2016. június 24., péntek

Anglia: politikai géprombolás

A BBC előrejelzése szerint győzött az önálló birodalom iránti vidéki nosztalgia Angliában. Jönnek az értékelések majd orrba-szájba. Csak győzzük hallgatni, illetve olvasni. Az azonban biztos, hogy szép nagy lesgólt kapott az Európai Unió.

Ugyanakkor az is bizonyos, hogy példát adhat az izoláció híveinek. Nem csak abban, hogy ki lehet válni egy nagyobb rendszerből. Abban is, hogy sok területen neki lehet gyürkőzni a munkának. Számos területen a nem feltétlenül túlfizetett vendégmunkások dolgoznak arrafele is. Ahogy Németországban, Franciaországban is. A nacionalista angolok ezt követően nekifognak állni az útburkolásnak, csatornapucolásnak? Nagyjából annyira, mint a decibelmagyarok itthon. Úgyhogy rá fognak jönni arrafele is, hogy a vendégmunkás kelleni fog. Csak kicsit drágábban. Talán nem véletlen, hogy skótok az EU-ban maradnának. Alkalmasint persze azért is, mert a szárazföldi terület, még mindig nagyobb piac, mint a bezárkózó, és már korántsem világ-gyarmatbirodalom szigetország.

Miközben az európai országoknak hosszú távon nem igazán van alternatívája a birodalmasodással szemben. Illetve van. A gazdasági és világpolitikai elsüllyedés, jelentőségcsökkenés. Jelenleg a birodalmasodás messzebbre, a jelentőségcsökkenés karnyújtásnyira került. Az előbbivel sokat nyerhetett volna sok-sok ember. Az utóbbi azt jelenti, hogy csökkenő nemzetközi szerepből fakadó erőforrás-beszűkülés sokaknak hozhat rosszabb helyzetet. Még akkor is, ha a nemzeti oligarchák gazdagodni fognak. Mert a kevesebb erőforrás felett élesebb lesz a marakodás. Az országoknak egymással is. Amely utóbbi feléleszthet egy gazdasági hidegháborút, majd ezzel olyan szintű feszültségeket, amelyek végül mégis kikényszerítik a birodalmi szintű működést. Csak sokára. Egy rosszabb állapotú helyzetben. De jellegét tekintve mégis egy föderatív, egyesült államok rendszerét. Ahogy Róma sem maradt annak idején városállam, és Görögország is egységes közigazgatásba olvasztotta a városállamokat. Az előbbi jó ütemérzékkel évszázados birodalmat hozott létre. Az utóbbi nosztalgikus válsággóccá vált. De a városállamok kora mindkettőben eltűnt.

Az Európai Egyesült Államok is valószínűleg éppen úgy létre fog jönni, ahogy annak idején a géprombolók sem tudták tartósan hátráltatni az iparosodást. A politikai géprombolók ettől még nagy kárt okozhatnak. Magyarország pedig kezdhet felkészülni arra, hogy mit kezd majd azzal a jelenséggel, ha esetleg pár százezer magyar, korántsem csalódástól mentesen, hazatér. Különösen, mert korántsem biztos, hogy a statisztikai célból összehazudozott közmunkarendszerben gondolják megtalálni életük értelmét. De ez még várat pár hónapig magára. Meg talán az angol kilépés sem biztos. S korántsem biztosan teljes.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése