2018. február 24., szombat

Kormányajánlat: megemlékezést pótló bogarászat

Miközben a média egy része azzal foglalkozik, hogy Fazekas helyből idióta, vagy közös edzőtábort szerveznek Németh Szilárddal, érdemes talán azon is elgondolkodni, hogy mivel nem foglalkoznak olyan sokat. Mert az nyilvánvaló, hogy Németh Szilárd szögei és Fazekas Sándor bogarai a kevésbé veszélyes kommunikációs témák közé tartozik.

Lényegesen kevésbé veszélyes, mint például az oktatás színvonalának az alakulása, amivel kapcsolatban a diákok tüntettek. Aligha azért, mert rovarokat szeretnének enni. Ellenben talán mégsem árt, ha valaki ismeri a rovarok világát. Miközben a történelem ismerete kifejezetten előnyös lehetne. A kormánypárt tagjainak is. Mert akkor tudhatnák, hogy az a fajta országvezetési felfogás, amit követnek, már többször okozott igen komoly gondokat a történelem folyamán. Még akkor is, ha ideig-óráig működhet a látszólagos Müchausen-trükk. Valójában, hosszú távon a látszat-, és presztízs-beruházások, illetve az ezekhez kötődő korruptokrácia előretörése már többször okozta egy ország gazdasági kivéreztetését, mint felvirágzását. A gazdaságit, pedig nem egy esetben követte a gyakorlati vérontás.

Amelynek nem egy esetben adott tápot a felpiszkált gyűlölet. Gyűlölet egy gazdasági csoport, egy embercsoport ellen. Pótszerként azok számára, akik valójában önmagukat, a saját tehetségtelenségüket, esetleg a saját tanult tehetetlenségüket gyűlölik legjobban a világon. Vállukra emelve szinte bárkit, aki látszólagos felmentést ígér agyűlölet tetszőleges kiélését illetően. Illetve, örömmel csapódva bármilyen csoporthoz, amely a hivatalos számonkérés esetén mégis képes egyfajta feloldozást, mártíromságot ígérni. Ebből a szempontból elég az akár öngyilkosságig eljutó öngyűlölettel szembeállított mártírkultuszt megtekinteni a terroristák egy részénél. Lehetőleg robbanótávolon kívülről végrehajtva a megtekintést. Biztos, ami biztos. De az említett jelenség látható számos olyan esetben is, amikor egy látszólag magasabb szempont aljasít le valakit odáig, amihez képest a rovarvilág, Fazekas által lenézett tagjai már a moralitás csúcsát jelentik.

Ahogy azokkal szemben is kikérhetné magának bármelyik csúszómászó, illetve ízeltklábú az összehasonlítást, akik gyermekekre, és gyermekeiket védő szülőkre voltak képesek egy évtizede tüzet nyitni. Nem valami világvégi tűzfészkében a Földnek, hanem Magyarországon. Megmutatva, hogy az erőszakba csatornázott gyűlölethez nincs szükség migráncsokra, Sorosra, senkire. A gyűlölet, illetve a rasszizmus képes kitermelni a moralitásában, de sokban a módszertanában is a terrorista sejtekre emlékeztető gyilkosokat. Függetlenül attól, hogy a gyilkosokat a bíróság, illetve a saját szemétdombjuk miként minősíti majd a közbeszéd számára.

Az pedig mindenki felelőssége, a média felelőssége is, ha hagyja, hogy a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok évfordulóján Fazekas bogarai és Németh szöge felé terelődjön inkább a kommunikáció. Érthetően. Mert a Fidesz számít a szélsőjobbot hallgatólagosan elfogadók szavazataira. Mert a Fidesznek szüksége van folyamatosan bűnbakokra, gyűlöleti céltáblákra.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése