2018. augusztus 8., szerda

Rétvári Kánaán-üzenete külföldre

Az kérem úgy volt...
Forrás: Fidesz
A kormánypropaganda terjesztésében Rétvárit is elérte a forró krumpli. Amennyiben őt érte a kétes megtiszteltetés, hogy pedálozzon kicsit. Azt hirdetve, hogy a rendszerváltás legsikeresebb nemzetpolitikája zajlik. Amit már önmagában a letelepedési kötvényekkel való kormányközeli seftelés is megkérdőjelezhetne. De a hatalmi kommunikáció hagyományosan tényrezisztens. Rétvári sem kivétel.

Kicsit árnyalni látszik a megszólalás súlyát, hogy az Emmi parlamenti államtitkára tanároknak nyilatkozta el magát. Többek között azért is, mert szerinte ma igazán könnyű a magyarság részét alkotni. Szerinte azért, mert „egy gazdaságilag, kulturálisan és politikailag is egyre erősebb Magyarországhoz tartozhatnak a határon túli és a diaszpórában élő magyarok is”. Amely kijelentés végéről az „is” szinte egészen biztosan nem igaz. Tekintettel arra, hogy a határokon belül születettek között egy, talán a nagy világválság óta nem tapasztalt kivándorlási hullám csap éppen magasra. Ami nagyjából azt jelenti, hogy miközben nagyüzemi az állampolgársággal való kötvény-mutyizás, és több jel szerint számolatlanul öntik a pénzt a határon kívül, de ahhoz közel élők szavazatainak a megvásárlására, a határokon belül nem túl meggyőző az a könnyed idetartozás. Miközben nehéz elszakadni attól a gondolattól, hogy amennyiben a Magyarországon talán sosem járt, de levélben ide szavazóknak itt kellene élniük, akkor hamarosan Londonból, Berlinből, vagy bárhonnan máshonnan üdvözölnék az itten maradókat.

Ahogy azt is nehéz elfeledni, hogy a hatalom képviselői gyakorlatilag maguknak tartják fenn a jogot a magyarság meghatározására. Összekeverve a magyarságot a kormányhűséggel. Holott a haza fejlődését, de nem egy esetben akár a puszta fennmaradását is sokszor szolgálták jobban azok, akiket a hatalom kirekesztésre ítélt. Nem ideológiai okokból, hanem azért, mert egy olyan hatalom, ami csak a saját tömjénezésére gondol, illetve mindenki mást ellenségnek tekint, az elszigetelődik. A lakosságtól éppen úgy, mint a realitásoktól. Márpedig úgy Orbán, mint a Fidesz általában, a legjobb úton halad a csak befele tömjént füstölő, elszigetelődő személyi diktatúra rendszere felé. A ház végében épült stadiontól, a minden ellenzéki hazaáruló szemléletének kialakítását jelző mérföldkőnél toporogva. Mely mérföldkőnél éppen a napokban jelzett inflációnövekedés jellemzi a Rétvári szerint kiváló gazdaságot. Arról a kultúráról már szót sem ejtve, amelynek legutóbbi vívmánya az óvodások agymosása, és az a keresztény kultúra, ami egy értékrendszert kifejezett undorral utasít el. A keresztényit. De az utóbbiban Rétvárinak kifejezett rutinja lehet. Már évekkel ezelőtt egy sajátosan árnyékkeresztényi szemléletet képviselt. Az államtitkár tehát ebből a szempontból önazonos.

A mostani megszólalásában legfeljebb egy megnyugtató tény lehet. Az, hogy még nem a tanároknak általában üzent. „Csak” a Kárpát-medencei vezetőtanároknak rendezett táborban beszélt. Ahova vélhetőleg a szervező Rákóczi Szövetség csak azokat hívta meg, akiket alkalmasnak találtak a lózungok kritikátlan továbbvitelére. Határtalanul. Határtalan kritikátlansággal. Amellett a valós magyar viszonyok igencsak átszűrt, és a mindennapokban igen korlátosan megtapasztalt valóságával. Ami nem jelenti természetesen azt, hogy a hazai oktatásban ne lennének elegen, akik feltétel nélkül kiszolgálják a mindenkori hatalmat. Akik pozícióba emelésével a hatalom mindig képes sakkban tartani a beosztott tanárokat, és bármikor képes konzerválni egy elmaradott színvonalat. Mert a diktatúra oktatáspolitikája hagyományosan centralizált, hagyományosan gyűlöl minden önálló gondolatot.

De ez utóbbi gondolatfűzér már nem Rétvári éppen aktuális fellépésével függ össze. Az államtitkár csak ellátogatott a Bakonyba, és ott talán nem is volt annyira meleg. Miket, és főleg kinek, fog mondani majd akkor, ha a hőség minden erejével hatni kezd? Aztán majd érdekes lesz hallgatni egy hatalomváltás után azt a magyarázkodást, amit a mostani főszervilisták fognak csapni arról, hogy ők belülről bomlasztottak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése