2016. október 15., szombat

Fürdőruha: a méret a lényeg

Olvasom, hogy a Széchenyi Fürdőből elhajtottak egy 30 és egy 70 év körüli hölgyet. Azért, mert burkinit merészeltek viselni. Magam, ízlésbeli és megközelíthetőségi okokból, jó ideje nem igazán látogatom az említett áztatóhelyet. Így a tudósítások alapján közvetett, és kétségtelenül általánosabb gondolataim támadtak.

Az egyik az, ami már augusztusban, a Franciaországi hecckampány idején sem volt világos. Személy szerint ugyanis nagyon nem értem, hogy miért lenne zavaró egy egész testet befedő fürdőruha viselése. Ha ugyanis valaki abban érzi jól magát a vízben, akkor miért ne tehetné? Mindaddig, amíg az a ruha kifejezetten a fürdő, a strand látogatását szolgálja, tiszta, és nem galambürüléktől, az utca porától, és hasonlóktól szennyezett. Ez utóbbi esetekben egyébként szintén nem az elfedett testfelület méretét venném alapul, hanem a fürdésre használt ruházat minőségét, tisztaságát, stb. S azért emlegetem a testfelületet, mert Budapesten a fürdős marketing-igazgató ilyesmire látszik hivatkozni.

Egy általános fürdős-rendeletben, arra térnek ki, hogy a méret a lényeg akkor, ha közegészségügy, vízminőségi, illetve balesetvédelmi aggályok merülnének fel. Az aggályok oszlatására a legalkalmasabbnak vélik az alsó testrészen a térdig, míg felül a vállig érő ruházatot. Ami világosan jelzi, hogy a teljes felsőtestet elfedő vállpántos trikót alkalmasnak, a pólót már alkalmatlannak kell tekinteni. Holott, ha a testfelületet vesszük alapul, akkor egy jól fejlett sörhas, de még egy lapos hát is verheti esetleg a karokat. Amiben nem vagyok természetesen teljesen biztos, de azért érdekes lenne a paramétereket meghatározók ilyetén számításait ismerni. Ahogy ahhoz számítások sem nagyon kellenek, hogy belássuk: deréktól lefele nem a lábszár okozhat közegészségügyi, valamint vízminőségi problémákat. Ha valakinek például gondjai akadnak az egészségügyi papír használatával, akkor ez fecskében, és hosszú nadrágban is problémát okozhat a fürdőzés során. A fürdőző nemétől is függetlenül.

Mindezek alapján valahogy életszerűbbnek tűnne az, ha a fürdőzésre használt ruha általános állapotát, és nem a centiket vennék figyelembe. Házirendileg. A burkinitől is függetlenül. Mely vizesen a testre tapadva akár olyan hatást is kelthet, amiért a vizespóló-versenyekben résztvevő hölgyeket szokták kigúvadt szemmel bámulni a konzervatív visszafogottságukról ismert urak. Ami, egy vizes, és esetleg csúszós felületekkel bíró fürdőben kétségtelenül lehet balesetveszélyes. Amennyiben az elbámészkodó kukkoló nem néz a lába elé, és emiatt elbotlik. A Széchenyi Fürdő részéről, a 444 tudósítása szerint egy vendégpanaszra hivatkoznak, mely a burkinis hölgyek közel egy órás ott tartózkodása után érkezett. Talán éppen azért, mert hölgyeket, esetleg csak a fiatalabbat (?) bámuló vendég félrelépett. Vagy csak szeretett volna. S aggódó párja inkább kidobatta két hölgyet?

Ezekre a kérdésekre aligha fogunk választ lelni. Ahogy arra is, hogy mitől lesz valaki aléltan kielégített attól, ha a más fürdőruhájával foglalkozhat. Mármint a fent már említett esetben. Ha az említett ruha tiszta, nyilvánvalóan a fürdő használatára szolgál, stb. De valószínűleg kell egyfajta személyes szemlélet ehhez. ahogy ahhoz is, hogy valaki a másik felmenőivel foglakozzon ahelyett, hogy az illető emberként milyen.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése