2017. augusztus 23., szerda

Orbán nyaralt

Ingdivat: 2012 - 2017
A miniszterelnök, Orbán Viktor, befejezte a nyaralását. Országos hír? A jelek szerint igen. Leginkább talán azért, mert jó darabig széles körben találgatták, hogy hol töltik fel az orbáni aksikat. De a Blikk leleplezte, és részletesen ismertette a Horvátországba tett nyaraló-kirándulást. Le lehet tehát nyugodni. Legfeljebb a részletek felett elgondolkodni. Futólag.

Már csak azért is, mert a pár évvel ezelőtti, 2014-es, hírekből emlékezhetünk arra, amint a TEK védte hónapokig a nép egyszerű gyermekének a nyugalmát. Aztán 2015-ben mintha repetáztak volna. Idén, noha emlékezhetünk az Orbán kapujáig felírt Arany-ballada esetére is, volt olyan eset, amikor két idősebb nőtől gondolták megvédeni a miniszterelnöki rezidenciát.
A kapitány szerényen háznak nevezte a lakását. A köznép minden bizonnyal palotának titulálná. Mallow őszinte szeme ezzel szemben inkább erődnek látta. A főváros fölé emelkedő magaslatra épült. Vastag falai meg voltak erősítve. Kapuiban őrség állt, s lerítt róla, hogy az egész építményt védelemre tervezték. Pontosan az a fajta lakás - gondolta Mallow epésen -, amely a közkedvelt Asperhoz illik.” -- I. Asimov: Alapítvány

Ehhez képest igen komoly bátorságnak tűnik, ha olyasmiről olvasunk, hogy Orbánt egy idegen országban testőrök nélkül látták előfordulni. Miközben komoly hírrészletként olyanokat olvashatunk, hogy a nép egyszerű gyermeke maga vezette az autóját, és gyakorta mozdul ki kíséret nélkül. Az az autóvezetés különösen érdekes momentum lehet annak figyelembevételével, hogy a neten elég sok, kétségtelenül rosszindulatú felvétel kering az olykor tikkelő miniszterelnökről. De bátorságügyben is emlékezhetünk arra, hogy számos közösségi rendezvényen, például az évértékelőkön, csak egy előzetesen gondosan megszűrt közönség előtt jelenik meg Orbán Viktor. Azokról a képekről nem is szólva, amelyek alapján feltételezhetnénk: a zsebéből merít önbizalmat a megnyilatkozásokhoz.

Ugyanakkor az említett sajtófotókon nem egyszer megfigyelhető, hogy a zakó deréktájban mintha összement volna a tisztítóban. Ami természetesen nem zárja ki, hogy 2012-ben megmászott a kedves nejével egy osztrák hegycsúcsot. Elvégre a tisztítókban olykor tényleg összemennek a ruhák. Amit az is alátámaszthat, hogy az idei nyaralás képei sincsenek teljes alkati összhangban azokkal a feszülős képekkel. Akár a 2012-ből maradtakkal is. De lehet, hogy csak ingek eltérő szabása, illetve esése megtévesztő. Vagy a reggeli kocogások tették meg a magukét. Bevezetve a mindennapi testnevelést a miniszterelnöknél. Akinek a nyaralásáról igazán kár lenne, ha olyasmik jutnának eszünkbe, hogy a nép egyszerű gyermeke nem is annyira a nép egyszerű gyermeke.

Ilyesmire nem lenne szép gondolni akkor, amikor nem győzik sulykolni, hogy saját lábúlag kocog, saját kezével vezeti az autót, testőrök nélkül sétafikál, és lakik. Az olyan irigy gondolatokat is kéretik elhessenteni, hogy eközben a tényleges nép tényleg egyszerű gyermekei esetleg a szomszéd faluig sem jutnak el. Hiába szeretnének hajókázni és sok halat enni, mert legfeljebb papírhajóra, és zsírosdeszkára futja. Esetleg arra sem mindennap. Az olyan kádárnosztalgikus képekre meg különösen kéretik fittyet hányni, amelyek valós grízestésztáról emlékeznének meg. Azokat a kérdéseket pedig már meg sem szabad hallani, hogy az interneten sokszor felmerült találgatások után miként sikerült nagy hirtelen kideríteni a miniszterelnök hollétét.

A lényeg a lényeg. A miniszterelnök nem veszett el, hanem nyaralt. Az itthon a nyugdíjasoktól is megvédendő FONTOS EMBER külföldön csak úgy sétálgat a kamerák előtt. Ami jó. Ahogy az is, hogy a különben feszülő ingben és zakóban feszengő kormányfőről Horvátországból kocogás, és lezser viselkedés hírei érkeznek. Mintha nem is ugyanaz az ember lenne. Úgyhogy megállapíthatjuk: éppen időre elkészült és sikeres volt az a töltekezés.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése