2016. december 19., hétfő

A „Kálmán Olga - ügy”

Napok óta Kálmán Olga válása tartja lázba a politikai média pletykái és örvényei között hányódókat. Igaz ugyan, hogy nem a magánéletében, hanem a közéletében következett be változás, és aligha aprópénz az, ami motiválta, de azért mégis. S ha már sokak elpolemizálgattak a váltás körül, miért ne követném a példájukat.

A jelenleg ismert állapot szerint: az ATV után a HírTV lesz Kálmán Olga kenyéradója. Ezzel egy tíz évnél hosszabb viszonyt számolt fel a többnyire ellenzékinek ismert TV-csatornánál. Az is lehet, hogy a nézőknél is. De még az is lehet, hogy a nézők egy része „követni fogja”. Ez még a jövő. A jelen inkább az, olyanok is beálltak most Kálmán Olgát csupálni, akik korábban az Egyenes beszéd műsorvezetőjének provokatív kérdésfeltevéseiről áradoztak. Pozitívan. Mely korábbi vélemény fenntartása mellett hangoztatott olyan véleménnyel is találkoztam, hogy a provokatív kérdések nem érnek semmit, és nem is lesz attól valaki korábban jó riporter, illetve műsorvezető. Hogy korábban pont ezért tartotta esetleg jónak? Hát istenkém. Változnak a viszonyok, és a vélemények. A net fórumlakóinál nagyobb formátumú szócsövek köpönyege is vet olykor ráncokat. Olykor akkorákat, hogy szinte kifordítottnak látszik az a köpönyeg.

Alkalmasint persze az is igaz, hogy az Egyenes beszéd, illetve az ATV kapcsán egyre többször merült fel a kérdés: valóban annyira ellenzéki? Miközben a HírTV kapcsán meg jó sokáig tartotta magát az a nézet, hogy leginkább a kormány szekérrúdja melletti vontató ló szerepét vállalta magára. Egészen addig, míg Simicskára ki nem állították a kilövési engedélyt a kormány belső körei. Simicska médiabirodalmában meg a felmondások hulláma indult meg annak idején. A világ meg ment tovább. Az ATV-nél is. Olykor meghívtak jobbikos politikusokat, ami sokaknak nem tetszett. Holott a Jobbik politikusai által megfogalmazott vélemények meghallgatása és az azokkal való azonosulás nem egészen ugyanaz. De elfogadom, hogy sokaknál ez kiverte a biztosítékot. Holott nem annyira a politikusok véleményével, hanem az arra adott markáns vélemények hiányával lehet gond. Ami nem is akkora újdonság. Sajnos.

Sajnos, mert ez azt jelenti, hogy az immár három éve leírtak jó része ma is fenntartható. Az, hogy nagyon kevés válasz érkezik el a hétköznapi kérdésekről a hétköznapi emberekhez. Azokhoz, akik globálisan talán nem is rasszisták, de akiket a kocsma elől ellopott biciklijük megkerülése, illetve a lopás megelőzése iránt mégis csak komoly érdeklődés fűt. De természetesen nem csak a kocsmaközönség az, akik szavaznak. Valószínűleg széles szavazói réteg nézi a különböző TV-adásokat is. Amelyekben, már amelyikben meghallgathatóak a nagy teoretikusokkal készült beszélgetés, és a hírfelolvasók által kézbesített napi történések. De még ebben az esetben is igaz lehet, hogy a nagy teoretikusok kevésbé érdeklik az embereket, mint egy erőszakmentes belvárosi séta esélye. Az pedig nem biztos, hogy a média kizárólagos hibája, ha a válaszokból a Jobbiknál van felesleg, mert árukapcsolt más ideológiákkal, míg a politika egyéb szereplőinél meg hiány mutatkozik ugyanebből.

De megközelíthető a kérdés a másik oldalról is. Azok, akik eddig nehezményezték a jobbikos áramlatokat képviselők jelenlétét az ATV-nél, azok most mit problémáznak egy műsorvezető személyes elmozdulásán. Mármint akkor, ha a Jobbik felé nyitni látszó Simicskától nem túl messze álló HírTV a váltás célpontja. Nem vitatva el persze senki jogát attól, hogy problémázzanak. Ahogy Németh Sándor is nekirongyolt Kálmán Olgának. Ami érthető. Ha másért nem, akkor az esetleges nézővándorlás miatt. De ez legyen a tulajdonosok problémája. Legfeljebb azt a kijelentést furcsálhatjuk, hogy a Hit Gyülekezete részéről a közgondolkodásra befolyással bíró személyhez méltatlan viselkedést rótták fel a műsorvezetőnek. Ami azért egy kis elismerése annak, hogy a csatorna összességében azért nem csak teljesen csorbítatlan történetekkel dicsekedhet. Ahogy ezzel bárki szembesülhetett a körmendi eset kapcsán. Amellyel kapcsolatban azért felmerülhetett már korábban is a csatorna morális tartalékának a kérdése. Nem mintha a HírTV aranybetűs médiatörténetet írt volna a TV-székház felgyújtásához vezető csirkefogás feletti örömködéssel.

Ez utóbbi képviseli a múltat, míg a korábban jelzett társadalmi választalanságok a jelent. A média munkásai, illetve Kálmán Olga felett bőven ráér a jövőben pálcát törni. Ha esetleg megszületnek a hétköznapokban is kommunikálható, vitaképes alternatívák a politikában, és azt nem mutatja be. Ha elnézőbbé válik a politikusi ostobasággal szemben. Ha csapnivalóbb műsorvezetővé válik. Ha...

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése