2017. augusztus 8., kedd

Demagógisztáni napló: Lakitelki demonstráció

Guido Reni: Európa és a bika
Ahogy az MTI jelenti: Lakitelek Népfőiskolán zajlik a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem. Ugyaninnen tudjuk, hogy igen komoly demagógiai bemutató zajlott ennek keretében. Valószínűleg átütő demonstrációs erővel érzékeltetve a féligazságokon alapuló félhazugságok, és csúsztatások erejét.

A demonstrációt Fülöp Attila tartotta, és az egyházak szerepén keresztül mutatta be, hogy miként lehet bárhonnan eljutni a migránsozáshoz, és a kereszténység jelszavakban megnyilvánuló, de a lényeget mellőző fetisizálásához. Mármint a kereszténység lényegét, illetve Jézus tanításait mellőzve. Ahogy a Jézust követő Ferenc-pápa sem a szíve csücske sokaknak. A kormányban, és uszályában egyaránt. Igaz, erről eszembe jut, hogy mi az ökör-uszály. De ez másfele vezetne. Hagyjuk is. Mert a helyettes államtitkár mást főzött. A tudósítás szerint. Amelynek felvezetője egy kétségtelen igazságot fogalmaz meg. Írván, hogy „az egyházak olyan közösségszervező erővel bírnak - függetlenül bármilyen kormánytól és államtól -, amely évszázadok óta megismételhetetlen”. Amely megfogalmazást legfeljebb azzal egészíthetnénk ki, hogy az egyházak képviselte vallástól, és nem egy esetben a társadalomtól is függetlenül. Amennyiben az egyház egy külön papi kaszt közösségeként fogható fel. Amelyre nem egy vallás esetében volt már példa a történelem során.

Miközben magát az egyházat az emberi közösségek hozzák létre a saját hitviláguk, és az abból táplálkozó vallások reguláris képviseletére. Úgy nagyjából. Nagyjából azóta, amióta az első sámánt és tanítványát elfogadta a törzsének tagsága közvetítőnek maguk, és a mennydörgés között. Vagy bármi más között. A különböző egyházak tehát valójában szimbiotikus kapcsolatban állnak az őket, nem egyszer szó szerint is, tápláló közösségekkel. Elemi érdekévé téve az egyházaknak a közösségek megszervezését. Legyenek akár azok politikai erővel bírók, vagy csak adakozók. Fülöp Attila tehát egy alapvetően igazolható, elég nagy igazságtartalommal rendelkező állításra alapozta a mondandóját.

Aztán, a közlemény szerint nem is túl nagy vargabetűvel jutott el odáig Fülöp Attila, hogy számára az „egyházak” köre gyakorlatilag csak egy egészen speciális körre szűkül. Arra a szervezetre, „amely megtartja kereszténynek és magyarnak az embereket”. Ami még a meglehetősen soknemzetiségű, és történelmileg is soknemzetiségű Kárpát-medencére sem igaz. Így ez a kijelentés legfeljebb arra alkalmas, hogy a rendezvény nevét helyezze kicsit más dimenzióba. Jelezve, hogy a „Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem” valójában a teljes Kárpát-medence magyar egyházi befolyás alá helyezésének célzó bázispontként is értelmezhető. Különösen a határon túli egyházi szervezetekbe öntött, és a vallások egyikével sem közeli kapcsolatot tartók adójából is herdált, pénztömegek tükrében.

De azért, hogy a migráncsozás, és az unió fikázása se maradjon ki, ott fityeg az MTI közleményében, hogy „Európa kimondottan hibás abban, hogy az elmúlt években olyan légüres teret teremtett a keletről nyugat felé igyekvő kultúrának, vallásnak, ahova az benyomulhat”. Amiben azért a demagóg frázis mögött azért megfigyelhető egy finom különbségtétel. A keletről érkezőknek lehet kultúrájuk, és lehet vallásuk is. De közösségépítő egyházuk nem. Ami azért egy kicsit karcolgatni látszik a szabad vallásgyakorlás jogának sértegetését is. Azzal együtt, hogy ebből a szempontból simán kimagyarázható lehet az említett kitétel. Abból a szempontból már kifejezetten ostobának is tűnhet, hogy tőlünk keletre, Záhonytól Tokióig és tovább, igen változatos a vallási térkép. Alkalmasint saját egyházakkal, és azok saját közösségteremtő funkcióival és az egyházakkal kapcsolatot tartó társadalmakkal.

Amelyekkel szembeállítva Európa maga a vákuum. Ha Agénór lánya ezt megérhette volna. De legalább tudjuk, hogy a bika miért zuhant beléje ott Keleten. Ráadásul a jelenkort is jobban megérthetjük. Elvégre innentől a vákuum, és nem a gazdasági exodus kormánya, tehet arról is, hogy magyarok százezrei mennek nyugatra.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése