2021. április 17., szombat

Hány mutációt fut be napok alatt a vakcina?

A COVID-19 kapcsán az a biológiájából következik, hogy hajlamos új törzseket képezni. Már csak azért is, mert korántsem kizárt a több komponensű vírusoknál egyfajta hibridizáció (valójában inkább keveredés) sem. A különböző fórumokon számos, de inkább számtalan, olyan szöveg született, amelynek a mélyén majdnem több volt a politikai lózung, és egy adott gyártmány promóciós szándéka, mint a puszta tények emlegetése. Ami azért is érthető, mert a tényekkel áltunk talán a legrosszabbul. Bár azért gyanítható volt, hogy a vírus nem olvas reklámszövegeket, politikai felajánlásokat, illetve -kijelentéseket, és még karórája sincs.

Így viszont azt is sejteni lehet, hogy a vakcinák közül az adhat, bármilyen esetlegesen is, védelmet a vírus egy-egy fehérjéjének a megváltozása esetén, amelyik nem csak egyetlen fehérjére alapzva immunizál. Különösen, ha az illető alkatrész egyébként is hajlamos lehet változni. Amit az arra szelektív vakcinákkal még szelekciós nyomásnak is teszünk ki a változásokat tartalmazó törzsek terjedését is esetleg elősegítve. Ennek kapcsán januárban azt írtam, hogy „az elölt vírus tartalmazza annak minden fehérjéjét. Így egynek a megváltozása esetén a többi elleni immunitás még adhat némi vldelmet. Miközben a kevés fehérjét kódoló mRNS esetében az adott fehérje megváltozása azonnal újabb üzleti igényt támaszt az új törzs elleni vakcinára”.

Most meg azt olvasom, hogy a legújabb, és igencsak barátságtalannak tűnő törzs pont azért veszélyes mert pont azon a tüske-fehérjén van egyszerre két mutáció is, amire az mRNS vakcina immunizál: „It has two new significant mutations in the spike protein that help it infect cells and evade the immune system”. Ezzel, talán mert tényleg nem olvas reklámszövegeket a vírus, vagy olvas, de nem szereti, a biológia minden esetre meghúzni látszott a startpisztoly ravaszát. Kiderülhet az egyes vakcinák védelmi spektruma, és persze az is, hogy amennyiben az új törzs(ek)re nincs számottevő keresztvédettség a tüskefehérjét célkeresztben hirdető esetekben, akkor a hány mutációt tud befutni, és mennyi idő alatt a technika. S persze a logisztika is. Mert a vakcinának el is kell jutni mindazokhoz, akiket még be kell oltani. Esetleg újra be kell oltani.

Egyébként pedig nem bánnám, ha kiderülne a keresztvédelem léte az egyetlen fehérje elleni oltás esetén is. Elsősorban azért, mert nem kellene többeket újra beoltani, mint akikben egyéb okokból marad el az immunizáció kialakulása. De azért is, mert elképzelem a kínos agyonhallgatásokat, illetve még kínosabb magyarázkodásokat a vakvágányokra tévedt politikai-, és promo-virológusok esetében, és azt sem kívánom nekik.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése