2016. október 4., kedd

Demagógisztáni napló: Rogán-áldozás?

A népszavazás végeztével maradt a kérdés, hogy az ellenzék mit tud mindezzel kezdeni. A helyzettel, ami talán még az ellenzéki pártokat is meglepte. Mármint a szavazási helyzet. Mert az azt követő orbáni retorika aligha volt meglepő. A meglepetési potenciál Orbán esetében másutt látszik kisülni.

Nem abban, hogy nyíltan bejelentette a nyílt diktatúra eljövetelét. Alaptörvényesítve, ha kell. Ez teljesen beleillik abba a képbe, amely alapján a miniszterelnöki székben olyan valaki ül, akit nyugodtan el lehetne különben egy muszáj-dzsekiben is képzelni. A 444 azonban bedobott egy olyan verziót is a köztudatba, ami még az orbáni fellépést is árnyalni képes. Eszerint a Fidesz-en belül is növekedett a morgolódás az eredmények hallatán. Amit természetesen aligha lehetne csodálni. Elvégre piszok drágán aláplakátolt hegyek szültek apró, kicsi svábbogarakat. Amelyekről a kormányfő az első lendületben igyekezett lehazudni a csápokat, és a lábak egy részét. Hátha akkor legalább egérnek fogják nézni a vajúdás eredményét.

Az említett 444-írás azonban nem csak a kampányról, hanem a miniszterelnöki beszéd körülményeiről is szól. Annyiban, hogy a győzelmi jelentéssel felérő Orbán-fellépést a kormányfő számára valóban annak készítették elő. Amely felkészülés jegyében „elfelejtették” megmutatni azokat a friss jelzéseket, amelyek alapján korántsem várható egyértelműen eredményesnek a népszavazás. Azt meg valószínűleg biztosra vették, hogy a szavazáson megjelenők a „nem”-et fogják preferálni. Elvégre elég drágán, és elég hosszan erőltették ezt a királyi médiában és a plakát-helyeken. A vízcsapból is folyatva a kormánypárt-hű elvtársaktól elvárt választ. Holott az erősen túlexponált kampány hatására bekövetkezett fásultság, és az egyre röhejesebb „Tudta?” szövegek hatására észlelhető volt a csökkenő érdeklődés.

Ugyanakkor, hallgatva a kormányfő szövegeit nagyon is elképzelhető az, hogy ezeket a számokat nem igazán mutogathatták a vezérnek. Így Orbán talán tényleg az utolsó pillanatig elhitethette magának, hogy az alattvalók többsége szavazni fog. Felmentve őt az alól, hogy a kvóták ötletét felvető EP-passzust maga is aláírta. Mert Orbán Brüsszelben aláírta azt, ami ellen itt kampányolt. Milliárdokat pazarolva el a gyermekek, az egészségügy elől is. Az egyébként, hogy száját húzogatva, vagy harsogó mosolyra fakadva, de az emberek hajlamosak hitelt adni egy ilyen eredményeltitkolós forgatókönyvnek abból egy, a közállapotokra nézve szomorú következmény is adódik.

Az a rendszer ugyanis, amelyben előfordulhat az, hogy a vezérnek nem merik megmutatni a negatív körülményekről szóló híreket, azt inkább hívható személyi kultuszos diktatúrának, mint demokráciának. Amikor az emberek hajlamosak elhinni az említett forgatókönyvet, akkor az felér egy olyan közvélemény-kutatással, amely a magyarországi diktatúra de facto kialakultságának meglétét erősíti meg. Miközben persze tudjuk: az információhiány, a kozmetikázott információk könnyebben vezetnek irracionális döntésekhez, reakciókhoz, fellépésekhez. Amikor a diktátornak nem merik megmutatni a negatív eredményeket, akkor az egy önerősítő láncreakcióhoz vezet. A szegény beteg egyre inkább meggyőzi magát a saját csalhatatlanságáról, és az ápolók sem adnak ezt cáfoló visszaigazolásokat.

A Fideszben a jelek szerint elindult, illetve felerősödött ez a folyamat. Ami persze nem csak azt jelzi, hogy diktatúra márpedig van. Azt is jelzi, hogy a környezete elindította azon az úton, amely végén a félreállítás vár rá. Hacsak nem jár úgy, mint Sztálin. Akit annyira nem mertek, illetve akartak állítólag zavarni, hogy egy különben esetleg kezelhető roham végzett vele. Nem feledve persze azt sem, hogy a vezért falnak vezetni csak akkor van értelme, ha blamázs esetére van kéznél egy bűnbak. A végletes reakciók estére pedig egy pótvezér. A jelen helyzetben az sem kizárt, hogy az egészet Rogán nyakába varrják. Akit sokan tarthatnak egyre kínosabban szereplő szereplőnek a színpadon. Amellett elég magasan ül a hierarchiában, hogy vezéráldozat lehessen. Ha nem is nagy kár érte. Pótvezérnek pedig Lázár elég régóta rebesgetett pót-Viktor.


Andrew_s

3 megjegyzés:

  1. Orbán szerint nyertek, mert a több, mint 8 millió szavazásra jogosult emberből 3 millióan el is mentek, és a többség nemmel szavazott. Phürroszi győzelem Orbán Viktoré: miből gondolja, hogy a nem szavazó 5 millió állampolgár majd a FIDESZ mellé áll a 2018-as választásokon? Ostoba, naív ember Orbán Viktor...

    VálaszTörlés
  2. A terrorfenyegetettségre hivatkozva (megrendezett "terrorcselekmény" után) "köztársasági elnöki" (már csak Magyarország az államformánk, hogyan lehet köztársasági elnökünk?) rendelkezés után bejelenthetik akár a szükségállapotot is, utána folyamatosan meghosszabbítják és nem kell 2018-ban választásokat tartani. Pinochet is puccsolt, nálunk is alakul a "Reischführer" SA-csapata mint Hitleré : a TEK.

    VálaszTörlés

Comments on Facebook