2020. augusztus 13., csütörtök

Gyűjtsünk informatikai tankönyvre -- a Párbeszédnek

Ha informatikai biztonságról van szó, akkor el szoktak feledkezni arról, hogy létezhet egy "helyből kidobom" módszer. Ami benyel szinte mindent, és a hülyeségre sem ad feltétlenül visszajelzést. Mert a visszajelzés, illetve az azt megelőző ellenőrzés módja a védelemről is adhat információt. Ami viszont a rendszerfeltörést segíti, segítheti. Ilyenkor, például egy web-oldalon, egy kérdőívben nyugodt lélekkel kitöltheti a böngészőben a delikvens bármit, amit ki akar tölteni. Beír bármit, ami eszébe jut. Kap némi formai hibajelzést, hogy ne legyen teljesen agyhalottnak is látszó az oldal. Beküldi. Ha nagyon empatikus vagyok, akkor kap egy kamu visszajelzést a böngészőben, és a küldemény ha nem elégíti ki az egyediség, a megfelelőség, vagy bármi más ellenőrzési szempont követelményeit, akkor békésen elindul a kuka, esetleg a /dev/null irányába.

Most meg azt hallom, hogy Barabás Richárd egy videófelvételt tett közzé, amely szerint a Párbeszéd önjelölt böngésző-virtuóza kamu adatokkal is be tudta küldeni a népszavazást pótló izé céljait szolgáló űrlapot. Maga állítja, hogy lelkes Fidesz-szavazóként, és még lelkesebb ellenzékiként is ki tudta tölteni. Ettől legfeljebb a színjátszó-köri képességei nyerhettek igazolást, amihez ez alkalommal is gratulálhat bárki, akinek kedve van. Arról sem tudom milyen információi vannak, hogy a szerver mit csinál az azonos munkaállomásról érkező ismételt küldésekkel. Nekem semmilyenek, de az említett videó után sem lett mindezekről több információnk. Aztán bemutatja, hogy nem létező email-cím is megadható Amire persze, csodák csodájára, nem érkezik levél. Alkalmasint persze simán megoldható, hogy a háttérben elindul egy próba-levél, és ha a rendszer ismeretlen címre utaló hibába ütközik, törli az egészet.

Így nagyjából elmondható, hogy készült egy videó a nemzeti konzultáció kitöltéséről, ami további, és igencsak alapos, információk nélkül nagyjából azt mutatja be, hogy a párbeszédes Barabás Richárd be tudta kapcsolni a számítógépet, megtalálta a böngészőt, és még írni is tud a billentyűzeten. Valamint egeret, vagy más pozicionáló eszközt is tud használni. Nos! Az egyik része a halmaznak, hogy a nemzeti kamu intézményrendszerében a konzultációt a gyávaság mintapéldájának tartom: "Valós, a társadalom elé tárható, vitában is védhető érvek birtokában népszavazást tartanának és nem konzultálnának". Amellett nettó pénzkidobás. De attól sem lesz jobb, ha olyan érzésem támad: az ellenzéki aktivista meg hülyének néz. Esetleg elhallgat kulcs-információkat, amiket beszerzett, de nem tesz közzé. Tehát hülyének néz.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése