2024. október 5., szombat

Tiszai hattyúdal

Forrás: Youtube
Megtörtént Magyar Péter tömeggyűlése a közmédia óbudai székházánál. Ahova nem engedték be. Pedig nagyon mondta. Annak a nem annyira százezres tömegnek, akikre számítottak a messiásvárók, illetve a Tisza párt, valamint Magyar Péter. Ha az eddigi események ívére, dinamikájára tekintünk, akkor az igencsak ismerős lehet. Gyanítom, sajnos, hogy az eredményét tekintve is.

Valaki felugrik egy hordóra, és onnan elkezd olyan szólamokat ismételgetni, amelyek óhatatlanul megérintenek sokakat. Okkal, hiszen a hazai köz-, és gazdasági állapotok csak a lakosság egy részét tölthetik el a megelégedettséggel. Azokat, akik vagy közvetlen haszonélvezői a kleptoligarchikus rendszernek, vagy vakhittel viszonyulnak Orbán Viktor éppen aktuális megmondásaihoz. A hordóról megérintettek azt is bele fogják, mert bele akarják látni a hangos lózungokba, amik nem igazán vannak benne. Pozitív üzenetek szinte semmi. Alkalmasint, szerintem, szinte bármiről sincs szinte semmi. De legalább jó fellépéssel, és jó hangosan. Amellett kiváló időzítéssel.

Magyar Péter esetében az időzítés pontosságát aligha lehet elvitatni. Még időben indított ahhoz, hogy az önkormányzati és EU-s választásokon pozíciót fogjon. Mely pozíciók egy darabig akkor is kitartanak, és jelentőséget adnak a pártnak, ha annak a politikai jelentősége ki is merül ebben a pozíciószerzésben. Ebből a szempontból Magyar Péter sokkal jobban időzített mint például Pukli annak idején.

Ugyanakkor nehéz nem látni a párhuzamot annyiban, hogy a Magyar Péter indította, alapvetően tagadás-orientált, és programtalan mozgalom folyamatosan fárad ki. Még emlékezhetünk arra, hogy a tanárvezérek is gőzhengert ígértek, és gőztenger lett belőle. Ma, a már alulérdeklődött tömegrendezvényen Magyar Péter ugyancsak egy még nagyobb, még hosszabb még mozgalmibb legközelebbet kiabált bele a sötétedésbe. Majd az emberek zöme legyintett, és a hazam,ent a hírek szerint. Újabb pofont adva a társadalmi fásultságnak, újabb flastromot adva a tömeggyűlhetség okán Orbán rendszerének, és továbbra sem igazán kifejtve a politikai jövőképet.

S ennek kellene kitartani még közel két évet annyira, hogy hatalmat vívjon ki Magyar Péternek? Átütve azt a falat, ami fásultságból épült, és éppen Magyar Péter is pár vödör habarccsal, illetve téglával járult hozzá? Az ugyanis nem politikai program, hogy kivel nem működik valaki együtt, mit nem akar, mi ellen tiltakozik, mit nem támogat. Alkalmasint éppen a Fidesz és Orbán Viktor példája mutatja meg legjobban azt, hogy ez a fajta társadalmi ajánlatcsomag hova vezet. Hatalmat egy szűk körnek és kilátástalanságot sokaknak. Márpedig ebből a szempontból teljesen mindegy a névmágia. A rendszer elnevezésem de a vezér neve is. A pókhálóban akkor is vergődni fog a beletévedő, ha a háló közepére egy másik pók kerül, és a szabásmintát némileg átalakítják.

De a mai rendezvény után valószínűbb, hogy Magyar Péter mozgalma előbb fog kifáradni. Akkor is, ha a fórumok Tisza-trolljai és magyarpéteristái még sokáig fognak lehülyézni mindenkit, aki nem hisz a vezérükben. Aki annyiban is hasonlóságot mutat a politikai előképekkel, hogy Pukli, Márki-Zay Péter, de még Hadházy sem voltak túl messze fideszes keltetőgéptől. Mely csapatból Pukli és Márki-Zay, tudottan többet használt Orbánnak, mint ártott volna, Hadházy valójában se nem oszt, se nem szoroz. Magyar Péter ehhez képest egyenesen a keltetőlámpák alól szökött ki egy hordóra. Egyelőre a maga gründolta mozgalom fárasztásában jól teljesít.

Röviden: A Mór, bocs Magyar Petya megtette a kötelességét. Levezette a feszkót, kifárasztott egy újabb "mozgalmat", gründolt egy jól fizető állás magának, és kiélhette a sértettségét (a cúna bácik nem hajgatták meg a tévében). Csók, puszi. Még vergődik egy kicsit, és ennyi. Még miviktorunk legnagyobb megelégedésére tönkreverheti a főváros működőképességét, és aztán elindulhat Pukli és MZP után a levesbe.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése