romeltakarítói gyorsan szétszedik. A tankönyvek azt is írják, hogy az mRNS általában egy fehérjét kódol, és azt is a sejt belsejében. A sokmillió önjelölt virológust, illetve a virológus reklámszakembert szeretném tehát megkérdezni:
  • A vakcinában mi stabilizálja az mRNS-t a vakcina beadását illetően, mert a funkcióra valószínűleg szükség van;
  • A vakcinában kapott mRNS hogyan jut be a sejtbe, mert az mRNS általában nem kívülről érkezik, tehát el kell jutnia a riboszómákhoz;
  • A vakcinában kapott mRNS-t mi stabilizálja a citoplazmán belül, és hogyan indul be róla a fehérje-szintézis, hogy ne bomoljon le, mint sejtidegen alkotórész;
  • A vakcinában kapott mRNS termeltette fehérje hogy jut ki a sejtből, de legalább a sejt felszínére, hogy beindítsa az immunrendszert, illetve mi garantálja, hogy a sejtfelszínen megjelenő vírusfehérje nem indít be autoimmun folyamatokat?;

  • A természetben mindezeket a funkciókat a vírus egyes fehérjéi, illetve maga a vírusburok biztosítja. A vakcinában mi? Mert gondolom egy fél vírust csak nem csomagolnak bele ebbe a modern vakcinába. S most emelkedjünk is el attól, hogy az elölt vírus tartalmazza annak minden fehérjéjét. Így egynek a megváltozása esetén a többi elleni immunitás még adhat némi védelmet. Miközben a kevés fehérjét kódoló mRNS esetében az adott fehérje megváltozása azonnal újabb üzleti igényt támaszt az új törzs elleni vakcinára. Ha pedig az mRNS-vakcina szinte minden, immunológiailag játszó fehérje örökítő anyagát tartalmazza, akkor mitől lopakodóbb?

    De világos, és értem: a valamikori és jelen tankönyvek bőven lemaradhattak a jelen tudománya mögött. Tehát a sok fotelvirológustól, illetve akár a neten sokat idézett Duda Ernő virológus professzortól is örömmel veszem a válaszokat.

    Andrew_s

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése