2021. április 20., kedd

Tényleg csak egy egyetem?

A Fudan Egyetem kapcsán olyan kavarodás zajlik mostanság, mintha annak budapesti kampusza egy manapság ébredt krampusz lenne. Holott a történet majd' három éve indult. Még 2009-ben. A kétségek megfogalmazására tehát lett volna három éve annak, akinek komoly kétségei támadtak. Mert azt csak nem akarja senki elhitetni, hogy az illető egyetem a napokban került Kínában állami befolyás alá? Netán most derült ki, hogy egyetem létesítése nem a levegőben lebegtetett épületekben fog megvalósulni? Vagy csak most jutott el a politikai haszonszerzés a reklamációs ponthoz?

Miközben racionális, és kevésbé racionális kétségek kétségtelenül lehetnek. Személy szerint a kém-filmek nosztalgiáján szocializált kétségeket kicsit kevésbé reálisnak gondolnám jelenleg. Valószínűleg azért, mert a magam részéről ésszerűbbnek tartanám kipróbált és kiképzett elvtársak delegálást, illetve beépítését a társadalom különböző pontjaira, mint képzetlen diákok képében, koncentráltan alapozni a bizonytalanra. Ugyanakkor kétségtelenül lehetnek ennél racionálisabb kétségek, ellenérzések is.

Az egyik kétségcsomagot legutóbb Róna Péter feszegette, bontogatta a Klubrádióban. Nevezetesen a területszerző rabló-hiteles konstrukciót a finanszírozásban. De a képzés volumenét sem érzem meggyőzőnek. Magyarországon aligha kihasználható egy ilyen mértékű képzési koncentráció. Ha pedig ezt nyomásgyakorlással, aszimmetrikus támogatásokkal próbálják egyensúlyozni, akkor a szakmai elszívó hatása lehet túl nagy. A tanárok és diákok körében egyaránt. Hogy aztán az így kiüresedett egyéb felsőoktatást felügyelő alapítványok, mint céljukat vesztett vagyontárgyakat, eladhassák az egyetemi ingatlanokat. Mert azért akár belvárosi, Duna-parti, vagy gellérthegyi ingatlanokra tekinthetünk, ha nullától jelentősen különböző értékeket keresnénk.

Nem mellesleg azt a hatását sem becsülném le a zárt játszmáknak, hogy alapot adhatnak a fiók nem túl éles bicskáinak a címkézésre. Ami a rasszizmus előszobája. Márpedig azt nem tudom, hogy a hazai közellátás hol lenne a kínai, vietnami, vagy más Távol-keleti beszállítók, illetve szolgáltatók nélkül. De aligha örülnék annak, ha akár az egyetem mellett, akár az ellene állást foglalók ténykedésének a hatására a hazai bűnbak-keresőknek adnának muníciót. Miközben persze komoly amnézia, és politikai csőlátás kellhet ahhoz, hogy bárkik az orbanisták privilégiumának higgyék a beteges xenofóbiát, és az idegenek utálatát. Az pedig különösen szomorú lenne, ha a kanócot egy egyetem gyújtaná be a hazánkban amúgy penge-élen táncoltatott lőporos hordón. Függetlenül attól, hogy az adott egyetemre mekkora társadalmi igény van. Mert erre társadalmilag valószínűleg akkor sem lenne szükség, ha a területe véletlenül sem kerülhetne külföldi tulajdonba, és ingyen építenék fel.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése