2022. április 11., hétfő

Márki-Zay Péter végre pártot alapít

Mondhatnám, hogy a nap híre, de nem az. Mármint az, hogy Márki-Zay Péter (MZP) egy saját párt alapításának a szándékát jelentette be. De nyilvánvalóan nem új ötlet, mert már az ellenzéki összefogás egyik meghekkelési kísérletének is ez volt a mottója. Ezt követően már csak az lehetne a kérdés, hogy mennyire jó, vagy legalább megérthető ötlet. Mármint itt és most. Mert az idő sok mindenre választ adhat a későbbiekben.

Noha az időzítése az az egyik pont lehet, ami talán a kevésbé érthető pont. Az április 3.-i országgyűlési választások eredménye alapján talán nem pont most kellene nekiállni pártot alapítania. Különösen azt követően, hogy a napokban volt hír a bárcabemutatása, bocsánat, felajánlkozása Orbánnal. Ezt követően egy, az ellenzéket tovább szalámizó párt alapításának a bejelentése már csak azért sem volt a legjobb politikai ötlet, mert nehéz lesz megmagyarázni, hogy nem Orbán ötlete. Különösen, mert a valamikori megélhetési liberálisból a jobbközépen keresztül a kleptoligarchikus fasisztoidba csúszott Fidesz nyomán üressé vált jobbközépre csúszott be korábban a Jobbik. Az a Jobbik, amelyik nyilvánvalóan kettévált az eredeti vonulatai mentén. A nyíltan rasszista, még a Vona-korszakban leválasztott társaság eljutott a Fidesz jobbszárnya alá. A Vona-korszakból középre tartó szegmens pedig a Fidesz nyomán üresen maradt jobbközépre jutott.

Amiért ennek köze lehet az MZP-féle pártalapításhoz az éppen ez. Jakab Péter irányából, és ezzel a jobb-közép irányából elég sok markáns kritika érte Orbánt. Itt megosztani az erőket, és persze a választókat, Orbán Viktor elemi érdeke lehet. Még akkor is, ha a hamvába ájult ellenzék, remélhetőleg csak látszólag, egyelőre nem képvisel ütőképes erőt. S az ellenzék, még mindig képes lehet eljátszani a tüskét Orbán körme alatt. Különösen, ha elindul az utcai politizálás felkarolása felé is. Amikor szintén jól jöhet a Fidesz vezérének, van egy jó embere arrafele. Amely gyanú persze felértékeli azokat a korábbi véleményeket is, ami szerint az előválasztás lefutása, eredménye sem volt teljesen mentes a kormány-befolyástól.

De egy jobbközép párt MZP-től egyébként sem látszik relevánsan indokoltnak. Ha emlékszünk még azokra a kurzus-nyilatkozataira, amivel politikai tényezővé próbálta emelni a személyes hitvilágát. Márpedig egy ennyire kereszténykatolikus figurától egy kereszténydemokrata formáció inkább tűnt volna logikusnak. Ha már pártban akar gondolkodni. Ráadásul a KDNP fideszes betagozódása miatt ott még akár tényleges felszívóerőt is jelenthetne a decibelkatolicizmusból kiábrándult, és legalább nyomokban a kereszténységet vágyó emberek számára. Így csak a kínos kérdések körét szaporíthatná az, hogy vajon miért nem az Orbánra esetleg valósabban veszélyes, és MZP eddigi szereplései alapján érthetőbb irány az MZP-párt bejelentett fő-csapásiránya?

Természetesen magával MZP személyével, illetve alkalmasságával kapcsolatban is felmerülhetnének különböző kérdések. Mert nem erős, hanem erősen eltúlzott önbizalom kell ahhoz, hogy valaki, aki eddig csak megosztani tudott emberi csoportokat, és legfeljebb egy kultuszos kört tudott maga köré gyűjteni, néppártot vizionáljon maga köré. Ugyanis a helyzet mégiscsak az volt az ellenzéki összefogással, hogy erős pártok kialakult csapatait sem volt képes egy közös kompromisszumban irányítani, összefogni. Sokkal inkább volt az a fajta vezető, aki attól emelkedik ki a többiek közül, hogy a többiek alatt elfűrészeli a létrát. Miközben a személyes támogatói olyan hibahatár-pártok voltak, akik önerőből aligha jutottak volna be a Parlamentbe. Márpedig elég jelentős ostobaságnak tűnik a nyerő stratégiához a biztosan bizonyított vesztesektől kérni tanácsot, támogatást. Megsértve azokat, illetve azok támogatóit, akik egyenként, illetve egyedül értek el az LMP, Párbeszéd és társaik összevont eredményével összemérhetőt. Még akkor is, ha tudom: alapvetően ez nem a pöcsméregetésről szól. Normális esetben.

No meg persze MZP személyes lukra futása legyen alapvetően az ő problémája. Összességében pedig még talán segítheti is az ellenzéket, ha egy kérdéses moralitású, kommunikációzavaros önjelölt vezetője önálló politikai süllyesztőt nyit maga alatt. A többiek későbbi szereplését is segítve ezzel az ön-elsüllyesztéssel.

Úgyhogy, a magam részéről, alapvetően nagyon helyeslem ezt a lépését MZP-nek. Tisztázta a Fidesz-kapcsolatait, és tehermentesíti az ellenzéket. Mindkettőnek legfőbb ideje volt.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése